Jak na ochranu PDF souborů heslem či vodoznakem

Sponzorované odkazy

Jak na ochranu PDF souborů heslem či vodoznakem

Potřebovali jste ochránit svůj pdf soubor a nevěděli jak? K dispozici jsou freeware verze jednoduchých nástrojů na vytvoření hesla k pdf souboru nebo „vytištění“ vodoznaku na pozadí. Tak si pojďme ukázat, jak se to vlastně dělá. Jak můžeme v klidu poslat dokument, aniž bychom se báli jeho zneužití.

Nemáme-li program na tvorbu PDF dokumentů, tak si vystačíme s dokumenty WORD a k vytvoření PDF nám stačí jednoduchý printer doPDF (odkaz ke stažení níže), který se integruje jako tiskárna a následně při „vytisknutí“ word dokumentu nám soubor uloží v námi požadovaném formátu. Podporuje 64-bitový operační systém Windows.

Tisk souboru do PDFTisk souboru do PDF

V případě, že chceme postup obrátit, tak při otevření programu nám nabídne…

Program na tvorbu PDFProgram na tvorbu PDF

Ochrana PDF vodoznakem

V prvé řadě bychom si měli představit stránku Watermark-image, která nám poskytuje ochranu vodoznakem bez nutnosti instalace softwaru. Vložíme svůj soubor, nastavíme dané parametry, včetně úhlu natočení textu a text samotný.

Nastavení parmaterů na stránce Watermark-imageNastavení parmaterů na stránce Watermark-image

Pak jen stiskneme Watermark PDF, přejdeme na stránku s našim souborem a stáhneme si jej s již vnořeným vodoznakem, který jsme si nadefinovali. Stránka obsahuje také mnoho dalších funkcí. A takto může například vypadat výsledný produkt.

Vodoznak onlineVodoznak online

Batch PDF Watermark

Nyní už k softwaru… velmi jednoduchý, se snadnou instalací i ovládáním.

Design softwaru a jeho funkceDesign softwaru a jeho funkce

Vlevo dole vložíme svůj soubor formátu PDF nebo jeho celou složku. Vlevo nahoře nastavíme, jaký chceme zobrazovat text, jeho font a velikost, barvu textu, směr toku textu (layout) nastavíme v rolovacím náhledu textu, kde jsou jak vodorovné tak i úhlopříčné směry a v neposlední řadě také nastavíme Opacity, což je viditelnost (jak tučný je text). Můžeme se také podívat, jak vodoznak bude vypadat, tlačítkem Preview vpravo nahoře. Nastavíme složku, do které chceme předělané soubory ukládat, a už zbývá jen spustit proces tlačítkem Start processing. A takto vypadá naše ochrana.

Ochrana textem pomocí programuOchrana textem pomocí programu

Přepnutím na záložku Image watermark můžeme se stejným nastavením na místo textu nastavit vodoznak obrázkem.

Ochrana pomocí obrázkuOchrana pomocí obrázku

A takto například může vypadat s námi zadaným umístěním chráněný soubor.

Top Secret- ochrana obrázkemTop Secret- ochrana obrázkem

Batch PDF Encrypt

Opět velmi jednoduchý prográmek se snadnou instalací.

Batch PDF EncryptBatch PDF Encrypt

Ovládání už jsme si vysvětlili výše, princip je stejný, nyní jen zadáváme heslo a výsledný produkt nám při otevření zahlásí…

PDF s ochranou heslemPDF s ochranou heslem

Nově vytvořené soubory pomocí programu Batch PDF Encrypt nebo Batch PDF Watermark se ukládají pod starým názvem (+)tečka (+)metoda kódu (text.marked, image.marked nebo encrypted). Je zde jisté riziko… ochrany nejsou neprolomitelné.

Článek Jak na ochranu PDF souborů heslem či vodoznakem byl publikován 2. ledna 2016 v 05.00 v rubrice Programy, Internet a Návody. Autorem článku je Daniel Jiříček. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...