Picasa končí. Teď máme Fotky Google

Sponzorované odkazy

Picasa končí. Teď máme Fotky Google

Na jaře definitivně skončila tolik oblíbená služba, oceňovaná zejména pro svoji rychlost – Google Picasa. Picasa nahradily Fotky Google. Mnohé z vás to zřejmě příliš nepřekvapí. Tak trochu se to dalo čekat. Co ale stojí za jejím ukončením?

Historie služby

Google Picaso byla freeware službou, fungujíce v režimu jak online, tak offline. Služba sloužila pro správu, katalogizaci, úpravu a předvádění obrázků, především digitálních fotografií.

Uživatelům nabízela místo na obrázkové soubory až do kapacity 1 GB, pokud jste si zaplatili, mohli jste získat úložiště o velikosti od 20 GB až do úctyhodných 16 TB.

Služba umožňovala sdílení fotografií včetně komentování a přidávání popisků, dále ve spolupráci se službou Picnic základní editaci fotografií s několika filtry a efekty.

Příjemnou funkcí Picasa byla i možnost prozkoumání, pomocí které jste mohla nahlížet do rozsáhlé databáze snímků ostatních uživatelů.

Picasa v roce 2004 od Idealab odkoupil Google a do letošního roku byla nadále vyvíjena společností Picasa Inc. Zdarma jste si jej mohli stahovat na oficiálních stránkách výrobce.

Zonerama – záchrance webových alb z Picasa?

Zarytí fandové do Picasa nemusí zoufat. Bráníte-li se změny zuby nehty, tak pro vás máme řešení.Zonerama, světová online galerie, (úzce spjata se Zonerem) umožňuje ve své nové aktualizaci import fotografií ze zanikajících webových alb Picasa.

Import fotografí je přitom velice jednoduchý. V Zoneramě stačí využít novou záložku Importovat z Webových alb Picasa. Všechna vaše alba budou rychle stažena do složky s názvem Picasa.

Zonerama je zdarma, velikostně neomezená. Do galerie máte přístup buď z webu nebo přímo z programu Zoner.

O samotné Zoneramě jste se mohli dozvědět v jednom našem článku. Článek najdete zde: Recenze Zoneramy

„Pro každého, kdo se loučí s Picasou jen nerad a zároveň se mu nelíbí Google Photos, jsme připravili důvod navíc, proč přejít na Zoneramu: Zonerama teď umí naimportovat kompletně všechna webová alba z Picasy, říká PR manažerka Zoneru.“„Pro každého, kdo se loučí s Picasou jen nerad a zároveň se mu nelíbí Google Photos, jsme připravili důvod navíc, proč přejít na Zoneramu: Zonerama teď umí naimportovat kompletně všechna webová alba z Picasy, říká PR manažerka Zoneru.“

Konec služby

Konec služby je celkem logický a dal se dlouhodobě předvídat. Proč? Protože vývoj Google tomu napovídal sám. Gigant, jakým Google je, chtěl prostě vyměnit desktopovou aplikaci za online řešení. Tímto zajistil, že nad službou bude mít dohled a služba jako taková bude v cloudu.

Téměř po 12 letech se ukončil vývoj programu pro správu a editaci fotografií Google PicasoTéměř po 12 letech se ukončil vývoj programu pro správu a editaci fotografií Google Picaso

Dobrou zprávou je, že o své soubory z Picasaalba nepřijdete. Veškeré nahrané soubory jsou k dispozici v rámci služby Fotky Google, která nahradila Picasa. Oba produkty totiž mají přístup ke stejné databázi.

Samotné Picasa budou dispozici nejméně do letošního května, od 15. května však Google končí s jeho podporou a služba nebude udržována. Picassa bude možné i po této době využívat pro upload na Fotky Google. Pokud jde o webová alba, tak ty se z Picasaweb samovolně přesunou do alb v rámci Fotky Google.

Fotky Google versus Picasa

Z výše uvedených řádků vyplývá, že Fotky Google opravdu nejsou plnohodnotnou náhradou za zrušená Picasa. Fotky Google slouží pouze jako jakési úložiště na vaše fotografie. Picasa byla mezi uživateli hojně využívaná a velice oblíbená. Vždyť šlo o službu mnohých a užitečných funkcí. Bez debat šlo o vynikající službu pro sdílení fotografií…

Pro Google je zcela zbytečné vyvíjet dvě, podobné aplikace, když může mít vše pod kontrolou na jednom místě.Pro Google je zcela zbytečné vyvíjet dvě, podobné aplikace, když může mít vše pod kontrolou na jednom místě.

Foto: SWmag.cz, Zoner.

Článek Picasa končí. Teď máme Fotky Google byl publikován 20. června 2016 v 05.00 v rubrice Programy, Internet, Technologie a Mobilní aplikace. Autorem článku je Iveta Holasová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...