Počítačové sítě – Router je základ, ale jak dál?

Počítačové sítě – Router je základ, ale jak dál?

Rychlý internet je dnes již samozřejmostí. Je ale nutné při návrhu drátových i bezdrátových počítačových sítí počítat s dostupnou rychlostí a dimenzovat tak celou lokální počítačovou síť. Byla by totiž škoda nevyužít dostupné linky na plno. Jak na návrh a nastavení počítačové sítě?

Navržení infrastruktury počítačové sítě

Virtuální sídlo firmy nevyžaduje připojení k internetu, to skutečné sídlo ale ano, stejně jako moderní domácnost. K internetu zpravidla potřebujeme připojit více počítačů, mobilní telefony, tablety a další chytrá zařízení. Od poskytovatele internetu navíc zpravidla dostáváme přidělenou pouze jedinou IP adresu, pod kterou je potřeba schovat více zařízení.

K tomuto účelu slouží kombinovaný router (směrovač) se switchem (přepínač). Router nám tedy umožňuje propojit naší lokální síť s internetem, zatímco switch umožňuje připojit do lokální sítě více zařízení. Obě zařízení, často doplněné přístupovým bodem k bezdrátové síti (AP – Access point), se v současnosti prodávají jako celek a výrobce je označují prostě jako routery, nebo bezdrátové routery (obsahují AP).

Bezdrátový router TP-LINK. Zdroj: FlickrBezdrátový router TP-LINK. Zdroj: Flickr

Při výběru takového zařízení je nutné zvážit, jaké nároky na zařízení budeme klást. Například kolik počítačů připojíte drátem, kolik bezdrátově a tak podobně. Vzhledem ke komplexnosti toho síťového prvku je dobré přemýšlet také nad možnostmi administrace. Zde se řeší zabezpečení bezdrátových sítí, omezení přístupu k internetu jednotlivým uživatelům a řada dalších praktických funkcí.

Kabelem nebo bezdrátově?

Jakmile je bezdrátový router připojen, můžeme připojovat ostatní zařízení do naší sítě a to buď drátově, nebo bezdrátově. Bezdrátové spojení má velikou řadu nevýhod. Ačkoli nemusíme pokládat žádné vodiče, dostupné pásmo je omezené a v hustě obydlených oblastech dochází k velkému rušení a poklesu rychlosti. Jde konkrétně o pásmo 2,4 GHz. Jakmile to situace alespoň trochu povoluje, je dobré přejít na pásmo 5 GHz.

Rušení metalického vedení je v rozumných délkách podstatně nižší, a tak se snáze dosahuje vyšších rychlostí. Ve firemních objektech je nutné navíc řešit požární předpisy a spojení dvou místností je možné jen přes speciální protipožární prostupy a ucpávky.

Požární prostupky a ucpávky.Požární prostupky a ucpávky.

Obecně je ideální připojovat stolní počítače kabelem, stejně jako notebooky s dokovacími stanicemi. To samé platí i pro síťové tiskárny. U ostatních zařízení, které drátové spojení neumožňují musíme sáhnout po bezdrátovém připojení a očekávat nižší přenosové rychlosti.

Síťové tiskárny i pro domácnosti

I malé domácí tiskárny dnes umožňují snadné připojení do lokální sítě, a proto se při jejich výběru vyplatí brát v potaz i jejich síťové možnosti. Díky tomu je snazší tisk i skenování více uživateli. Odpadá složité řešení tiskových serverů, nebo počítače určeného čistě jen pro provoz tiskárny. Stačí dokupovat správné náplně, jako třeba kompatibilní toner HP CE285A, fungující s celou řadou laserových tiskáren. Poté už je tisk opravdu bezstarostný.

Článek Počítačové sítě – Router je základ, ale jak dál? byl publikován 26. ledna 2016 v 22.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...