Jirka Král: YouTube nahradí seriózní televizní vysílání

Sponzorované odkazy

Jirka Král: YouTube nahradí seriózní televizní vysílání

Dělá co jej baví a vydělává nadprůměrné peníze. Softwarový magazín přináší exkluzivní rozhovor s Jiřím Králem, člověkem, jenž postavil svůj byznys na internetové platformě YouTube. Jirka Král, jak se jeho kanál jmenuje, má dnes již čtvrt miliónu odběratelů a řadí se tak k největším kanálům Česka.

Ahoj Jirko, věřím, že se najdou i někteří čtenáři, kteří dosud neměli tu čest se s tebou seznámit. Můžeš nám říct něco o sobě, a jak ses vlastně dostal k tomu, co tě dnes živí?

Ahoj, jmenuju se Jirka Král a takhle jsem známej i na YouTube. Je mi 25 let a momentálně žiju v Praze. Živí mě YouTube, jsem tedy povoláním YouTuber. A jak jsem dostal k natáčení videí na internet? Nejprve jsem měl vyhlídnuto několik YouTuberů, který jsem sledoval a začal jsem se o ně nějakým způsobem zajímat. Zhruba před dvěmi lety se zde, v Brně konala první akce, na kterou mě náhodou vzal kamarád Pedro (pozn. red. Jeden z youtuberů). Byl jsem hrozně nadšený z lidí, kteří se přišli na akci podívat. Jejich přístup, to jak tady křičí a tvoří skvělou atmosféru. Po akci mi Pedro navrhl, ať začnu taky natáčet. „Začni taky natáčet, hraješ hry, umíš se vyjadřovat a natáčet není nic těžkýho“ řekl mi, a tak jsem se k tomu dostal.

Takže se dá říct, že ses k tomu dostal úplnou náhodou. Zkusil jsi to a ono to vyšlo. To zní skvěle. Jak vlastně probíhaly tvé začátky, když jsi ještě neměl vybudovanou svou fanbase?

Úplně první video na mým kanále bylo o mě, že jsem vyšel z reality show Farma, skrz kterou mě spoustu lidí také zná. Vzhledem k tomu, že jsem se zúčastnil prvního CraftConu s Pedrem, začal jsem hrát Minecraft a další videa jsem tak zasvětil Lets playům. Nejprve z Minecraftu, ale poté jsem začal přidávat i jiné hry jako The Sims 3, The Walking Dead, či tehdy nově vyšlý Alien: Isolation.

Začínal jsi tedy jako klasický Lets player. Když se však podívám na tvoji tvorbu dnes, moc her tam nevidím. Čím to je? To už tě hraní omrzelo?

To je pravda, publikum stárne, to, jak se v Minecraftu vyrobí krumpáč už všichni ví a nikoho tím nijak extra nepřekvapím, i když dá se to stále dělat vtipně. Teď už se má tvorba překlápí spíš do lifestylových věcí a vlogů z výletů, či dovolených. Občas natočím i nějakej ten Prank. Ono se to nezdá, ale Lets playe z Minecraftu jsou o dost náročnější než například ty vlogy. Při tvorbě vlogů natočím videa, který později sestříhám, zatímco na Lets play se musím dlouho připravovat, stavět za kamerou, těžit suroviny atd. a to je hrozně moc času, který jsem poslední dobou přestal mít, proto již Minecraft hraju spíš na streamu živě, ale na záznam jej moc netočím.

Profilová fotka Jirkového facebookuProfilová fotka Jirkového facebooku

Co je ti dnes bližší, natáčet ty vlogy, nebo lets playe?

Pořád jsou to ty lets playe, protože jsem s nimi začínal. Navíc, například lets play Grand Theft Auto V se dělá doslova sám. Člověk ani nemusí pořádně mluvit a je to stejně vtipný.

Kolik hodin denně věnuješ své práci, studuješ, či pracuješ ještě někde jinde, nebo jsi schopen se skrz YouTube uživit? Rád bych zkusil to, co děláš přirovnat k obyčejné práci každého z nás, kolik si tedy za měsíc průměrně vyděláš?

Do žádné jiné práce nechodím. Moje práce a prakticky to, co mě dnes živí je YouTube a znamená to tedy, že jsem YouTuber. Ať už jsou to sponzoringy, či reklamy firem, všechno to jsou peníze, ze kterých je člověk schopen se bez problémů uživit. Dneska stačí mít na YouTube 5mil. zhlédnutí a jste schopni vydělat pěkné peníze. Z akcí jako je CraftCon pak taky něco kápne, ale není to tolik, jak si většina lidí představuje, např. nájem z toho rozhodně nezaplatím. Proto zde jezdím spíše kvůli lidem. Pokud se ptáš na čas, tak bych nejradši řekl, že je to 24h denně, ale to je takový to klišé. Nestarám se totiž pouze o natáčení, ale během dne čtu komentáře k videím, odpovídám, starám se o sociální sítě atd.. Řekl bych, že práci věnuji tak 5 hodin čistého času denně a měsíčně mi z toho kápne několik desítek tisíc.

Jirka s YouTube buttonem za 100k odběratelůJirka s YouTube buttonem za 100k odběratelů

To je docela dost času, dělá na projektu „Jirka Král“ někdo jiný, nebo se o vše staráš sám?

Do teď jsem dělal vše sám, začínám si však uvědomovat, že má tvorba se dá posunout o dost dál, časově to však nezvládám, proto začínám uvažovat o nějaké výpomoci. Grafiku mi již od počátku dělá kamarád, kterého samozřejmě poctivě platím, ale poslední dobou přicházím na to, že se vyplatí do určitých věcí investovat více, a tak si občas pronajmu lidi, jako je kameraman atd.

Říkáš, že hry už spíš streamuješ jen živě, na jaké platformě se nejvíc prezentuješ a proč?

Streamuju normálně přes YouTube a přestože tam nejsou moderátoři, je to dost v pohodě. Ono těch 7000 lidí, co mě průměrně sledují, stejně moderátoři neuhlídají. Občas se objevím jako host u CzechClouda, Herdyna, či jiného streamera na Twitchi, ale má platforma je převážně YouTube.

Na to se váže má další otázka ohledně internetových platforem. Čtenáře softwarového magazínu by zcela jistě zajímalo, která z internetových platforem je dle tvého názoru na největším vzestupu a která naopak upadá?

V YouTube dle mého názoru brzy nahradí seriózní televizní vysílání. Facebook půjde brzy do kopru a budou na něm jenom staré babičky a dědečkové. Když bych se měl soustředit na čísla, tak nejlépe vychází Twitter, na kterém mi denně přibývá nejvíce fanoušků. Pak je tady Instagram, kterým lze velice snadno oslovit velké množství fanoušků a nakonec Twitch, ve kterém je myslím, velká budoucnost, ale všechno se odvíjí prakticky od toho, jak moc jsi na něm aktivní, vzhledem k tomu, že se jedná o LIVE přenos.

Jaký potenciál, popřípadě nebezpečí vidíš v tom, co děláš? Čemu by se měli začínající umělci vyvarovat?

Potenciál je obrovský. Dle mého názoru je v YouTube apod. budoucnost. Myslím, že lidé, kteří dnes natáčejí, budou brzy seriózními celebritami a přestože se ti může po dnešní akci zdát, že jimi již jsou, myslím, že to bude mnohem větší. Jsme ve velkém podvědomí v určité komunitě lidí, ale je jen otázkou času kdy YouTube právoplatně nahradí televizní přenos a moderátoři a lidé z televize, kteří jsou dnes v podvědomí každého z nás, nahradí právě YouTubeři. Nebezpečí nevím, ale začínajícím lidem poradím to, co dělám já – nepoužívat nic, co si sám nevyrobíš.

Jirka se svým logemJirka se svým logem

Jaký je tvůj názor na vzrůstající legendu českého internetu FattyPillowa?

Hele, abych řekl pravdu, když začínal, nemohl jsem se od něj odtrhnout. Vyloženě jsem se téměř každý den těšil na jeho stream, protože dokáže skvěle pobavit a člověk u něj může vypnout a jen se smát. Zhruba po měsíci jsem však prokoukl, že všechno co dělá, je sice zábavný, ale pořád stejný. Myslím, že jestli bude pokračovat ve stejných kolejích a nevymyslí něco nového, brzy ztratí spoustu fanoušků a lidé do roka zapomenou, kdo to Fatty vlastně byl.

Zkusme se teď přesunout od kanálu Jirka Král k samotnému člověku nesoucí toto jméno. Spoustu fanynek, či možná i fanoušků by jistě zajímalo, jestli máš přítelkyni? A dělá Jirka v zákulisí něco nekalého, např. kouří?

Přítelkyni zatím nemám, nekouřím a nemluvím vulgárně. Přijde mi to jako lidská slabost. Jasně, člověk si potřebuje zanadávat a ulevit si, když se mi něco nepodaří tak to taky příjde, ale záměrně si vytvářet image vulgárního člověka je dle mého názoru slabost a tento člověk nemá čím jiným zaujmout.

Děkuji za rozhovor a rád jsem tě poznal. Na závěr tě poprosím o krátký rozstřel:

  • Blondýny x Brunety
  • Fotbal x Hokej
  • Hraní x Natáčení
  • Brno x Ostrava
  • Alko x Nealko

Článek Jirka Král: YouTube nahradí seriózní televizní vysílání byl publikován 31. srpna 2015 v 22.15 v rubrice Rozhovory. Autorem článku je Šimon Wlosok. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...