Google vyhledávač - Tipy a triky pro vyhledávání na Google

Sponzorované odkazy

Google vyhledávač - Tipy a triky pro vyhledávání na Google

Víte jak efektivně vyhledávat pomocí vyhledávače Google? Ten totiž nabízí hromadu triků pro práci a zlepšení vyhledávání. Níže se podíváme, co vše pomocí triků umožňuje největší vyhledávač na světě Google.

Tipy

Začneme s nejprve pár tipy pro vyhledávání a níže se pak podíváme na nějaké triky pro přesnější formulaci.

Pravopis nehraje prim

Pro Google není pravopis nějak důležitý. V případě, že se zmýlíte a uděláte chybu, vyhledávač ji sám opraví. Dá se tedy použít jako rádce, když si nejste jisti například ve slovech s písmeny „S“ nebo „Z“ aj.

Interpunkce i velikost písmen stranou

Ani na jedno není brán při vyhledávání zřetel. Je tedy jedno, jestli do Googlu napíšete „Český ráj“ nebo „cesky raj“. Ignorují se i speciální znaky „@#%^*()=+[]\“ i některé další.

Triky

Nyní se dostáváme k možnostem, které vyhledávač Google nabízí.

Přesně znění sousloví

Google Vám vyhledá konkrétní frázi nebo sousloví za pomoci anglických uvozovek. Vyhledávací výraz „František Rieger“ a František Rieger není to samé. Na první dotaz nebude nalezen výsledek odkazující na Františka L. Riegera. Tyto uvozovky platí i pro zvýšení důležitosti jednoho slova v dotazu.

Vyhledávání na konkrétním webu

Pokud Vás zajímají výsledky jen z jednoho webu nebo jedné domény, tak stačí napsat do vyhledávače například* netflix site:swmag.cz* nebo netflix site:org.

Výsledky vyhledávání bez použití operátoru site.Výsledky vyhledávání bez použití operátoru site.
Výsledky vyhledávání s použitím operátoru site.Výsledky vyhledávání s použitím operátoru site.

Hledání souborů PDF, PPT,XLS…

Pro vyhledání přesného formátu soubodu jako je PDF, ODT, DOC a jiné, stačí zadat za hledaný výraz operátor filetype:přípona. Příklad: Občanský zákoník filetype:pdf.

Vyloučení slov

Nastanou chvíle, kdy z nějakého důvodu nechce, aby se dané slovo vyskytovalo ve výsledcích. Stačí za hledaný výraz vložit mínus a slovo, které je nežádoucí. Třeba takový recept:* recepty salsa -rajčata.*

Příbuzné stránky

Určitě se Vám nějaká stránka líbí nebo Vás zaujala po obsahové stránce. Co takhle si najít více podobných stránek a informací k tématu? K tomu poslouží klíčové slovo related. Ve vyhledávání to může posloužit takto:* related: https://www.swmag.cz/…e-recenze/.*

Vyhledávání pomocí čísel

Vyhledáváte zboží, třeba televizi, ale jen s určitým rozpočtem peněz? K tomu Vám napomůže dvoutečková notace (..). Stačí zadat například Televize Samsung 9000..12000 Kč. Další možností je vyhledávání od spodní hranice číselného parametru. Příklady: auto s výkonem 300.. koní, baterie 2000.. mah aj.

Synonyma

Pro synonyma používá Google znaménko ~ (= vlnovka, tilda). Příklad vánoční ~cukroví vám nalezne nejen vánoční cukroví, ale třeba i sušenky a jiné sladké pečivo.

Definice

Pro získání definice hledaného pojmu slouží operátor define. Jako příklad zde uvedu define: software.

Ostatní

Vždy se dá nastavit i jazyk, ve kterém chcete hledat a filtrovat tak vyhledávání. V případě obrázků zase licence.

Google můžete využít i více… od zobrazení počasí ve městě, převod jednotek (3 kg na g), převod měn, kalkulačku, letové řády (let z – do), čas letu, promítací časy filmu v kině ve vašem okolí.

Poslední vychytávkou je hledání obrázků… Nicméně ne pomocí slov a frází, ale pomocí samotných obrázků. Google umožňuje nahrát obrázek nebo vložit url adresu obrázku (stačí kliknout na ikonu fotoaparátu ve vyhledávacím políčku), a pak se jeho algoritmy postarají o vyhledání stejného nebo podobných obrázků.

Ikona fotoaparátu pro vložení obrázku, který se bude hledat.Ikona fotoaparátu pro vložení obrázku, který se bude hledat.

Článek Google vyhledávač - Tipy a triky pro vyhledávání na Google byl publikován 29. května 2016 v 05.00 v rubrice Internet a Návody. Autorem článku je Marek Frick. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...