Whatsapp Web – Messenger má tvrdou konkurenci

Sponzorované odkazy

Whatsapp Web – Messenger má tvrdou konkurenci

Whatsapp do počítače ke stažení sice neexistuje, ale tvůrci uživatelům poskytli malou berličku v podobě webové služby. Vedle aplikace Whatsapp do mobilu, tak konečně můžete s přáteli komunikovat i na počítačích. Messenger Facebook, Skype od Microsoftu a další komunikační prostředky mají dalšího soka na počítačích.

Věda a technika je velmi mocná. V posledním desetiletí způsobila rozmach ve všech odvětvích přes internet, média, telekomunikace a běžné domácí spotřebiče povýšila na titul „smart“. Dnešní smartphony se zaslouží o to zaměstnat operátory svými (nejlépe) neomezenými toky dat a vyřadit z provozu volání a sms a nahradit je všelijakými chytrými aplikacemi. V dnešní době vládne světu již několik let program Skype od společnosti Microsoft a nováčci, jako jsou Messenger a Whatsapp od společnosti Facebook. a my se zaměříme konkrétně na Whatsapp a jeho webového zástupce – Whatsapp Web Messenger.

Originální, ale složitější přihlašování

Whatsapp jako samotná aplikace má k únoru 2016 již 1 miliardu uživatelů, a webová verze pojímá už přes půl miliardy uživatelů. Na webovém Whatsappu je všechno přehledné, kliknutím na „Whatsapp web“ vás stránka přesměruje k úvodní stránce s QR kódem. A zde přijdete k otázce „kde je ten chat?“, jste zmatení a nevíte co dělat. Předpokládám, že člověk, který vyrůstá společně s vývojem technologie, si bude vědět rady, nicméně uživatelé, kteří neměli tu možnost si „pohrát“, přijdou do úskalí.

Úvodní stránka na Whatsapp WebuÚvodní stránka na Whatsapp Webu

Zde se nabízí řešení použití smartphonu s nainstalovanou Whatsapp aplikací, kde vyberete položku „Whatsapp Web“ a naskenujete QR kód pomocí vestavěného fotoaparátu (který mimochodem musíte mít také nainstalovaný, jinak nedojde ke spárování). Během pár minut se vám načtou poslední zprávy. Nespornou výhodou tohoto přihlašování je, že víte, že se přihlašujete jen vy, s vaším vlastním účtem, tudíž v rámci zabezpečení je to velice efektivní. Na druhou stranu pro dnešní generaci, která je z velké části zvyklá na přihlašovací jméno, heslo nebo email, mi přijde komplikovanější, než by bylo třeba.

Klikněte na „Whatsapp Web“ a aktivuje se vám čtečka QR kódůKlikněte na „Whatsapp Web“ a aktivuje se vám čtečka QR kódů
Naskenujte QR kód pomocí nainstalované čtečky ve smartphonuNaskenujte QR kód pomocí nainstalované čtečky ve smartphonu

Klasika nikdy nezklame

Po přihlášení se vám zobrazí okno chatu s vašimi kontakty, ovládání je intuitivní stejně jako na vašem zařízení. Po kliknutí na ikonu v levém řádku vidíte jen kontakty, které vlastní Whatsapp. Je to velmi přínosná pomůcka, která ušetří mnoho času napříč zjišťováním, zda vaši přátelé již službu využívají. Hned vedle ní je další ikona (tři vertikální tečky) která vám umožňuje několik konfiguračních funkcí, například nastavení notifikace zpráv, úprava profilu, zablokování uživatele, vytvoření chatovací skupiny apod.

Okno chatu Whatsapp WebuOkno chatu Whatsapp Webu

Horní lišta vám vždy napoví, kdy byl uživatel naposledy online a zda je k dispozici. Dále na pravém rohu je umístěna u každého kontaktu opět ikona s vertikálními tečkami a se svorkou. Zde máte možnost se podívat na informace na profilu uživatele, archivovat konverzaci nebo ji dle potřeby odstranit. Svorka zase nabízí vyfotit se z webkamery nebo přidat obrázky z vaší galerie. Celkem standardní funkce, které najdete v každé aplikaci. Samozřejmě nechybí široká škála emotikonů a novinkou je nahrávání hlasových zpráv, což například na webových stránkách Facebooku není možné.

Zajímavou vychytávkou, kterou jsem náhodou objevila, je, že Whatsapp vás upozorní na vybitou baterii ve vašem telefonu a objeví se v červené notifikační liště pod vyhledávacím oknem.

Jedinou funkci, kterou postrádám na Whatsappu, je volání, které je možné pouze na mobilní aplikaci. Je to veliká škoda, která dle mého názoru podstatně ubrala na popularitě webové verze u současných uživatelů.

Celkový dojem Whatsapp Webu

Na závěr bych konstatovala, že Whatsapp Web Messenger splňuje stejně jako mobilní verze očekávané funkce a vlastnosti pro každodenní potřebu i jednoduché ovládání s výjimkou volání. Běžní uživatelé mobilní verze Whatsappu si téměř okamžitě navyknou i na webový Whatsapp. Budiž identifikace pomocí QR kódu vykompenzované dobrým pocitem s bezpečným přihlášením na účet, dalo by se říci, že na tomto způsobu by se mělo ještě zapracovat. Dle mého názoru tento zajímavý počin díky nenáročnosti a neměnnosti navyklých funkcí zajme své zasloužené místo.

Hodnocení redakce:  65 %

Výhody:

  • Aplikace i web v češtině
  • Zvuková notifikace
  • Bezpečné přihlašování
  • Je zcela zdarma
  • Podpora mnoho druhů telefonů
  • Bez reklam

Nevýhody:

  • Složitější přihlašování
  • Chybí volání

Oficiální web: Whatsapp.com

Článek Whatsapp Web – Messenger má tvrdou konkurenci byl publikován 31. března 2016 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Dominika Alinová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...