Telepresence – Efektivní video konference v praxi

Telepresence – Efektivní video konference v praxi

Současné telekomunikační technologie umožňují snadné sdílení dat mezi firmami, ale i mezi vědeckými institucemi. Přenášet lze data z výzkumů, prezentace, záznamy přednášek a mnoho dalšího. Možný je ale také živý interaktivní přenos konferencí, porad a různých přednášek a konferencí. Příkladem může jít slovenský projekt Telepresence.

VoIP ve velkém s řadou nadstandardů

Voice over Internet Protocol (VoIP) je technologie zažívající v posledních dvaceti letech obrovský rozmach díky současné internetové konektivitě a možnostem výpočetní techniky. Jedním ze známých a zdarma dostupných zástupců je Skype, který v současnosti umožňuje vedle VoIP komunikace přenášet data, obraz z webkamery či sdílet obrazovku počítače. Představte si ale, že na podobné bázi lze efektivně sdílet velké firemní porady a konference napříč celým světem a ve velmi vysoké kvalitě.

Komplexní přenos všech potřebných prostředků vyžaduje důmyslný systém. Tvorba telekonferenčního bodu vlastními zdroji může přinést řadu těžko řešitelných problémů. Bavíme se zejména o problematice vzájemné kompatibility jednotlivých telekonferenčních bodů vybudovaných na odlišných technických řešeních.

Telekonference v praxi v malé zasedací místnosti. Problém ale není ani velká aula. Zdroj: WikipediaTelekonference v praxi v malé zasedací místnosti. Problém ale není ani velká aula. Zdroj: Wikipedia

Oproti tomu má unifikovaný systém řadu velikých výhod. Při stejných hardwarových a softwarových podmínkách telepresent techniky je komunikace snazší a při prvotním spojení je okamžité navázání komunikace garantováno přímo systémovým integrátorem, který také zajišťuje správné propojení telekonferenčních prostředků s podnikovými systémy. Poté stačí v systému naplánovat telekonferenci a v domluveném čase se sejít v konkrétní zasedací místnosti, či aule s prostředky pro telekonference. Linka s dostatečnou konektivitou je v tento moment díky rezervaci plně k dispozici.

Technický oříšek vyžadující zkušenosti a zázemí

Samotné vybudování telekonferenčních bodů vyžaduje často individuální přístup, neboť tvar, rozměry a rozložení místností je velice různorodé. Instalace se skládá z navržení optimálních míst pro projektory, kamery a zvukový systém a poté i následné fyzické instalaci. Nezbytností je dostatečná internetová konektivita, což v současné době ve firmách, ani v prostorách univerzit není problém. Pro úplné propojení systému se současnými trendy a technologiemi samozřejmě existuje i příslušná mobilní aplikace.

Telekonference nemusí být pouze doménou zasedaček. Zdroj: WikipediaTelekonference nemusí být pouze doménou zasedaček. Zdroj: Wikipedia

Telekonference nemusí být pouze doménou zasedaček. Zdroj: Wikipedia

Napříč telekonferencemi lze samozřejmě živě sdílet prezentace, data z výzkumů či další potřebné informace. Navíc je vše možné zálohovat pro pozdější zpracování. Software využitý pro telekonference může také nabídnout mnoho funkcí pro zkvalitnění přenosu konference. Jde například o udržování určité hlasitosti, či třeba záběry právě hovořící osoby.

Telekonference šetří čas i peníze

Klasické konference znamenají řadu překážek, které je nutné překonat před vlastním zahájením. Kapacity konferenčních sálů jsou omezené, pronájem představuje investice navíc a pokud jde o mezinárodní konferenci, je nutné řešit i dopravu a hotel pro účastníky. To v případě telekonferencí není nutné. Stačí, když všichni účastníci disponují nezbytným vybavením.

Slovenský projekt Telepresence je první vlaštovkou v rozsáhlém použití unifikovaných systémů pro telekonference napříč univerzitami a vědeckými institucemi. Společnost Barclet, a.s. s projektem Telepresence úspěšně došla do cíle, a tak již brzy uvidíme, jak tento systém bude v praxi pracovat napříč slovenskými univerzitami.

Článek Telepresence – Efektivní video konference v praxi byl publikován 23. ledna 2016 v 18.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...