Nákup na Ebay - Návod krok za krokem

Sponzorované odkazy

Nákup na Ebay - Návod krok za krokem

Zaujalo vás něco na Ebay.com a chtěli byste si to koupit? Tápete, jak se vlastně na něm nakupuje? V článku níže se dočtete praktický návod a rady, jak na nákup na Ebay.

Chceme-li nakoupit na Ebay.com, je dobré se zaregistrovat kvůli možným dalším nákupům. Nicméně registrace není podmínkou pro nákup na Ebay.com. Pomocí webového prohlížeče půjdeme na ebay.com a v levém horním rohu klikneme na odkaz „register“- žádné obavy, je to jednoduché. Budete přesměrování do formuláře. Zde jen vyplníte email, heslo, jméno, příjmení, telefon a vše odkliknete. Byl jste úspěšně registrován. Obdržíte email s potvrzením a také s možností propojení účtů Ebay a Paypal, které raději proveďte, protože většina peněžních transakcí je tvořena právě přes Paypal.

Proč je Paypal tak rozšířený? Má to dva důvody. První je, že platby jsou prakticky okamžité, jako třeba u platby kartou. Nicméně ten druhý je důležitější… a to je bezpečnost. Na svém účtu Paypal máte vyplněné všechny náležitosti platební karty či dokonce více karet. Jelikož je tato platební metoda prostředníkem mezi Vámi a obchodníkem, platíte přímo z účtu Paypal a tedy pro obchodníky jsou citlivé údaje vaší karty skryty.

Hledání zboží

Jdete-li cíleně za nějakým produktem, můžete použít vyhledávání a prozkoumat výsledky. Jinak se po procházení dá použít tlačítko „Shop by category“ a zde už se můžete volně pohybovat na Ebay.

Ve výpisu produktů je mnoho informací a možností, které se mou hodit pro výběr. Na levé straně webu jsou podkategorie a filtr parametrů. Ten může například u fotoaparátů obsahovat megapixely, barvu, typ aj. Ovšem jsou zde i filtry společné pro všechny kategorie, jako je cena, odkud je zboží posíláno, poštovné a stav zboží. Uprostřed stránky pod vyhledáváním jsou také tři důležité filtry. Filtr vlevo může redukovat produkty pouze na aukci nebo „Kup teď“. Zatímco filtr vpravo změní pořadí zboží podle ceny, nejlepší shody a času vypršení nabídky… Ten poslední Vám umožní změnit zobrazení výpisu výsledků vyhledávání.

Výpis hledání dotazu Nikon D5300Výpis hledání dotazu Nikon D5300

Ve výpisu vyhledávání jsou jednotlivé zboží, kde je hlavní obrázek a vedle něj název, případně jednoduchý popis v jeho názvu. Blíže k obrázku mohou být dárky, cena, pod ní někdy poštovné, pokud je zdarma a jestli se jedná o aukci nebo o „Kup teď“. Na pravé straně nalezneme odkud je zboží odesíláno a případné doplňující informace o službách.

V detailu samotného zboží vidíme vlevo jeho fotografie, ovšem to důležité se nachází vpravo od fotografií. Danou cenu v původní měně a odhadnutou do naší. Jestli je zboží nové či použité a hlavně tlačítko koupit, ke kterému se vrátíme později. Uvidíte zde i políčko pro zadání požadovaného množství a počet dostupných a prodaných kusů.

Pod tímto obsahem se nachází položka „Shipping“, kde se dozvíme cenu za poštovné a případné daně a clo, kam lze zboží poslat a také odkud bude posíláno (Londýn, New York, Singapur). Dále jsou zde informace v tomto pořadí: předpokládaný termín dodání, platební metody, možnost vrácení zboží (Jako je například u nás při koupi zboží na eshopu 14 denní možnost vrácení zboží.) a garance vrácení peněz.

Úplně vpravo je prodejce a jeho hodnocení. Doporučuji si vždy prodejce rozkliknout a přečíst hodnocení od zákazníků a vždy objednávat jen od těch lepších prodejců. Prakticky nikdo nemá 100% hodnocení, ale vždy bych se snažil najít prodejce s daným produktem a nejvyšším hodnocením a samozřejmě přijatelnou cenou.

Pod těmito všemi informacemi nalezneme dvě záložky. První „Description“, kde je detailní popis produktu a někdy také informace ohledně platby, kontakty aj. V druhé záložce „Shipping and payments“ jsou uvedeny informace o platbě a o poštovném. Někteří prodejci nabízejí více způsoby dopravy a zde je vše vypsáno. Pro výpočet poštovného stačí zadat počet kusů a cílovou destinaci, kliknout na tlačítko a zobrazí se cena, kam bude zboží zasláno, jakou kurýrní službou a interval, kdy bude zboží doručeno k Vám domů.

Detail zbožíDetail zboží

Nákup

Nyní, když jsme si vybrali zboží za dobrou cenu a od dobrého prodejce, začíná nákup. Máme tedy stránku daného zboží a pod nadpisem/názvem produktu vložíme počet kusů, který chceme objednat a právě teď se dostáváme k tlačítku koupit. Klikneme na něj a budeme přesměrování do přehledu objednávky. Vlevo je vaše doručovací adresa zadaná při registraci, kterou lze samozřejmě změnit. Dále pak platební metody (pokud bude na výběr, tak si vyberete vámi preferovanou), veškeré vybrané zboží v košíku a jejich popis s cenou, možnost vložit slevový kód a poslední věc na pravé straně celková výše objednávky s tlačítkem pokračovat.

Souhrn objednávkySouhrn objednávky

Pokud byla zvolena platba kartou, tak budete přeměrováni na platební bránu a vyplníte veškeré údaje, jako je tomu i jinde při platbě kartou přes internet, zaplatíte a vše je dokončeno. Byla-li zvolena metoda přes Paypal, automaticky se objeví stránka k přihlášení na Váš Paypal účet. Po přihlášení si můžete zvolit, z jaké karty vám budou peníze strženy, případně přidat další. Zaplatíte a to je vše.

Hodnocení a komentáře

V obou případech bám přijde email s objednávkou, stejně i tak, až bude zboží odesláno. Až zboží dorazí, tak ho zkontrolujte a případně ho můžete prodejci vrátit. Nicméně se opět vraťte na Ebay a v horním pravém rohu klikněte na tlačítko „My eBay“. Tím se dostanete do svého účtu a uvidíte historii objednávek. V případě špatného nebo poškozené zboží kontaktujte prodejce, jinak mu udělte pomocí tlačítka „Leave feedback“ hodnocení, jak jste s obchodem byli spokojeni. On Vám jej zanechá taky. Takto budete i vy za pomoci pozitivních komentářů získávat větší důvěru u obchodníků při příštích obchodech.

Rady závěrem

O možnostech aukce jsem se zde moc nezmiňoval, ale ve výsledku je jen rozdíl v tom, že přihazujete na daný produkt… jako to je třeba u nás na Aukru. Nejvyšší nabídka vyhrává aukci, ale ostatní náležitosti zůstávají stejné. Jen pozor třeba na nemožnost vrátit zboží.

Doporučení a osobní zkušenosti na závěr: Zkuste i domény Ebay.co.uk a Ebay.de. Ne vždy jsou produkty stejné ve vyhledávání. U britského a amerického až tolik ne, jen je dána priorita na danou zemi. Raději tedy používám britský Ebay. Ten německý zkuste na vyhledávání v němčině.

Oficiální web: www.ebay.com, www.ebay.co.ukwww.ebay.de

Článek Nákup na Ebay - Návod krok za krokem byl publikován 17. března 2016 v 05.00 v rubrice Internet a Návody. Autorem článku je Marek Frick. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...