Kontrola pravopisu - Jak účinně opravovat texty?

Sponzorované odkazy

Kontrola pravopisu - Jak účinně opravovat texty?

Nejjednodušší a nejrychlejší kontrolou pravopisu jsme my sami. Znát gramatiku a písmo daného jazyka, vůbec nemluvě o jazyku mateřském, je snad povinností každého. Ovšem žádný učený z nebe nespadl. Pojďme si předvést, jak si nechat automaticky opravit jakýkoliv text, jak v češtině, tak i v jiných jazycích. Stačí pár poklepů myší a kontrola pravopisu je hotová.

Kde děláme chyby

Pojďme si ještě k úvodu zobecnit, kde vlastně nejčastěji chybujeme. Psaní mě/mně dělalo vždy problém (pomněnka, domněnka atd.), dále psaní s (jako spolu, dohromady)/z (jako změna stavu)/vz (jako vzhůru), také měkké (i) a tvrdé (y), upřímné kdo z nás si ze školy pamatuje, že se píše: „Žena a dítě byly.“, anebo „visutý most“ apod. V neposlední řadě nám občas dělá problém psaní malých a velkých písmen, nejčastěji u dlouhých slov a názvů (Ústí nad Labem, Čínská lidová republika atd.). Při psaní Ji/Jí je třeba si uvědomit, zda jde říci: „Tu dívku nebo té dívce.“, krátké přiřazujeme k „tu“ a dlouhé k „té“. A spousta dalších chyb.

Pozor na chyby v textuPozor na chyby v textu

Kontrola neznamená oprava textu

Chceme-li pravopis pouze zkontrolovat a jsme schopni dané chyby následně přepsat, pak je pro nás spousta možností. Většina dnešních vyhledávačů obsahuje kontrolu pravopisu, takže první možností je vepsat náš text do nějakého vyhledávače. Další možností jsou internetové stránky určené pro kontrolu pravopisu. Jako je například Studentka , kde vlevo po kliknutí na Kontrola pravopisu, nás přesměruje na následující stránku.

Internetová stránka- kontrola pravopisu onlineInternetová stránka- kontrola pravopisu online

Stačí jen vložit námi požadovaný text a poté kontrolovat. Server nám zobrazí červeně chyby a nabídne možnosti změny. Další takováto stránka je Okhelp ovšem tady není možnost kontrolovat kvanta textu. Výhodou však je cizojazyčnost. Kontrola jednotlivých slov jak v Češtině, tak i v Angličtině nebo Němčině.

Kontrola pravopis slov v různých jazycích onlineKontrola pravopis slov v různých jazycích online

Webové prohlížeče

Mají také funkci kontroly pravopisu. Například Google Chrome má pokročilé kontrolování s odesíláním daných slov na server a se zpětnou vazbou.

Google Chrome a jeho kontrola textuGoogle Chrome a jeho kontrola textu

Při zakliknutí položky Vyřešit pravopisné chyby pomocí webové služby (v nastavení prohlížeče→ rozšířená nastavení pod hlavičkou Ochrana soukromí) nás Google chrome upozorní, jestli chceme žádat o návrhy z Googlu.

Chrome nám nabídneChrome nám nabídne

Mozilla Firefox má v rozšířených možnostech kontrolu pravopisu při psaní. Ovšem s touto funkcí jsem se v praxi nesetkal.

Mozilla Firefox a její opravaMozilla Firefox a její oprava

V neposlední řadě musíme také zmínit textové editory, podle mě jsou nejlepšími kontrolory. Všemi známý a schopný Microsoft Word Office (ale také Outlook, Excel i PowerPoint) obsahuje jak kontrolu pravopisu, tak i automatickou opravu. Někdy se nám však nehodí a spíše dělá v textu chyby, než aby opravovala, tudíž doporučuji nenechávat opravu automaticky. Každá verze se mírně liší. Nastavení jazyku najdeme na kartě Review (Revize)→ Language (Jazyk)→ Language Properties (Nastavení jazyku), případně Nastavit jazyk kontroly pravopisu.

MIcrosofot Word opravuje s velkou účinnostíMIcrosofot Word opravuje s velkou účinností

Červeně vlnovkou podtržená slova máme špatně. Je to tím, že mám nastavenou kontrolu v Češtině a slovník taková slova v Češtině nemá. Při pravém kliku na podtržené slovo vybereme, za které bude nahrazeno, zda chceme, aby byla ignorována všechna slova, anebo přidáme slovo do slovníku. Nejvíce výhod mají textové editory, slovníky s možností přidání slov, automatické opravy, kontroly v reálném čase (není třeba kliknout na tlačítko „Kontrolovat“) a tak dále. Jak kontrolujete Vy?

Článek Kontrola pravopisu - Jak účinně opravovat texty? byl publikován 29. února 2016 v 05.00 v rubrice Programy, Internet a Návody. Autorem článku je Daniel Jiříček. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...