Nejlepší online kalendáře

Sponzorované odkazy

Nejlepší online kalendáře

Máme různé druhy kalendářů. Stolní, nástěnné. Kromě nich však existují také kalendáře v mobilu, tabletu, PC. Tyto kalendáře můžeme používat třeba pouze jen pro zobrazení v těchto zařízeních nebo je můžeme synchronizovat online. Výhodou synchronizace je ta, že máme stále jejich data po ruce ať už jsme doma nebo na cestě.

Nejlepší online kalendáře

V poslední době se začíná čím dále tím více používat cloudových služeb a jednoznačmě můžeme říci, že mají rostoucí tendenci v oblibě. Hodně se na tom podílejí mobilní zařízení s přístupem k internetu. Podíváme se jaké výhody má organizace času s využitím internetových kalendářů a jaké služby jsou nyní nejpoužívanější. I když jsou jisté rozdíly ve službách dostupných v tuzemsku a ve světe, u velkých řešeních se rozdíly téměř stírají. Budeme tedy samozřejmě vycházet z českých služeb. V cloudu můžeme uchovávat různé poznámky, data, dokumenty, obrázky či videa. Můžeme je synchronizovat a mít tak přístup k nim odkudkoliv a z jakéhokoliv zařízení s přístupem k internetu, i když jsme mimo domov.

Jaké jsou výhody a nevýhody online kalendářů

Výhody online kalendářů

  • Přístup odkudkoli – jedna z velkých výhod je možnost přistupovat k nim prakticky odkudkoli na světe, kde máme k dispozici internet. Provedené změna se ihned ukládá.
  • Zachování informací při pádu systému – pokud nám náhodou zhavaruje pevný disk nebo dojde k poškození operačního systému a nemáme lokální zálohu kalendáře, nic se neděje. Všechna data jsou uložena na serverech poskytovatele služby, takže si je můžeme prohlédnout pomocí internetového prohlížeče. Po reinstalaci operačního systému si je můžeme znovu synchronizovat.
  • Sdílení kalendáře – umožňuje naplánování společných aktivit ve firmě, či třeba mezi známými
  • Elektronická podoba a snadné úpravy – všechny události můžeme upravovat, mazat, přidávat nové události a to bez škrtání a přepisování, jak je tomu u papírového kalendáře.
  • Snadné vyhledávání – lepší vyhledávání konkrétní události či klíčového slova.

Nevýhody online kalendářů

  • Nutnost připojení k internetu – bez internetu nejde dlouhodobě s tímto typem služeb pracovat. Uživatel se vystavuje možnosti ztrátě dat a potlačuje výhodu sdílení kalendáře.
  • Zvyk a setrvačnost tradice – mnoho lidí stále ještě používá stolní kalendář nebo diář. Princip je stejný, jde jen o jiný způsob práce. Ztráta diáře může bolet a může znamenat jisté bezpečnostní riziko.

Nejčastěji používané online kalendáře u nás

Mezi u nás nejčastěji používané internetové kalendáře patří Kalendář Google a Kalendář Outlook od Microsoftu.

Kalendář Google

Výborné funkčnosti a provázanosti kalendáře a webového prohlížeče dosáhneme při použití prohlížeče Google Chrome, ale bude i funkční i z jiných prohlížečů a to i z nového prohlížeče Microsoft Edge.

Celkově je práce s kalendářem velmi svižná. Aktualizace dat probíhá prakticky okamžitě. Na hlavní stránce se ve výchozím režimu zobrazí celý týden (včetně víkendu), ale můžeme přepínat mezi dalšími možnostmi zobrazení jako je den, týden, měsíc, rok a to i s agendou, nebo-li seznamem naplánovaných událostí. Je zde možnost si nechat zobrazit předpověď počasí. Můžeme si také nastavit sdílení kalendáře, ale tady bych doporučil určitou obezřetnost v rámci bezpečnosti. Možnosti jsou široké, důležité je ale vědět, komu můžete povolit sdílení. Umožňuje také si nechávat posílat upozornění na nové události a to si je možno nastavit buď na email nebo SMS.

Kalendář GoogleKalendář Google

Jednou z hlavních výhod internetových služeb je možnost synchronizace dat s mobilními zařízeními. Mezi nejrozšířenějšími mobilními operačními systémy je Google Android, který v mobilu už obsahuje předinstalovaný kalendář. Do operačního systému od Apple s iOS jsou k dispozici aplikace s kterými lze synchronizovat skoro vše. To samé platí i pro operační systém Windows Phone 8, kde mají možnost použit svůj účet Google. Rovněž nabízí možnost importovat Kalendář Google do Outlooku.com. Na mobilních platformách tedy není problém s dostupností oficiálních aplikací pro práci s Kalendářem Google.

Kalendář Outlook.com

Jedná se o komplexní balík služeb, ve kterém najdeme kromě kalendáře Outlook.com, Lidé, OneDrive, Word Online, Excel Online, PowerPoint Online, OneNote, Sway (možná nahradí PowerPoint), Office Online. Po přepnutí do kalendáře se zobrazí měsíc – to je výchozí nastavení. Pak se můžeme přepnout do zobrazení Týden, Den, Agenda, Úkol. Stejně jako u Googlu lze ho sdílet. Taky se v něm zobrazuje počasí a navíc ještě státní svátky. Pro mobilní zařízení existuje aplikace jak pro Android, tak i pro iOS, což je velmi dobře. Dokonce i aplikace jako je Word, Excel, PowerPoint, OneNote je k dispozici pro Android.

Velkou výhodou celé služby Outlook.com a tím také kalendáře je integrace účtu Microsoft přímo v operačním systému Windows, tedy i v jeho nejnovější verzi 10. Pomocí tohoto účtu je možné se standardně přihlásit do jakéhokoli počítače, kde lze nastavit synchronizaci čehokoli v rámci Outlook.com (emaily, kalendář, kontakty, OneDrive).

Kalendář OutlookKalendář Outlook

Kalendář Yahoo

Ještě bych zmínil Kalendář Yahoo. Ten má podobné služby jako Google nebo Outlook. U nás se skoro nepoužívá, neboť neexistuje oficiální česká podpora. Podpora mobilních zařízení je dobrá. Yahoo má speciální adresu, která je uzpůsobená pro prohlížení na mobilních zařízeních. Dokonce je k dispozici mobilní aplikace pro Android a iOS. U Windows Phone 8 není potřeba nic instalovat, účet Yahoo je mezi podporovanými typy účtů.

Většina uživatelů Yahoo je v USA, takže pokud nemáme k využívání služeb Yahoo nějaký zásadní důvod, zřejmě to nebude vaše primární volba. V každém případě jde o zajímavou alternativu. Vzhledem k chybějící české podpoře chybí kalendáři čeština.

Závěr

Závěrem lze napsat, že internetové kalendáře může používat každý, kdo má přístup na internet. Samozřejmě, že samotný kalendář pro organizaci času nemusí stačit. Třeba pro projektový management. Zde bude nutné použít některou z placených služeb. Pro obyčejné uživatele ale plně postačí kalendář Google nebo Outlook. Rozhodnutí už nechám na vás. V nové verzi operačního systému Microsoft Windows 10 je přímo kalendář integrovaný, tak stojí za to ho aspoň vyzkoušet.

Výhody:

  • Přístup odkudkoliv
  • Zachování informací při pádu operačního systému
  • Sdílení kalendáře
  • Elektronická podoba
  • Snadné vyhledávání

Nevýhody:

  • Nutnost připojení k internetu

Článek Nejlepší online kalendáře byl publikován 12. října 2015 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Petr Prosický. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...