AVG AntiVirus Free Edition 2015 - Antivirový program zdarma

Sponzorované odkazy

AVG AntiVirus Free Edition 2015 - Antivirový program zdarma

Počítačové viry a bezpečnost na internetu přinášejí den co den řadu nových problémů, které musejí odborníci řešit. Domácí uživatelé však problémům mohou snadno předejít instalací antiviru zdarma. Otestovali jsme české AVG Antivirus Free a zaměřili jsme se na novinky v roce 2015 a antivirový program AVG bezpochyby ukázal svůj široký potenciál. Má ale i své neduhy.

Osvědčené AVG zdarma

Windows lze zařadit mezi nejméně zabezpečené a nejvíce ohrožené systémy. Přestože ve Windows 8 a 10 už je integrovaný antivir Windows Defender, přesto se doporučuje použít jiný od renomovaných firem, které se touto problematikou zabývají. Jsou dostupné ve verzi jak placené, tak free, které je možno používat zdarma. Mezi nejpoužívanější patří AVG Antivirus Free Edition 2015.

AVG AntiVirus Free Edition 2015

V dnešní době, kdy je nebezpečí virové nákazy je nutností mít v počítači nainstalovaný kvalitní antivirový program. Jsou jak bezplatné, tak komerční za které je potřeba si zaplatit. Pro domácí použití stačí verze zdarma, ale vždy je nutno dávat pozor kam chodíme na Internetu, protože ani sebelepší antivir nás od nebezpečných stránek nemůže ochránit. Mezi nejčastěji používané verze zdarma je AVG a Avast. Zaměříme se dnes na antivirový program AVG ve verzi 2015 zdarma. Předchozí recenzi si můžete přečíst v článku AVG Free AntiVirus 2012.

Bezplatnou Free verzi lze získat ze stránky eDownload.cz. Po stažení se můžeme pustit do jeho instalace. Není nutná žádná registrace. Instalace probíhá v českém jazyce a také celý program je v češtině. Hned po instalaci vyžaduje antivirovou kontrolu celého počítače, což doporučuji udělat. Po dokončení instalace nevyžaduje restart systému, ale doporučuji ho udělat, aby se změny projevily a integrovaný Windows Defender se pak sám vypne. Vzhledem k tomu, že AVG integruje do Internetového prohlížeče komponenty LinkScanner se musí počítat s tím, že se načítání stránek o něco zpomalí.

Hlavní funkce AVG Free Antivirus 2015

AVG LinkScanner – Zajišťuje ochranu internetových hrozeb. Tyto hrozby mohou být skryty na jakékoliv webové stránce. Technologie AVG LinkScanner prověřuje obsah internetových stránek a zajišťuje, že jsou stránky bezpečné v okamžiku, kdy se je snažíte otevřít.

AVG Identity Protection – Nově je ve verze Free 2015. Zajišťuje bezpečnost při nákupech, bankovních operacích a jiných elektronických transakcích. Využívá unikátní technologie, která neustále analyzuje činnost v počítači a hledá potenciálně nebezpečné programy, blokuje podezřelé aktivity a tím chrání počítač před nejnovějšími hrozbami.

Email – Kontroluje příchozí a odchozí poštu včetně příloh. Rozsah kontroly se dá nastavit individuálně.

Anti-malwarová ochrana – Kontroluje viry, spyware, rootkity

AVG Okno programuAVG Okno programu

Novinky ve verzi AVG Free 2015

Velikou novinkou verze 2015 je nové grafické rozhraní, které je jednak přehlednější, jednak více sedí do stylu aktuálního systému Microsoftu – Windows 10. Vedle toho ovšem nabízí AVG Identity Protection, který jsme popisovali již pár řádků výše.

Po stisknutí tlačítka Zlepšit výkon provede PC Analyzer analýzu vašeho počítače a následné nabídne možnost opravit všelijaké chyby v registrech, odstranění dočasných souborů, vypíše neplatné zástupce a nakonec oznámí defragmentaci HDD. Následně sami můžete zvolit, co konkrétně má samotná analýza provést.

Vývojáři vedle funkčních novinek představili jeden významný krok. Nově totiž AVG nebude uvádět u jednotlivých verzí rok, kdy proběhla aktualizace, ale rovnou bude program aktualizovat. Uživatelé tedy budou mít program neustále aktuální nehledě na rok instalace.

Ke stažení na stránkách výrobce jsou ještě různé utility. Jinak nabízí verze AntiVirus Free zdarma, AntiVirus a Internet security – které jsou již placené.

AVG PC AnalyzerAVG PC Analyzer

AV-TEST a AV Comparatives

V testech vychází AVG Free 2015 celkem dobře. V testech nezaostává za placenými programy. Je hodnocen mezi prvními. Nemá hodně falešných poplachů. Samozřejmě, že placená verze AVG Internet security je lepší. Vzhledem k tomu, že je to verze zdarma pro domácí použití plně dostačuje.

AVG TestAVG Test

Závěr

AVG Antivirus Free Edition 2015 nabízí služby, které nabízejí jiné předražené komerční antiviry. Jelikož se jedná o bezplatnou verzi, je zde obsažena statická reklama, která stále nabízí Vyzkoušet zdarma na 30 dní nebo zakoupit plnou verzi. Jinak se reklama nikde nezobrazuje. Jedinou pro mne nevýhodou je, že se sám neaktualizuje, je potřeba stisknout tlačítko a pokud je k dispozici nová virová databáze, tak ji stáhne a nainstaluje. Při startu PC to udělá vždy. Co se týká programové aktualizace, tak to provádí ihned a sám pokud je k dispozici. Jinak běží na pozadí a uživatele ničím neruší. V programu je možnost si ho nastavit, ale osobně doporučuji nechat tak jak je nastaven od výrobce. Dá se říci, AVG patří mezi ty lepší bezplatná antivirová řešení. Nabízí zejména technologii LinkScanner, která se podepisuje na bezpečnosti procházení internetu. Všechny jeho produkty jsou kompatibilní s Windows 10.

Hodnocení redakce:  65 %

Výhody:

  • Česká lokalizace
  • Zdarma
  • Ochrana při surfování LinkScanner
  • Jednoduché ovládání
  • Aktualizace nové verze programu
  • Aktualizace virové databáze

Nevýhody:

  • Náročnější na systémové prostředky
  • Horší výsledky v lab. testech

Článek AVG AntiVirus Free Edition 2015 - Antivirový program zdarma byl publikován 31. října 2015 v 15.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Petr Prosický. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...