FreeFileSync 7.9 – Aktuální data na všech discích

Sponzorované odkazy

FreeFileSync 7.9 – Aktuální data na všech discích

Synchronizace a zálohování dat je v době, kdy se v domácnosti zpravidla nachází více počítačů a chytrých zařízení, celkem častou činností. Ručně je to těžké a existuje reálná hrozba ztráty dat. FreeFileSync je zdarma a umožňuje porovnání a synchronizaci dat pouhým kliknutím. Co je nového v aktuální verzi?

Sdílení a záloha dat zdarma

Jak již název napovídá FreeFileSync je vyvíjen jako open source software. Navíc nabízí kompletní českou lokalizaci, tedy vyjma rozsáhlé a praktické nápovědy, a funguje na Windows, nejznámějších linuxových distribucích, ale také na MacOS X. Navíc na všech platformách disponuje shodným uživatelským rozhraním.

Instalační průvodce skrývá také instalace AVG PC TuneUP, a proto není dobré průvodce jen proklikat.Instalační průvodce skrývá také instalace AVG PC TuneUP, a proto není dobré průvodce jen proklikat.

FreeFileSync je vhodný nejenom pro synchronizaci a sdílení dat napříč různými platformami v rámci počítačové sítě, ale i na lokálním disku. Lze jej použít také pro porovnání dat ve dvou složkách. Vedle toho je porovnávání a synchronizaci možné konfigurovat a využívat různých filtrů. Jednotlivé úlohy můžete sdílet napříč všemi platformami, na kterých FreeFileSync funguje.

Lokalizací je dostatek a nechybí ani ta česká.Lokalizací je dostatek a nechybí ani ta česká.

Pravidelně, každý měsíc, vychází nová verze přinášející střídavě malé i větší novinky. Aktuálně, v době tvorby článku, je k dispozici verze 7.9, která nabídla spíše maličkosti. Jde například o ošetření chyb SFTP (SSH File Transfer Protocol) protokolu, možnost přímého přetáhnutí konfiguračních souborů ze souborového správce do rozhraní FreeFileSync. Maličkostí je poté možnost volby mezi dvěma zvuky po dokončení synchronizace.

Anglická nápověda je praktická a občas potřebná – zde nastavení programu. Při standardní práci v programu ji ovšem nepotřebujete.Anglická nápověda je praktická a občas potřebná – zde nastavení programu. Při standardní práci v programu ji ovšem nepotřebujete.

Od naší poslední recenze, kterou si můžete přečíst zde, uplynula relativně dlouhá doba, za kterou přišla celá řada velkých novinek. Mezi patří například podpora MTP (Media Transfer Protocol) protokolu, který zajišťuje synchronizaci s mobilními telefony. Synchronizace Android s PC tak není problém. Funguje ale také s různými fotoaparáty, tablety a dalšími externími médii.

Uživatelské rozhraní je přehledné, ale dá se snadno rozházet. Nechybí ovšem obnova do výchozího nastavení.Uživatelské rozhraní je přehledné, ale dá se snadno rozházet. Nechybí ovšem obnova do výchozího nastavení.

Přehledně i nepřehledně

Uživatelské rozhraní se nedrží současného plochého trendu plného pastelových barev po vzoru Windows 10. Na druhou stranu je shodné napříč všemi platformami a lze snadno přizpůsobit přetahováním jednotlivých prvků. Ve výchozím nastavení je ovšem relativně přehledné, ale šablona nejde uzamknout, a tak se může stát, že se rozhraní uživatelovým přičiněním lehce rozhodí. V nastavení je ovšem přítomna funkce pro nastavení výchozího rozložení.

Před synchronizací lze ovlivnit všechny konflikty mezi oběma médii.Před synchronizací lze ovlivnit všechny konflikty mezi oběma médii.

FreeFileSync nabízí částečně automatickou aktualizaci, nicméně o nové verzi uživatele pouze informuje a nabídne přímý odkaz ke stažení. Samotnou instalaci už je nutné provést ručně. Při instalaci na počítače s Windows je nutné věnovat instalačnímu průvodci dostatek pozornosti, neboť v průběhu vnucuje instalaci AVG PC TuneUp.

Nastavujeme parametry pro srovnání složek.Nastavujeme parametry pro srovnání složek.

Nastavení FreeFileSync je sice jednoduché, jisté prvky ovšem vyžadují prostudování offline nápovědy, která je bohužel v angličtině. Přestože obsahuje obrázkové návody téměř ke každé činnosti, pro důsledné pochopení je angličtina nezbytná.

Před synchronizací se dozvíte, jaký objem dat je rozdílný napříč oběma médii.Před synchronizací se dozvíte, jaký objem dat je rozdílný napříč oběma médii.

Porovnáváme a synchronizujeme

Jak jsem již v předešlé části avizoval, FreeFileSync umožňuje také porovnávat obsah složek. Porovnání lze provést podle velikosti, času poslední změny, ale také podle obsahu. Nechybí ani možnost přednastavit, či ignorovat časový posun.

Při synchronizaci je k dispozici odhad, za jak dlouho bude konec.Při synchronizaci je k dispozici odhad, za jak dlouho bude konec.

Synchronizace disponuje klasickými možnostmi, a tak můžete data vzájemně synchronizovat jako databázi, kdy FreeFileSync hledá změny na obou stranách. Konflikty jsou detekované automaticky a sami můžete rozhodnout, co má FreeFileSync provést. Další možností je zrcadlení, které je vhodné pro zálohování dat. Vše se tedy přelévá z levé strany do té pravé, tedy ze zdroje do cílových složek. Zde se konflikty neřeší, na rozdíl od databáze a aktualizace, která do cílové složky kopíruje jen nové a aktualizované soubory.

Konfigurace synchronizace je přehledná a nabízí možnost tvorby vlastních akcí.Konfigurace synchronizace je přehledná a nabízí možnost tvorby vlastních akcí.

Společně s FreeFileSync se instaluje také RealTimeSync, což je program běžící nezávisle na FreeFileSync. Umožňuje na základě nějaké akce (například připojení externího média, či změna v konkrétní složce) vyvolat synchronizaci, či třeba odeslat e-mail o proběhlé změně. Bohužel pro důkladné nastavení je nutné ovládnout příkazovou řádku dobře popsanou v nápovědě. Angličtina je tak opět nezbytná.

RealTimeSync je zajímavý nástroj. Jeho ovládnutí nicméně vyžaduje studium nápovědy v angličtině.RealTimeSync je zajímavý nástroj. Jeho ovládnutí nicméně vyžaduje studium nápovědy v angličtině.

FreeFileSync boduje

Přestože uživatelské rozhraní nedodržuje současné trendy a leckterá nastavení vyžadují studium anglické nápovědy, je FreeFileSync velice schopným synchronizačním nástrojem. Využívat pokročilejší funkce však není pro běžnou synchronizaci a porovnání nutné, a tak program poslouží i méně náročným uživatelům. Navíc podporuje i sdílení dat s chytrými telefony.

Hodnocení redakce:  85 %

Dobrý freeware

Výhody:

  • Řada nastavení
  • Snadná a rychlá synchronizace
  • Snadné porovnání složek
  • Individualizace uživ. rozhraní
  • Čeština
  • Pravidelné aktualizace

Nevýhody:

  • Nastavení některých funkcí
  • Nápověda v angličtině
  • Absence automatických aktualizací
  • AVG TuneUp při instalaci

Článek FreeFileSync 7.9 – Aktuální data na všech discích byl publikován 15. března 2016 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...