Zonerama - Sdílíme a zálohujeme fotografie

Sponzorované odkazy

Zonerama - Sdílíme a zálohujeme fotografie

Webová alba Google Picasa mají v tuzemsku rovnou dvojici velkých konkurentů. Jsou jimi Rajče.net a Zonerama provozovaná brněnskou společností Zoner, která mimochodem stojí za úspěšným editorem a správcem fotografií Zoner Photo Studio. Zonerama poslouží jako úložiště fotografií nadmíru dobře. Přesvědčte se sami v naší recenzi.

Neomezené úložiště a fotografie bez limitu

Cloudová úložiště v současnosti svádějí velice tvrdý souboj a jinak tomu není ani mezi webovými galeriemi. Zonerama má ovšem proti své konkurenci řadu velice silných argumentů. Nabízí totiž neomezenou kapacitu online úložiště, do kterého můžete nahrávat fotografie v originální velikosti. Jedinou podmínkou je formát nahrávané fotografie. Musí to být JPEG, což ve výsledku není překážka. U nahraných fotografií navíc zůstávají všechna metadata, tedy nejenom EXIF, ale také GPS či barevné značky

TIP: Jaké byly webové galerie před 4 lety? Přečte si náš srovnávací test.

Vedle fotografií podporuje Zonerama také krátká videa v HD rozlišení, tedy 1280 na 720 pixelů, s maximální délkou 3 minut. V tomto případě můžete nahrát libovolné množství videí s těmito parametry. Druhou možností je nahrávat videa s délku maximálně 15 minut, přičemž máte k dispozici 120 minut.

Zobrazení alba na Zoneramě.Zobrazení alba na Zoneramě.

Fotografická sociální síť

Celá Zonerama je rozdělena do trojice kategorií. První z nich jsou Aktivity zobrazující nekonečný dlaždicový přehled redakcí vybraných fotografií a příspěvků z blogu Milujemefotografii. Ten je také provozován Zonerem a pravidelně přináší články čistě s fotografickou tématikou včetně různých tipů a triků.

Aktivity představují nejnovější a nejzajímavější obsah na Zoneramě a blogu MilujemefotografiiAktivity představují nejnovější a nejzajímavější obsah na Zoneramě a blogu Milujemefotografii

Další kategorií je Prozkoumat, což představuje jakýsi přehled nejnovějších a nejzajímavějších fotografií z webové galerie Zonerama.

TIP: Čtěte recenzi aktuální verze Zoner Photo Studio 18.

Horní lištu sloužící jako hlavní menu poté doplňuje ještě kategorie Moje fotky obsahující fotografie z vašeho účtu. Vedle toho je zde centrum upozornění, které informuje o událostech spojených s vaším účtem a fotografiemi.

Zoner Photo Studio 16 – Zonerama se chová jen jako další složka.Zoner Photo Studio 16 – Zonerama se chová jen jako další složka.

Vytváříme první album

Nyní ale k samotnému účtu. Registrace je zcela zdarma, stejně jako používání Zonerami. Součásní prvotních nastavení účtu je především volba názvu webové galerie. Zonerama podporuje jak variantu domény třetí osoby, tedy jmeno.zonerama­.com, tak i variantu zonerama.com/jme­no.

Nahrávání fotografií je snadné a rychlé i na webu.Nahrávání fotografií je snadné a rychlé i na webu.

Používáte-li Zoner Photo Studio 14 a novější, nahrávat můžete přímo z jeho rozhraní, kde rovnou vidíte celou strukturu složek se základním dělením na Veřejná alba a Skrytá alba.

Nastavením hesla omezíte přístup k danému albu.Nastavením hesla omezíte přístup k danému albu.

Webová varianta také nabízí komfortní nahrávání nových fotografií. Samotné fotografie totiž lze přesouvat myší přímo z Průzkumníku Windows do internetového prohlížeče. Mezitím, než se fotografie nahrají, můžete nastavit jednotlivé vlastnosti nového alba. Vedle názvu a umístění můžete přidávat heslo, včetně volitelné nápovědy.

Rovnou můžete omezit také práva na použití fotografií v albu.Rovnou můžete omezit také práva na použití fotografií v albu.

Dále můžete přiřazovat práva použití a omezit tak, jak mohou uživatelé s fotografií nakládat. Zde je nutné zdůraznit, že Zonerama nepodporuje ukládání fotografií z kontextové nabídky webového prohlížeče (tj. Uložit obrázek jako). Ke stažení celého alba, nebo jediné fotografie je nutné použít příslušného tlačítka ve webovém rozhraní. Jeho zobrazení samozřejmě můžete omezit. Své fotografie můžete zabezpečit také vodoznakem.

Nastavení vodoznaku.Nastavení vodoznaku.

Při nahrávání nechybí rovnou ani možnost sdílení alba na nejpoužívanějších sociálních sítích Facebook a Twitter. Vedle toho ovšem Zonerama podporuje také Tumblr, Google+ a Pinterest.

Při nahrávání lze snadno sdílet na Facebook a Twitter.Při nahrávání lze snadno sdílet na Facebook a Twitter.

Jistou nevýhodou Zonerami je absence komentářů u fotografi, což může být pro fotografy a jejich nadcházející fotografické krok lehce omezující. Jediné, co můžete udělat, pokud se vám fotka zalíbí, je označit ji jako Oblíbenou, či Sledovat daného uživatele. Bez konkrétní zpětné vazby se ale o rozvoji nedá příliš mluvit. Zonerama se to ovšem snaží dohnat podporou zmiňovaných sociálních sítí.

Nahrané album lze kdykoli upravit.Nahrané album lze kdykoli upravit.

Sdílení fotografií

Sdílení fotografií lze několika způsoby. Pokud máte dané album nahrané ve veřejné složce, přístup k němu mají všichni.

E-mailová šablona není přeplácaná.E-mailová šablona není přeplácaná.

Sdílet jej navíc můžete e-mailem, na sociálních sítích, ale také prostřednictvím HTML kódu, který vložíte na svůj web či blog.

Ke každé fotografii zvlášť je možné přidat několik atributů, omezit sdílení či ji nastavit třeba jako titulní.Ke každé fotografii zvlášť je možné přidat několik atributů, omezit sdílení či ji nastavit třeba jako titulní.

U soukromého alba se nabízí několik možností jak řízeně webové album sdílet. První a zároveň nejjednodušší možností je sdílení na základě specifického odkazu. Kdo má tento odkaz k dispozici, může si volně celé album prohlížet. Druhou možností je již zmiňované přiřazení hesla, nebo poslání šablony s náhledy fotografií e-mailem.

Řazení fotografií lze pozměnit a rozhraní je responzivní.Řazení fotografií lze pozměnit a rozhraní je responzivní.

Zonerama jako studnice nápadů a inspirací

Zonerama má oproti konkurenci opravdu co říci. Navíc lze velice dobře použít k záloze fotografií nejenom díky neomezené kapacitě, ale také díky uchovávání originálních rozměrů a původní komprese. Zamrzí absence komentářů u fotografií či celých alb. Pro snadné sdílení a práci s fotografiemi vyvíjí Zoner také mobilní aplikace Zoner Photo Studio – Edit & Go, která je zdarma a pouze pro Android na Google Play.

Oficiální web: www.zonerama.com

Hodnocení SWMag.cz:  90 %

Výhody:

  • Neomezená kapacita
  • Zachování originálů
  • Přehledné uživatelské rozhraní
  • Možnost omezit stahování
  • Vodoznak snadno a rychle

Nevýhody:

  • Nemožnost komentovat fotky
  • Mobilní aplikace pouze pro Android

Článek Zonerama - Sdílíme a zálohujeme fotografie byl publikován 29. prosince 2015 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...