Internetový prohlížeč od Seznamu – Seznam Email stále při ruce

Sponzorované odkazy

Internetový prohlížeč od Seznamu – Seznam Email stále při ruce

Internetové prohlížeče a častá otázka jaký vybrat. Díky Seznam.cz Prohlížeči máme další přírůstek, který ovšem cílí především do řad tuzemských uživatelů využívajících služeb českého vyhledávače Seznam.cz. Nejlepší internetový prohlížeč to sice není, ale i tak má co nabídnout.

Co je nového?

První verze „eSka“, oficiálně nazývaného Seznam.cz Prohlížeč, oplývala řadou nedostatků a chyb, byť jako celek fungovala dobře. V naší recenzi si odnesla solidních 60 %. Vývojáři průběžně opravovali bezpečnostní chyby a vylepšovali maličkosti. Druhá verze přináší větší balík vylepšení a zachovává jednoduchost. Nově nese prohlížeč jméno aplikace Seznam.cz.

Jednoduchý, ale funkční.Jednoduchý, ale funkční.

Hojně propagovanou novinkou je pomocník Krasty nabízející dodatečné informace k právě prohlíženým webům. Jste-li například na webu nějaké firmy, či e-shopu s kamennými pobočkami, Krasty pomůže najít adresu nejbližší pobočky, telefonní číslo a nebo třeba otevírací dobu. Nechybí ani přímé odkázání na Mapy.cz. Zdrojem dat pro Krastyho je databáze služby Firmy.cz. Vývojáři ovšem slibují rozšíření schopností Krastyho i na další služby.

Praktický rádce Krasty může ušetřit čas.Praktický rádce Krasty může ušetřit čas.

Malou novinkou je zobrazení adresy odkazu v zápatí prohlížeče, pokud kurzorem najedete na aktivní prvek na kterémkoli webu. Zdánlivě zbytečná funkce, na kterou jsme ovšem zvyklí z konkurenčních prohlížečů.

Možnosti importu dat z jiných prohlížečů nevybočují ze standardu.Možnosti importu dat z jiných prohlížečů nevybočují ze standardu.

Pochválit musím také integraci slovníku cizích slov do kontextové nabídky. V praxi stačí pravým kliknutím myši na cizí slovo na webu otevřít kontextovou nabídku, kde je slovo ihned přeloženo.

Integrovaný slovník cizích slov.Integrovaný slovník cizích slov.

Vývojáři zapracovali také na stabilitě a rychlosti prohlížeče. Jednotlivé otevřené karty nyní představují vlastní proces, což zlepšuje právě zmíněnou stabilitu. Pád jedné karty tak nezpůsobí pád celého prohlížeče. Navíc aplikace Seznam.cz rychleji startuje, pokud je v nastavení povoleno Rychlé spuštění. Na základě toho se prohlížeč nevypíná, ale pouze ukládá do úsporného režimu snižujícího požadavky na systémové prostředky.

V jednoduchosti je krása, ale…

Stejně jako první verze se i nyní prohlížeč od Seznamu drží jednoduchého, ale funkčního designu a rozložení ovládacích prvků, k čemuž žádné výhrady nemám. Design zjevně hledal inspiraci v jednoduchý aplikacích pro Metro, či správněji Modern UI, a funguje to ve výsledku dobře. Aplikace Seznam.cz ovšem nevyužívá kontextové nabídky hlavního panelu Windows 7 a novějších. Nelze tak snadno přistupovat přímo z lišty k nedávno navštíveným webům, či rovnou spouštět anonymní okno. Ano, konečně eSko umožňuje serfovat i anonymně bez ukládání historie.

Konečně i anonymně.Konečně i anonymně.

Již v původní recenzi jsme kritizovali nemožnost změnit domovskou stránku, nebo využívat Nové stránky ihned po startu. Změna neproběhla ani nyní, nicméně vzhledem k jednoznačnému zacílení na určitou skupinu uživatelů v tom nevidím zásadní problém. Domovská stránka, napevno nastavená na Seznam.cz, je navíc kdykoli dostupná přes tlačítko S.

V nastavení lze zvětšit všechny prvky ve třech krocích. Dotykové ovládání díky tomu bude snazší.V nastavení lze zvětšit všechny prvky ve třech krocích. Dotykové ovládání díky tomu bude snazší.

Z bezpečnostních důvodů stále prohlížeč nepodporuje plug-iny vyjma Flash Playeru, jehož instalaci lze provést jediným kliknutím v Nastavení. V základu je ovšem integrovaný rychlý přístup k Seznam Emailu s ukazatelem nepřečtených e-mailů ve složce Doručené.

Červené eSko naznačuje, že se nacházíme na domovské stránce.Červené eSko naznačuje, že se nacházíme na domovské stránce.

Adresní řádek slouží jak k vlastnímu zadávání adres, tak i k vyhledávání. Výchozím vyhledávačem je Seznam.cz, nicméně v nastavení lze snadno provést změnu na Google či Bing. Další vyhledávače není možné přidat.

Pokročilé vyhledávání. Adresní řádek lze separovat od vyhledávácího.Pokročilé vyhledávání. Adresní řádek lze separovat od vyhledávácího.

Na desktopu i na mobilech včetně synchronizace

Aplikace Seznam.cz funguje jak na moderních Windows, tak i na stařičkém Windows XP Service Pack 2. K dispozici je ale také uživatelům Mac OS X ve verzi 10.6 a novější. Uživatelé linuxových distribucí však bohužel přijdou zkrátka.

Vedle desktopové verze eSka, která běží na osvědčeném jádře Blink známém z konkurenčního Google Chrome, nabízí seznam také mobilní verzi pro Android a iOS. Symbióza mezi jednotlivými zařízeními je konečně zajištěna díky synchronizaci oblíbených záložek a hesel. Stačí se přihlásit k účtu Seznam.cz a nastavit, co chcete sdílet. V rámci desktopových instalací by byla vhodná ještě synchronizace nastavení, ta ale v eSku chybí.

Synchronizace nabízí omezené možnosti.Synchronizace nabízí omezené možnosti.

Podruhé a lépe

V pořadí druhá verze Seznam.cz Prohlížeče, respektive aplikace Seznam.cz, se poučila z řady nedostatků a chyb první verze. Vývojáři přichystali řadu zajímavých novinek, mezi které patří třeba pomocník Krasty, ale konečně také anonymní serfování, vyšší stabilita prohlížeče a řada dalších. Najdou se i nedostatky a stálé ponechávání prohlížeče v úsporném režimu také není ideální cestou ke zrychlení startu, byť v současné době zpravidla netrpíme nedostatkem operační paměti. Své uživatele si aplikace Seznam.cz bez problému najde na desktopech i na mobilech a bude záležet jen Seznamu, jakými kroky se prohlížeč vydá dále.

Hodnocení redakce:  70 %

Výhody:

  • Přehledné a přívětivé rozhraní
  • Možnost synchronizace hesel a záložek
  • Krasty
  • Běží na jádře Blink
  • Anonymní serfování

Nevýhody:

  • Chybí synchronizace nastavení
  • Nelze změnit domovskou stránku
  • Nepodporuje plug-iny
  • Neběží na linuxových distribucích
  • Úsporný režim stále okupuje paměť

Oficiální web aplikace Seznam.cz

Článek Internetový prohlížeč od Seznamu – Seznam Email stále při ruce byl publikován 18. února 2016 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...