Windows 10 - recenze nového OS od Microsoftu - 3. díl

Sponzorované odkazy

Články v sérii

  1. Windows 10 - recenze nového OS od Microsoftu - 1. díl
  2. Windows 10 - recenze nového OS od Microsoftu - 2. díl
  3. Windows 10 - recenze nového OS od Microsoftu - 3. díl
Windows 10 - recenze nového OS od Microsoftu - 3. díl

Cortana – pokec s počítačem se nekoná

Alespoň tedy v české verzi ne. Microsoft sice do Windows 10 integroval hlasovou asistentku Cortana, známou z Windows Phone 8, ale stejně jako na mobilech, ani na počítačích si jí neužijete, pokud máte českou verzi Windows. Česky totiž Cortana neumí, a nepomohou si ani ti, kteří slušně vládnou angličtinou nebo jiným podporovaným jazykem. Aby byla Cortana aktivní, musíte mít Windows přepnuté do anglického, nebo jiného podporovaného jazyka.

Jak to vypadá, nejspíše se Cortany pro české prostředí v dohledné době nedočkáme. Vinu přikládáme hlavně tomu, že český trh je pro Microsoft opravdu malý, a čeština patří k jednomu z nejsložitějších jazyků s náročnou gramatikou. Problém s ní mají i ostatní aplikace, jako například internetové překladače, a tak mají čeští uživatelé na rozdíl od těch anglicky mluvících smůlu.

Centrum akcí se povedlo a usnadní práciCentrum akcí se povedlo a usnadní práci

Na stranu druhou, nevidím to jako žádné významné mínus. Technologie hlasových asistentů a hlasového ovládání počítače je zatím pouze v plenkách, jde o poměrně novou metodu, a zatím si nedovedu představit efektivní využití Cortany v praxi. Všechny úkoly, které zvládá vykonat, si totiž můžete jednoduše zajistit i svépomocí, a troufnu si říct, že na rozdíl od umělé inteligence i mnohem rychleji a efektivněji.

Centrum akcí

V oznamovací oblasti, tedy v pravé spodní části lišty, se pak nachází ikona vyvolávající centrum akci. Uživatelé s dotykovými displeji ho mohou vyvolat i potažením prstu od pravého okraje obrazovky. Zde můžete vidět notifikace aplikací – v případě ilustračního obrázku k tomuto článku jde o email, centrum akcí ale umí zobrazovat také Facebook, Twitter, nebo třeba Skype.

Ve spodní části pak vidíte rychlý přístup k velké škále nastavení, což hodnotím věru pozitivně. Nemusíte se k těmto nastavením proklikávat přes Ovládací panely nebo klávesové zkratky, a všechno potřebné si nastavíte přímo zde.

Dotykové ovládání – režim tabletu

Pokud máte, tak jako já, počítač umožňující používání jako tablet, určitě oceníte možnost přepnout do režimu tabletu. V tomto režimu se změní lišta Windows, tak jak vidíte na obrázku, a vše je více přizpůsobeno dotykovému ovládání. Také Start se aktivací tohoto režimu sám přepne do režimu Metro, který byl původně navržen hlavně pro používání na dotykových zařízeních.

Bohužel, nepodařilo se mi Windows přimět, aby na odpojení doku s klávesnicí reagovaly automatickým přepnutím do režimu tabletu. Mám za to, že Microsoft tuto funkci sliboval. Buď tedy Windows 10 toto neumí a „doučí“ se to později pomocí aktualizace, nebo se mi jen nepodařilo najít správné nastavení.

Systém můžete přepnout do režimu tabletuSystém můžete přepnout do režimu tabletu

Jinak, jde-li o dotykové ovládání, musím, podobně jako u Windows 8, Microsoft pochválit. Samozřejmě záleží dost také na tom, jaký dotykový panel máte, ale obecně je ovládání prstem svižné, bezproblémové, a dá se na něj rychle zvyknout.

Také dotyková klávesnice je dobře rozvržená, v české verzi obsahuje na základním zobrazení diakritiku, takže pro její použití nemusíte přepínat shiftem či jiným tlačítkem na jinou obrazovku s diakritickými znaky. Toto chválím, protože klávesnice je tak mnohem použitelnější pro běžné využití.

Co mi stále trochu chybí je psaní tahy, které je dostupné na mobilech (ovšem i zde jen v anglické verzi), a které bych ocenil mnohem více, než nutnost neustále do monitoru „ťukat“ prstem.

Propojení s Xboxem a mobilem

Další věcí, která je nově dostupná ve Windows 10, je propojení se zařízeními Xbox One a telefony s Windows 10. Vzhledem k tomu, že Xbox One nevlastním, neměl jsem tuto možnost jak otestovat. Microsoft ale slibuje možnost streamovat dění z Xboxu na monitor počítače.

Propojení s počítačem, respektive zaměnitelnost mobilních a počítačových aplikací, ovšem budu mít možnost otestovat v okamžiku, kdy Microsoft uvolní aktualizaci z Windows Phone 8.1 na Windows 10 pro telefon Nokia Lumia 920. Tomuto tématu se určitě budeme věnovat v některém z budoucích článků.

Dotyková klávesnice se Microsoftu povedla na jedničkuDotyková klávesnice se Microsoftu povedla na jedničku

Co už ale nyní hodnotím velmi pozitivně je synchronizace telefonu a počítače pomocí OneDrive. Veškeré fotografie i další soubory se bez problémů synchronizovaly, a mám je k dispozici v mobilu i v počítači. Tato funkce samozřejmě není vázaná jen na mobily s Windows, pokud si OneDrive pořídíte do svého telefonu s Androidem či iOS, dostane se vám stejného komfortu.

Pozor dejte jen při volbě cílové složky, do které se OneDrive bude synchronizovat. Pokud jako v mém případě máte jeden SSD disk pro systém, a klasický HDD pro ostatní data, dejte pozor, abyste zvolili umístění OneDrive na HDD a neubírali si zbytečně prostor na rychlém SSD disku. Zejména pokud OneDrive aktivně používáte a zálohujete si na něj fotografie, může výsledná velikost složky výrazně překročit 10 GB.

Závěrečné hodnocení

Windows 10 je rozhodně na poli operačních systémů revolucí. Vzhledem k tomu, že na jeho vývoji se podíleli i obyčejní lidé pomocí programu Windows Insider, obsahuje konečně i funkce, které jsou ocenitelné a využitelné pro běžné lidi.

Přesto je ale nutné některé věci doladit, zejména pak prohlížeč Edge a některé další drobnosti. Ruku na srdce, u zcela nového OS, a zejména od Microsoftu, snad nikdo nečekal 100% vyladěnost hned v den vydání.

Při testování jsem se nesetkal s žádným výrazným problémem, například nekompatibilitou programů. Jediným problémem bylo již v začátku zmíněné chybné zavedení ovladače pro touchpad.

Pokud si tedy kladete otázku, jestli využít možnost upgradu, nebo raději ještě setrvat u starší verze Windows, nemusíte se ničeho obávat, a můžete s klidným srdcem na Windows 10 přejít.

Výhody:

  • Návrat Startu
  • Svižné prostředí
  • Centrum akcí
  • Virtuální plochy
  • Snadná instalace - zachování všech souborů
  • Možnost získat zcela zdarma

Nevýhody:

  • Nevyladěný Edge
  • Chybí Cortana
  • Ne úplně dokonalé vyhledávání

Hodnocení redakce:  80 %

Článek Windows 10 - recenze nového OS od Microsoftu - 3. díl byl publikován 14. srpna 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Pavel Šašek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...