Předpověď počasí na internetu – Jaké jsou možnosti?

Sponzorované odkazy

Předpověď počasí na internetu – Jaké jsou možnosti?

Předpověď počasí na srpen již brzy bude neaktuální, otázkou ale zůstává, jak bude v září? Připravili jsme si přehled služeb a mobilních aplikací, které poskytují meteorologické informace. Věřte, že norská předpověď počasí online není jediným východiskem.

ČHMÚ: Nejenom předpověď počasí

Dobrým odrazovým můstkem pro získání zajímavých meteorologických dat je bezesporu oficiální web Českého hydrometeorolo­gického ústavu, který vedle přehledné mapy s klasickou předpovědí počasí nabízí také údaje o výstrahách na daných územních celcích. Aktuálně jde například o upozornění na vysoké teploty. Vedle toho jsou k dispozici také statistická data z dob uplynulých, řada přehledných grafů a tabulek zachycují široké portfolio nabízených informací ze zdrojů ČHMÚ z celé republiky. Ani zbytek Evropy ovšem nezůstává v pozadí, byť dostupné informace podrobnostmi zdaleka nedosahují těm z České republiky.

Jednuše, přehledně a bez reklam. To je oficiální web ČHMÚ.Jednuše, přehledně a bez reklam. To je oficiální web ČHMÚ.

Velikou výhodou tohoto meteorologického informačního zdroje je především absence často rušivých reklam. Naopak v pozadí zůstává design celého webu, který ovšem z hlediska informačního servisu není tak důležitý.

Přehled aktuálních výstrah. Strohé rozhraní, ale plný informační servis.Přehled aktuálních výstrah. Strohé rozhraní, ale plný informační servis.

Jednoduše a účelně s Google vyhledávačem

Jako rychlý zdroj informací o aktuální předpovědi počasí až na týden dopředu může posloužit také Google vyhledávač. Stačí do vyhledávacího pole na Google.cz zadat klíčové slovo počasí, případně předpověď počasí a hned prvním místě je poskytován základní informační servis o aktuální předpovědi počasí v pozici, kde je počítač připojen k internetu. Vedle hodinové předpovědi počasí je k dispozici také předpověď srážek a větru. Google využívá jako zdroj prezentovaných informací portál weather.com.

Google a jeho vyhledávač – mocný nástroj i na předpověď počasí.Google a jeho vyhledávač – mocný nástroj i na předpověď počasí.

Obdobnou funkci poskytuje také český vyhledávač Seznam, který ovšem nabízí podstatně chudší portfolio informací přímo v prostředí vyhledávače. Za odkazem se ovšem skrývá plnohodnotný server Počasí.cz. Zdrojem informací je například výše zmíněný ČHMÚ. Reklamy jsou v tomto případě již přítomné a informací je pomálu.

Počasí.cz z produkce Seznamu poskytuje jen základní přehled.Počasí.cz z produkce Seznamu poskytuje jen základní přehled.

Yr.no – Kdo se nejvíce podílí na návštěvnosti?

Koukni se na Nory.“ Tak zní často otázka mnoha českých uživatelů v momentě, kdy chtějí znát přesnou předpověď počasí. Tito uživatelé navíc tvoří podstatnou část návštěvníků norského meteorologického webu Yr.no. Přestože je lokalizován jen do angličtiny a norštiny, informační servis je dostatečně rozsáhlý a jednoduchá šablona dovoluje snadnou orientaci. Za provozem webu stojí norská veřejná vysílací služba NRK a veřejný meteorologický institut MET. Služba je v provozu od roku 2007.

Jednoduchý design Yr.no, který je kompletně v angličtině.Jednoduchý design Yr.no, který je kompletně v angličtině.

Windows 10 předpovídá počasí

Microsoft poskytuje přehlednou aplikaci Počasí dostupnou z Windows Store jednak pro mobilní telefony s operačními systémy Windows Phone a Windows 10 Mobile, ale také pro desktopové systému Windows 8, 8.1 a 10. Jednoduchý a přehledný design je zcela počeštěn a nabízí dostatečné portfolio informací o aktuální předpovědi počasí, ale také o statistických datech z minulých let. Vedle teplot jsou k dispozici srážky, rychlost větru, či třeba srážky nebo denní podrobnosti, jako východ či západ slunce.

Počasí z Windows 10 umí zobrazit i jednoduchý přehled v nabídce Start.Počasí z Windows 10 umí zobrazit i jednoduchý přehled v nabídce Start.

Mobilně – Aladin ale není jen aplikace…

Obšírnější přehled aplikací pro mobilní telefony necháme kolegům z Palmserveru, a proto zde uvedeme jen několik základních možností, jak sledovat předpověď počasí na mobilním telefonu.

Pro mobilní telefony s operačním systémem je zajímavá aplikace Meteor poskytující jednak předpověď počasí získanou z výpočetního systému Aladin, jednak přehled přehled srážek v podobě Meteoradaru. Za tvorbou aplikací stojí vývojářský tým Androworks, který při vývoji spolupracoval s na začátku zmíněným ČHMÚ. Tuto dvojici také doplňuje aplikace pro sněhové zpravodajství.

Meteoradar Aladin. Široký informační servis vždy v kapse.Meteoradar Aladin. Široký informační servis vždy v kapse.

V případě operačního systému iOS je uživateli velice využívané předinstalované řešení přímo od výrobce. Vedle počasí od Applu je k dispozici například aplikace In-počasí z produkce vývojářů InMeteo. Poskytuje informační servis v podobě aktuálních teplot, srážek, směru a rychlosti větru. Dlouhodobá předpověď počasí je omezena na 6 dní, přičemž ta podrobná je k dispozici 48 hodin dopředu. Tato aplikace stojí necelá 3 eura, její zdarma dostupná alternativa se jmenuje Meteoradar a pochází od stejných vývojářů.

Článek Předpověď počasí na internetu – Jaké jsou možnosti? byl publikován 29. srpna 2016 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...