Skype – Recenze novinek aktuální 7. verze

Sponzorované odkazy

Skype – Recenze novinek aktuální 7. verze

Na poli komunikačních programů je Skype jistou stálicí, která již od začátku umožňuje VoIP volání a chat. Postupem let přibyly videohovory, sdílení obrazovek a mnoho dalšího. Jak ale Skype funguje v současnosti pod křídly Microsoftu a na Windows 10? Mnoho plánů zatím bez výsledku.

Kam zmizela Metro aplikace?

Skype letos slaví již 10 let od svého vzniku, přičemž si jej dohromady stáhlo již 750 milionů uživatelů a každý měsíc proběhne na 300 milionů hovorů. Dost ale bylo statistik, podívejme se na to hlavní – jak si Skype v současnosti vede.

Současné rozhraní desktopového Skypu.Současné rozhraní desktopového Skypu.

Windows 8 přinesl nové rozhraní, které řada uživatelů ostře zkritizovala. Společně s Metrem, či správněji Modern UI, přišel i nový Skype sklízející úplně stejnou kritiku. Chyběla funkčnost, program nemohl běžet v okně a mohl bych i nadále pokračovat. I proto zdaleka nedosáhl obliby desktopové aplikace. Zabrousíme-li v současnosti do Windows Store, Skype budeme hledat marně. Začátkem července 2015 totiž byl stažen a do současnosti není dostupný.

TIP: Čtěte naší recenzi Skype pro Windows 8.

Problémem spočívá v nedokončené aplikaci Skype pro Windows 10. Aktuálně se nová aplikace již veřejně testuje, ale dle několika zpráv Microsoftu z dřívější doby, měla být aplikace hotová již v létě. Cílem nové aplikace je sjednotit design Skypu napříč všemi zařízeními. Dle dostupných zpráv bude integrace do Windows 10 plnohodnotná, a tak bude například možné odepisovat na zprávy přímo z dialogů notifikačního centra.

Skype pro Windows 8 byl velmi kritizován.Skype pro Windows 8 byl velmi kritizován.

Malou náhradou ve Windows Store je aplikace Zasílání zpráv + Skype, která umí chatovat, volat a pořádat videokonference. Posílání souborů však není možné, stejně jako sdílení obrazovek. Opět tedy silně pokulhává funkčnost. Stále tedy platí, že plnohodnotná náhrada to není a desktopová hraje prim.

Současná aplikace pro Windows 10 – Zasílání zpráv.Současná aplikace pro Windows 10 – Zasílání zpráv.

Skype do mobilu se rychle vyvíjí

Microsoft si naštěstí uvědomuje současnou důležitost mobilních zařízení, a proto je Skype v současnosti pravidelně aktualizován a k dispozici na chytrých zařízeních s Androidem, iOS, méně zastoupeném BlackBerry a nakonec také v rámci internetu věcí Microsoftu, tedy na Windows Phone a Xboxu One.

Většinu standardní funkcionality mobilní aplikace již podporují, zatím ale chybí skupinové videokonference a volání. Dle vývojářů bychom se mohli těchto novinek brzy dočkat, ovšem slibů padlo již mnoho.

Novinky 7. verze Skype

Aktuální verze Skype je rozložením ovládacích prvků věrná svým předchůdcům, nicméně rozměry a mezery mezi jednotlivými prvky jsou přizpůsobené dotykovým zařízením. A proto není problém nový Skype používat ani na počítači v režimu tabletu.

Kompaktní rozhraní není pro tablet vhodné. To klasické je ale přizpůsobené.Kompaktní rozhraní není pro tablet vhodné. To klasické je ale přizpůsobené.

Okno chatu, lépe řečeno okno celé konverzace mezi dvěma či více uživateli, přináší několik novinek. Pro snazší sdílení médií jsou v chatu zvlášť k dispozici tlačítka pro posílání obrázků a fotek, sdílení souborů, video zpráv, kontaktů či emotikonů. Jakmile začnete psát do chatu, nabídka se schová.

Okno chatu při sdílení videa z YouTube.Okno chatu při sdílení videa z YouTube.

Z vlastní zkušenosti oceňuji přítomnost drag&drop, tedy sdílení dat prostém přetažením z okna Průzkumníku Windows do okna chatu Skype. Funguje to spolehlivě a není nutné data hledat dvakrát.

Snadné a rychlé posílání dat. Drag and drop je ale rychlejší. A funguje!Snadné a rychlé posílání dat. Drag and drop je ale rychlejší. A funguje!

V chatu se nově při posílání URL adres zobrazují namísto prostých a nicneříkajících odkazů náhledy s krátkým popisem. Pošlete-li video z YouTube, protějšek uvidí jeho náhled, nikoli samotný odkaz.

Formátování je jednoduché, ale dostačuje.Formátování je jednoduché, ale dostačuje.

Na první pohled není není formátování textu v chatu k dispozici. Formátování Skype ale umožňuje. Tučné psaní textu provádí pár hvězdiček (hvězdička lze napsat kombinací kláves Alt 42), přičemž jedna hvězdička uvozuje tučný text, druhá jej potom musí ukončit. Pokud chcete text škrtnout, stačí napsat vlnku (lze napsat kombinací kláves Alt 126) před a za škrtnutý text. Kurzívu napíšete uvozením středníku a následně jeho zakončením.

Nastavení Skype je již léta stejné. Ale dostačuje.Nastavení Skype je již léta stejné. Ale dostačuje.

Smajlíci Skype dosahovali vždy velikého čísla co do počtu. Nic se nemění ani nyní, a navíc do chatu přibyly tak zvané Moji. Krátká videa z různých pořadů a filmů popisující určitou situaci.

Mojis – videa namísto smajlíků.Mojis – videa namísto smajlíků.

Skype Online – Webový Outlook a volání

Deskotopový Skype je jedna věc a některých počítačích může chybět. To ale napravuje Skype Online dostupný z rozhraní e-mailové služby Outlook. Je sice zatím v beta verzi, funguje ale spolehlivě a nabízí téměř plnohodnotnou funkčnost. Navíc nepotřebujete žádný plug-in ani další program. Stačí mít aktuální webový prohlížeč.

Skype Online – V Outlooku funguje dobře.Skype Online – V Outlooku funguje dobře.

Desktopový Skype je bez problému

Instalace Skype je v češtině, stejně jako celý klient i webová služba. Skype přihlášení můžete provést jak prostřednictvím webu, tak i příslušných aplikací na počítačích i mobilech.

Skype by mohlo být centrem sociálních sítí ve Windows. Ale není.Skype by mohlo být centrem sociálních sítí ve Windows. Ale není.

Hodnocení desktopové aplikace je ve skrze pozitivní. Rozhraní je přehledné, je možné vytvářet hromadné konference, sdílet snadno data, ale také obrazovky. To vše zdarma. Kritizovat lze občasné výpadky služby a nebo třeba chybějící širokou kompatibilitu s nejznámějšími sociálními službami. Největší kritiku si ovšem zaslouží Microsoft za všeobecně velice pomalý vývoj. Neustálé odkládání verze pro Windows 10 také není dobrou vizitkou. A původní aplikace pro Modern UI? O té už bychom neradi znovu slyšeli.

Hodnocení redakce:  75 %

Výhody:

  • Jednoduché uživatelské rozhraní
  • Hromadné konference
  • Sdílení obrazovek
  • Drag and Drop sdílení dat

Nevýhody:

  • Podpora sociálních sítí
  • Zasílání zpráv v Modern UI
  • Občasné pády

Skype registrace je dostupná na oficiálním webu.
Stáhnout Skype zdarma v češtině můžete na eDownload.cz, či na oficiálním webu.

Článek Skype – Recenze novinek aktuální 7. verze byl publikován 24. března 2016 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...