Navigace do mobilu zdarma pro Android, Windows i iOS

Sponzorované odkazy

Navigace do mobilu zdarma pro Android, Windows i iOS

Mobilní telefony už dávno přestaly sloužit pouze k volání, posílání zpráv a dalším jednoduchým úkonům. Moderní přístroje, které disponují dotykovou obrazovkou a operačním systémem, tedy takzvané chytré telefony, mají mnoho dodatečných funkcí. I řada těch nejlevnějších telefonů v dnešní době obsahuje GPS modul, a tím pádem může sloužit jako satelitní navigace. Samozřejmě k tomu potřebujete speciální aplikaci. Těch je pro všechny tři hlavní operační systémy – tedy Android, iOS a Windows Phone – nepřeberné množství. Některé jsou zadarmo, jiné jsou placené. Záleží tedy na vás, kterou variantu si vyberete. U každého operačního systému vám nyní představíme dvě varianty navigace, které jsou zdarma, a asi nejpoužívanější.

Android

Mapy

Nejzastoupenější operační systém na poli chytrých telefonů i tabletů má také nejširší výběr aplikací. Do každého zařízení s Androidem dostanete v základní verzi nainstalovanou aplikaci Mapy. Ta je vyvíjena přímo Googlem, který má na starost i vývoj Androidu jako takového. Předpokládána je tedy bezproblémová kompatibilita a snadný běh. A i když samozřejmě závisí i na hardwarovém výkonu součástek telefonu, Mapy fungují na většině přístrojů spolehlivě a k základní navigaci postačí. Jejich velkým mínusem ovšem je, že ke své činnosti potřebují připojení k internetu – bez datového balíčku od operátora se tedy neobejdete.

MapFactor pro AndroidMapFactor pro Android

MapFactor

Tato aplikace pro Android je dostupná nejen pro mobilní telefony, ale také tablety. Je zcela zdarma, a navíc nepotřebuje aktivní přístup k internetu. Zejména v zahraničí toto oceníte, protože datové roamingy jsou velmi drahé. Základním předpokladem je tedy dostatečně velká SD karta, na kterou stáhnete a uložíte mapy. Ty jsou dostupné takřka pro celý svět a používána je databáze Open Street Maps. Každý měsíc navíc máte bezplatnou aktualizaci map. Aplikace má také příplatkovou verzi, která obsahuje profesionální mapy Tom Tom včetně širších informací o dopravě, a také užitečné informace pro řidiče kamionů.

iOS

Vlastní řešení – Mapy

Produkty Apple jsou i přes svou vyšší pořizovací cenu u nás čím dál tím oblíbenější. A kdo bude chtít svoje jablečné zařízení provozovat občas jako navigaci, také si přijde na své. Od verze iOS 6 je totiž v operačním systému iPhonů integrována vlastní aplikace. Apple tak přestal spoléhat na Google a jeho aplikaci Maps, a vydal se vlastní cestou. Za prvé tak místo map od Googlu používá Apple mapy vlastní, dodané společností Tom Tom, a za druhé umožňuje používat také navigaci. K dispozici je kromě vizuální také zvuková navigace. Díky aktuální zpětné vazbě od uživatelů získává aplikace přehled o dopravní situaci, a může vás tak varovat.

Here Maps na iPhonuHere Maps na iPhonu

Here Maps

Kdo někdy vlastnil telefon série Nokia (nyní již Microsoft) Lumia, jistě alespoň jednou vyzkoušel aplikaci Here Maps, kterou si na Nokiích/Micro­softech snad všichni pochvalují. Tato aplikace zdarma se nyní vrátila i na iOS, respektive iPhony. A prošla výrazným zlepšením, ať už jde o grafické prostředí, nebo funkčnost jako takovou. Velkou výhodou je možnost používat Here Maps také offline, a to ve více než stovce zemí na celém světě. Se staršími modely iPhonů ale nepočítejte – aplikace je dostupná pouze pro iPhone 4S a novější, na staré „trojky“ tedy musíte zvolit jinou aplikaci. Here Maps jsou dostupné také pro Android.

Windows Phone 8

Here Maps podruhé

Tato platforma je mezi českými i světovými uživateli stále trochu opomíjená, a proto nemá takové rozšíření, jako Android a iOS. Mapy má ovšem k dispozici perfektní, a to taktéž prostřednictvím aplikace Here Maps. Přesnost těchto map je opravdu nadprůměrná a fungují dobře v režimu pouhého hledání na mapě, i jako aktivní navigace. Nemusíte se omezovat na datové připojení, protože aplikace si poradí i bez něj. K dispozici jsou mapy pro více než stovku zemí světa, včetně hlasové navigace s možností volby jazyka, jakým na vás bude navigace mluvit. Samozřejmostí je pak čeština.

Mapy.cz pro Windows Phone 8Mapy.cz pro Windows Phone 8

Mapy.cz

Pokud chcete cestovat pouze po České republice, nabízí se jako zajímavá alternativa aplikace využívající mapy známého portálu Mapy.cz. Ty si stáhnete přímo do svého telefonu, proto je možná navigace i v rámci offline režimu. Vzhledem k tomu, že jde o českou aplikaci, rozhodně nechybí čeština, ale hlavně jsou mapy ČR neustále aktualizované – najdete je zde přesně v té samé podobě, v jaké jsou na internetu.

Článek Navigace do mobilu zdarma pro Android, Windows i iOS byl publikován 15. června 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Pavel Šašek. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...