LibreOffice 5.0 – Proč doma nepoužívat Microsoft Office?

Sponzorované odkazy

LibreOffice 5.0 – Proč doma nepoužívat Microsoft Office?

Multiplatformní kancelářský balík LibreOffice je plnohodnotnou odnoží OpenOffice. Nabízí ovšem dynamičtější vývoj a nebojí se razantnějších novinek, což potvrzuje také pátá verze. Přinášíme přehled novinek společně s několika argumenty, proč přejít z Office na LibreOffice.

Nejvýznamnější novinky

Nová verze přišla na všechny nejvýznamnější platformy, mezi nimiž nechybí Linux, OS X a samozřejmě Windows. Na poslední zmiňované platformě je navíc konečně k dispozici také 64-bitová verze (pouze Vista a novější). Předem ovšem musím říci, že jsem LibreOffice testoval především na Microsoft Windows 10, méně potom na Linux Mint, kde je LibreOffice součástí výchozí instalace systému.

Nové načítání. Lze změnit snadnou přepsáním souboru image.png v kořenové složce LibreOffice.Nové načítání. Lze změnit snadnou přepsáním souboru image.png v kořenové složce LibreOffice.

Obecně přinesla pátá verze mnoho viditelných novinek. První start přináší zcela nové uvítací okno, v jehož prostředku jsou k dispozici náhledy naposledy otevřených dokumentů. Pravý panel pak slouží jako rozcestník další činnosti. Společnou viditelnou novinkou pro celý LibreOffice 5.0 je bezesporu nová sada ikonek KDE Breeze. Ikonky jsou sice přehlednější, přecházíte-li ovšem ze starší verze, chce to chvíli zvyku. Integrovaný nástroj pro export dokumentu do PDF nyní nabízí možnost přidat časové razítko k tisknutému PDF výstupu.

Writer a postranní panel. Náhledy v pravém panelu jsou konečně k dispozici.Writer a postranní panel. Náhledy v pravém panelu jsou konečně k dispozici.

LibreOffice, podobně jako OpenOffice, pracuje s otevřeným formátem dokumentů OpenDocument, zatímco komerční balík Microsoft Office využívá standardu Office Open XML. I proto mezi těmito rodinami kancelářský balíků vznikají problémy s kompatibilitou. Aktuální LibreOffice vývojáři opatřili pokročilejšími filtry pro čtení dokumentů s koncovkami .docx, .xlsx či .xppt. Převod ani nyní není zcela stoprocentní, standardní dokumenty ovšem není problém číst napříč všemi aplikacemi LibreOffice.

TIP: Čtěte náš srovnávací článek OpenDocument a Office Open XML

Přímou náhradou Microsoft Wordu je aplikace Writer. V aktuálním sestavení je k dispozici například možnost snazšího vkládání emotikonů, vylepšený import vzorečků z formátů .rtf a .docx, dále také došlo k odstranění panelu Prvky, který je již nějakou dobu nahrazen v modulu Math. Výraznou změnou jsou přímé náhledy stylů a formátování v pravém panelu. Konečně tedy nevidíme pouze název dané stylu, ale také přímo jeho náhled. Snadné a banální, ale neuvěřitelné praktické a u konkurence zcela běžné. Došlo také k vylepšení některých ovládacích prvků, mezi než patří například ikonka pro schování pravého panelu.

Úprava uživatelského rozhraní stále nechybí a nyní stačí kliknout pravým tlačítkem myši na panel.Úprava uživatelského rozhraní stále nechybí a nyní stačí kliknout pravým tlačítkem myši na panel.

Alternativou k Microsoft Excel je Calc, který dlouhodobě nenabízí tak širokou škálu funkcí a pokročilých možností. To do jisté míry platí dodnes, nicméně běžní uživatelé na limity Calcu nenarazí. Aplikace Calc nově poskytuje, stejně jako Writer, jednoduchý ořez obrázků přímo v rozhraní LibreOffice. Byť mi stále chybí rotace obrázku, jde o velice praktický prvek. Nechybí ani snazší nahrazování obrázků. Nových funkcí se dočkala také funkce pro tvorbu grafů. Sloupcové grafy lze jednotně vybarvovat a využít při tom gradient, lze také omezit maximální i minimální délku sloupců a je možné tyto grafy zobrazit bez popisků.

Calc je výkonný a schopný tabulkový procesor pro běžné použitíCalc je výkonný a schopný tabulkový procesor pro běžné použití

Vzájemná kompatibilita LibreOffice s ostatními kancelářskými balíky napříč všemi operačními systémy je nezbytná pro dobrou produktivitu, což si uvědomují i vývojáři. K dispozici je tak import dokumentů z Apple iWork, či správně Apple Productivity Apps. Je podporován import z Apple Pages a Numbers, přičemž je možné importovat jen z verzí 2009 a novějších. K podporovaným formátům také přibyl Lotus 123 a ClarisDraw a MacDraft v případě LibreOffice Draw, což je jednoduchý vektorový editor.

TIP: Čtěte naší recenzi OpenOffice 4.

Impress, tedy alternativní aplikace k PowerPointu, obsahuje vylepšenou sekci pro výběr přechodů mezi snímky, či lepší práci s barvami, díky přehledné výsuvné nabídce.

Také v Impressu je možné ořezávat obrázky. Praktická funkce.Také v Impressu je možné ořezávat obrázky. Praktická funkce.

Microsoft Office v nevýhodě

LibreOffice hraje v současnosti na poli kancelářských balíků velice významnou roli. Oproti Microsoft Office je rozdílem cena – LibreOffice je zcela zdarma. I když se LibreOffice drží zažitých standardů v oblasti ovládání a uživatelského rozhraní, narážím především na Pás karet z MS Office, nabízí komfortní a líbivé uživatelské rozhraní. Otázku kompatibility jsem již zmiňoval a pravdou je, že LibreOffice se vyvíjí směrem k lepšímu.

Celkově tedy nechybí dynamický vývoj, kvalitní česká lokalizace a široká a vstřícná komunita, která i v češtině umí poradit a vydává řadu článku „Jak na to?“ na portálu OpenOffice.cz. Pominu-li nižší funkčnost Calcu, v běžných domácnostech se Office 365 prostě nevyplatí.

Na konec ledna 2016 je přichystaná verze 5.1.

Hodnocení redakce:  90 %

Dobrý freeware

Výhody:

  • Zcela zdarma
  • Česká lokalizace
  • Dynamický vývoj
  • Aktivní česká komunita
  • Komfortní a líbivé uživatelské rozhraní

Nevýhody:

  • Kompatibilita Open Document XML
  • Funkcionalita Calcu
  • Chybí rotace obrázků

Článek LibreOffice 5.0 – Proč doma nepoužívat Microsoft Office? byl publikován 6. ledna 2016 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...