Endomondo: Všechny sportovní aktivity pod dohledem

Sponzorované odkazy

Endomondo:  Všechny sportovní aktivity pod dohledem

Mnoho lidí rádo sportuje. Naprostá většina to asi dělá jenom pro zábavu. I tyto lidi ale určitě alespoň jednou přepadla touha zjistit, jak dobří vlastně jsou. U sportů jako je běhání nebo jízda na kole se to dá řešit jednoduše, stačí si na mapě později změřit, jakou vzdálenost jste urazili. Tento staromódní způsob je již ale dávno překonán díky chytrým mobilním telefonům, respektive díky speciálním aplikacím, které pomáhají měřit a zaznamenávat vaše výkony. Jednou z těchto aplikací je i Endomondo, na které se dnes podíváme.

Na čem Endomondo spustíme?

Základním předpokladem pro používání této aplikace je vhodný mobilní telefon. Ten musí obsahovat GPS modul, pomocí kterého aplikace sleduje uběhnutou vzdálenost, ale i takové věci jako je průměrná rychlost. S operačním systémem telefonu si hlavu příliš lámat nemusíte. Endomondo je dostupné jak pro nejrozšířenější Android, tak pro populární iOS od Applu, ale i pro méně zastoupené telefony s Windows Phone 8 a dokonce i Blackberry.

Free nebo Pŗemium verze?

Zpočátku je nutné říct, že existují dvě verze. Ta zdarma umožňuje používat všechny hlavní funkce aplikace, a většině uživatelů by měla stačit. Placená Premium verze pak zahrnuje několik dodatečných funkcí navíc. Můžete si například vytvořit na míru šitý tréninkový plán, který se dynamicky přizpůsobuje vašim výkonům. K dispozici jsou také rozšířené statistiky, kdy se můžete porovnávat s ostatními. V grafech naleznete také údaje o srdečním rytmu, nebo také o počasí během tréninku. Třešničkou na dortu poté je, že Premium verze neobsahuje žádné reklamy. Kompletní výčet všech výhod naleznete v aplikaci. Premium verze stojí zhruba 30 dolarů, tedy asi 750 korun, na jeden rok.

Měření běhu v mobilní aplikaciMěření běhu v mobilní aplikaci

Pestrá nabídka sportů

Nejvíce využívají uživatelé Endomondo pro měření časů při běhání nebo jízdě na kole. Aplikace ale funguje jako kompletní správce vašich sportovních aktivit, a pokud tedy chcete mít přehled o tom, kolik kalorií jste přibližně spálili hraním fotbalu či plaváním, můžete Endomondo využít také.

V telefonu i na počítači

V aplikaci jste přihlášení pod svým uživatelským jménem, případně se nově můžete přihlásit i přes Facebook či Google+. Když připojíte telefon k internetu, data z aplikace se odešlou také na web, kde budete o nich mít lepší a detailnější přehled. Na obrázku můžete vidět, že například u běhání se zobrazuje uběhnutá vzdálenost, čas, vaše průměrné a maximální tempo, spálené kalorie, nejmenší a největší nadmořská výška, celkové převýšení a klesání, a také informace o počasí. Na mapě pak přesně vidíte i trasu, po které jste běželi. V grafu níže pak vidíte svůj celkový výkon téměř vteřinu po vteřině.

Takhle vypadá na webu záznam běháníTakhle vypadá na webu záznam běhání

Pochlubte se přátelům a rozdejte si to s ostatními

Aplikace samozřejmě umožňuje sdílet vaše tréninkové záznamy na sociální sítě. Kdo se tedy chce pochlubit svým přátelům, má samozřejmě možnost. Endomondo také nabízí možnost připojit se k nejrůznějším akcím, které vidíte v kalendáři v záložce Events, případně zúčastnit se výzev, které jsou v záložce Challenges. Máte tedy možnost pokořit výzvy, které do systému zadávají ostatní uživatelé. Vítězové výzev se mohou těšit na velmi zajímavé ceny, aktuálně například běží soutěž o nejvíce spálených kalorií, kdy nejlepší účastník vyhraje nový telefon Samsung Galaxy S6.

Závěr

Endomondo je jednou z mnoha aplikací pro měření výkonů, a ve své kategorii se řadí jak k těm nejznámějším, tak k celkově nejlepším. Česká verze bohužel není ani na webu, ani v aplikaci samotné, nicméně, ovládání je natolik jednoduché, že by to nemělo nikomu činit problém zvládnout v angličtině. Během měření aplikace málo kdy spadne, měření na mapě je také velmi přesné a k dispozici máte aktuální mapy.

Hodnocení redakce:  80 %

Výhody:

  • Množství sportů
  • Synchronizace s webem
  • Přehledné statistiky
  • Výzvy a eventy

Nevýhody:

  • Chybí čeština
  • Reklamy ve free verzi
  • Poměrně drahá Premium verze

Článek Endomondo: Všechny sportovní aktivity pod dohledem byl publikován 3. června 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Pavel Šašek. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...