Overleaf.com - LaTeX online editor nejenom pro překlad textů

Sponzorované odkazy

Overleaf.com - LaTeX online editor nejenom pro překlad textů

Používáte pro tvorbu dokumentů LaTeX a pro editaci Texmaker, TeXstudio či jiný program? Máte vždy zdrojové kódy při sobě? Co zkusit Latex online? Níže v článku se podíváme na online editor Overleaf.

Na tvorbu textu jinak

Kromě MS Office, LibreOffice, Google Docs a jiných WYSIWYG kancelářských editorů existují i WYMIWYG, jako je většina editorů pro Latex. Je to robustnější a mocnější nástroj než výše zmiňovaní. Správně se vyslovuje „latech“ a je to skvělý nástroj pro psaní nejen obsáhlých publikací, především technické, bakalářské práce aj. Například Word může při větším obsahu stránek a náročnějším formátování zlobit a padat, ale s Latexem se Vám to nestane. V tomto článku se nebudeme zabývat samotným Latexem, ale představíme si právě online editor latexu Overleaf.

Registrace a uživatelské rozhraní

Registrovat se můžete vložením vlastního emailu a hesla, pomocí účtu Google, nebo Twitter. Po registraci uvidíte svoji plochu, kde se budou zobrazovat Vaše projekty. Nyní je zde pouze jeden ukázkový, na který se podíváme později.

Na levé straně je panel a tlačítka s možností přidat nový projekt nebo ho nahrát. Takže pokud máte už starší soubory, zkuste je nahrát a vyzkoušejte ovládání v Overleaf. Jsou zde i filtry na zobrazení projektů. Sestupně v tomto pořadí: aktivní, oblíbené, archivované a koš. K projektům můžete přidat vlastní tagy a vytvořit si adresářovou strukturu. To vše uvidíte také v levém panelu.

Ve spodní části je možnost třídění podle vytvoření a aktuálnosti dokumentu. Hned na to následuje lišta s možností přidat si pár stovek MB prostoru k Vašemu účtu (doplnění údajů, pozvání přátel, propojení účtů). Nakonec uvidíte procentuální zaplnění Vašeho prostoru dat.

Ideální pro tvorbu diplomek

Nyní rozklikneme samotný projekt. Objeví se prostředí a rozdělená obrazovka na dvě strany. Na levé straně je zdrojový kód Latexu a vpravo vygenerované PDF, tedy jeho náhled. Generování lze nastavit manuálně nebo na automatické. Obě strany lze zatáhnou nebo změnit velikosti a to lištou uprostřed nebo zelenými šipkami v horní části obrazovky.

Ukázka prostředííUkázka prostředíí

V části se zdrojovým kódem je několik málo předdefinovaných tlačítek. Můžete si nechat zobrazit prostý text nebo samotný zdrojový kód. Dále je tu tlačítko umožňující jednoduše vložit komentář, zobrazit historii dokumentu, editovat jej (zpět, vyjmout aj.), hledat a jiná tlačítka pro přidání speciálních znaků, nadpisů a seznamů.

Úplně v horní části webu je lišta nástrojů. První položka „Project“ Vám zobrazí pravý postranní panel s projektem a jeho soubory, včetně obrázků. Je zde možnost spolupráce s cloudovými uložišti, takže soubory lze vkládat nebo nahrávat na Google Drive či Dropbox. Případně je i klasicky stáhnout do počítače i jako celý archiv. Tlačítko „Word Count“ Vám vypíše různá číselná fakta týkající se dokumentu.

Do druhé položky „Version“ v horní liště online editoru můžete verzovat aktuální dokument, a pak se k různým verzím vracet.

Třetí tlačítko slouží ke sdílení… ať už zkopírujete link s příslušnými právy pro příslušného člověka nebo kliknete na logo sociálních sítí či LinkedIn, vždy se dokument dostane, tam kam potřebujete a chcete.

Daný dokument ve vygenerovaném PDF souboru je potřebný stáhnout. To Vám zajistí čtvrtá položka s názvem „PDF“. Dokument vygeneruje a stáhne. Pátá položka slouží k publikování dokumentu na různé portály.

Vrátíme-li se na plochu po přihlášení kliknutím na logo Overleaf, je tu ještě horní lišta, ve které naleznete výhody používání online editoru Latexu. Jednou z nich je určitě, že na dokumentu lze pracovat v týmu v reálném čase.

Zdarma i s verzováním

Jednou z dalších položek je cena služby. Základní verze je zdarma a nabízí až 1 GB prostoru, 60 souborů na projekt, neomezený počet spolupracovníků a projektů, verzování, provázání s Gitem aj. Viz obrázek. Což bohatě dostačuje pro většinu lidí, ale pokud patříte mezi ostatní a služba Vás hodně zaujala a píšete v Latexu převážně a hodně, tak se Vám možná vyplatí koupit verze pro. Přidáno ukládání na Dropbox, přednostní podpora, plná historie projektů a samozřejmě více úložného prostoru a souborů na projekt.

Funkce verí a jejich datový prostor.Funkce verí a jejich datový prostor.

Nakonec si můžete upravit nastavení služby Overleaf v pravém horním rohu na svém jméně, přezdívce. Nastavení se týká velikosti fontu, editoru, uzavíracích závorek a defaultní nastavení jazyka pro nové projekty. Čeština je zde také.

Psát text není výhradní doménou Wordu

Pokud Latex používáte, doporučuji vyzkoušet tento online Latex editor… třeba se Vám zalíbí a zaujme. Máte-li již nějaké zkušenosti s Overleaf.com nebo jej vyzkoušíte, dejte nám vědět, jak se Vám služba líbí do komentářů pod článek. Pro ty, kteří Latex nepoužívají nebo se o něm jen doslechli, ale dočetli až sem, by mohla být zase nová zkušenost naučit se Latex… třeba i vy nakonec vyzkoušíte Overleaf.com.

Hodnocení redakce:  80 %

Výhody:

  • vždy při ruce
  • zdarma
  • verzování
  • práce s kolegy v reálném čase

Nevýhody:

  • nutnost internetu
  • větší uložiště za peníze

Oficiální web: Overleaf.com

Článek Overleaf.com - LaTeX online editor nejenom pro překlad textů byl publikován 20. dubna 2016 v 05.00 v rubrice Internet a Návody. Autorem článku je Marek Frick. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...