OneDrive – Je zdarma, ale i součástí Office 365. Jaký je v reálu?

Sponzorované odkazy

OneDrive – Je zdarma, ale i součástí Office 365. Jaký je v reálu?

Externí disk je vysokokapacitní paměť, ale stejně jako každá elektronika není bezporuchový. Důležitá data je tedy vhodné zálohovat ve více úrovních. Jednou z těch úrovní může být například datové úložiště na internetu. Máte-li Windows 10, OneDrive nabídne mnoho kloudných argumentů, proč zvolit právě řešení od Microsoftu.

Přihlášení do světa Microsoftu

Cloudové úložiště OneDrive, dříve známé jako SkyDrive, je úzce spjato se všemi službami z portfolia Microsoft, z čehož mohou těžit všichni uživatelé s účty Outlook, Hotmail či Live. Noví uživatelé nicméně musejí podstoupit jednoduchou registraci spočívající ve vyplnění formuláře, kterému samozřejmě nechybí česká lokalizace.

TIP: Jaký je email Outlook.com v porovnání s GMailem? Čtěte naší recenzi

Účet Microsoft zpřístupní vedle OneDrive celou řadu dalších služeb, včetně zjednodušeného kancelářského balíku Office Online, který obsahuje Word Online, Excel Online, PowerPoint Online, ale také poznámkový blok OneNote. Společně s tím má uživatel k dispozici také kalendář, e-mailovou schránku (domény @outlook.cz, @outlook.com, @hotmail.com) a účet Skype.

Rozhraní OneDrive je sice vzdušné, ale přílši roztahané.Rozhraní OneDrive je sice vzdušné, ale přílši roztahané.

Navíc je účet Microsoftu propojen se systémy Windows 8, 8.1 a 10, díky čemuž je možné zálohovat nastavení, pozadí plochy či třeba pozadí zamykací obrazovky.

OneDrive.com – Roztahané webové rozhraní

OneDrive je ideální službou pro zálohu a synchronizaci dokumentů, fotografií, videa a hudby. Vedle integrace do desktopových Windows, nechybí ani mobilní aplikace pro Windows Phone, Windows 10 Mobile a Android. Hudbu si ve webovém rozhraní sice nepustíte, ale dokumenty, obrázky a videa není problém prohlížet a v případě dokumentů ani upravovat.

Přítomnost koše je příjemná. Nestane se, že bychom si omylem jediným kliknutím smazali nějaká data.Přítomnost koše je příjemná. Nestane se, že bychom si omylem jediným kliknutím smazali nějaká data.

Webové rozhraní drží školu současných Windows, tedy plochého designu s pastelovými barvami. Nese to sebou výhody i nevýhody. Prostředí je sice vzdušné, ale na menších úhlopříčkách může vypadat přeplácaně. Roztahané prostředí nicméně ocení uživatelé dotykových zařízení.

Všem nahraným souborům je možné přiřadit libovolný tag, dle kterého lze následně data vyhledávat. Dále mohou jednotlivé soubory obsahovat záznam o místě pořízení. Samotné webové rozhraní umožňuje zobrazení nejnovějších dat v úložišti, kompletního přehledu dat nehledě na formát, ale také lze zobrazit pouze fotografie. Odstraněná data jsou ukládána do online koše, a pro jejich úplné odstranění je nutné koš vysypat.

Ani zobrazení fotografií není příliš kompaktní. Nechybí ale základní EXIF informace.Ani zobrazení fotografií není příliš kompaktní. Nechybí ale základní EXIF informace.

Důležitým prvkem všech cloudových úložišť je bezesporu sdílení dat s ostatními uživateli. OneDrive nabízí sdílení pomocí odkazu s možností konfigurace práv, nebo e-mailem.

Možnosti konfigurace jsou dosti omezené a spočívají v nastavení otagování nahraných souborů, zálohy jednotlivých zařízení s Windows a Windows Phone a také v možnosti rozšíření úložiště, o čemž se budeme bavit později. Důležitým nastavením, které spíše promlouvá k Office Online, je volba formátu pro dokumenty, tabulky a prezentace. Výběr je mezi Open XML a OpenDocument. Chybět nesmí obezřetnost, neboť kompatibilita kancelářského balíku Office s ostatními balíky je přinejmenším různorodá.

TIP: Jaký je rozdíl mezi OpenXML a OpenDocument? Čtěte v našem srovnávacím článku

OpenDocument nebo Open XML? Každopádně Microsoft příliš neřeší standardy.OpenDocument nebo Open XML? Každopádně Microsoft příliš neřeší standardy.

Jak zvýšit kapacitu OneDrive?

Začátkem února Microsoft přinesl uživatelům OneDrive nemilou novinku v podobě b na pouhých 5 GB z původních 15 GB (v případě zálohy fotek až 30 GB). Pravda je, že tímto krokem může OneDrive očekávat částečný odliv uživatelů.

TIP: OneDrive je plně integrován do Windows 10, o kterých jsme před časem psali v recenzi

Jednou z možností, jak si po 1. únoru 2016 zachovat stávající kapacitu, bylo přihlásit se o ni v nastavení služby OneDrive ještě v lednu. Další možností byl přestup na roční předplatné Office 365 zdarma, přičemž součástí je 1 TB na online úložišti.

Noví uživatelé se bohužel musí spokojit s pouhými 5 GB, a tak je na místě připomenout možnosti rozšíření. 50 GB navíc, které se přičtou k základní kapacitě zdarma, přijde uživatele na 49,99 Kč měsíčně. Jde-li o nedostatečnou kapacitu, na řadu přichází již zmíněné předplatné Office 365 s 1 TB na OneDrive. Jeho cena, zahrnující i kancelářský balík Office až pro 5 počítačů, je stanovena na 269,99 Kč.

Kdo nestihl přihlásit se o 30 GB má bohužel již smůlu.Kdo nestihl přihlásit se o 30 GB má bohužel již smůlu.

Ptáte-li se, co se stane s nahranými daty po skončení předplatného, není třeba se obávat okamžitého smazání. Data zůstanou na svém místě, bude možné je číst (a tedy i stáhnout) a sdílet, ale nahrávání nových dat, či úprava těch starších, nebude již možná. Společně s tím bohužel nelze očekávat zálohu fotografií z Windows Phone, ani jakoukoli synchronizaci z desktopových Windows.

Integrace OneDrive do Windows 10 je výborným krokem ze strany Microsoftu. Jen ta kapacita…Integrace OneDrive do Windows 10 je výborným krokem ze strany Microsoftu. Jen ta kapacita…

Windows Phone nepotřebuje kabel

Microsoft se s příchodem Windows 10 snaží svůj operační systém sjednotit na všech zařízeních nevyjímaje Windows Phone. Popravdě aktuální mobilní systém se jmenuje Windows 10 Mobile a nabízí podobné možnosti, jako webová varianta. Díky tomu je snadné přenášet data z počítačů do mobilních zařízení bez nutnosti telefon připojovat kabelem. To samé samozřejmě funguje i na starších Windows Phone.

OneDrive aplikace ve Windows 10 Mobile funguje výborně.OneDrive aplikace ve Windows 10 Mobile funguje výborně.

Proč jen ten pokles kapacity?

OneDrive do nedávna mělo několik účinných argumentů proti své konkurenci. O jeden ovšem přišlo – o kapacitu. A to je v podstatě největší problém aktuálního datového úložiště OneDrive. Přestože mám výhrady k webovému rozhraní, nejde o nic zcela zásadního. Plýtvání s místem je totiž v současnosti běžnou záležitostí. Občas to přispěje k přehlednosti, občas nám vývojáři naděli mnoho hluchých míst. Používáte-li Windows 8.1 či 10 společně s mobilním telefonem na platformě Windows Phone, je spojení všech zařízení přes OneDrive velice povedené. Podobně je na tom také spojení s Androidem, byť nemá aplikaci OneDrive pevně zakořeněnou. Jinak ale OneDrive nevyčnívá z řad svých konkurentů.

Hodnocení redakce:  80 %

Výhody:

  • Integrace do systémů Windows
  • Čtení a úprava dokumentů
  • Součástí další služby Microsoftu
  • Třídění dle tagů

Nevýhody:

  • Zmenšení kapacity na 5 GB
  • Roztahané uživatelské rozhraní
  • 50 GB/50 Kč (méně výhodné)

Oficiální web: www.onedrive.com

Článek OneDrive – Je zdarma, ale i součástí Office 365. Jaký je v reálu? byl publikován 11. dubna 2016 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...