Fotky Google – Čím byla nahrazena zažitá Picasa?

Sponzorované odkazy

Fotky Google – Čím byla nahrazena zažitá Picasa?

Služba Google Picasa představovala dlouhá léta jakési synonymum pro online prezentaci fotografií. V doprovodu s jednoduchým správcem a editorem fotek nesoucím shodný název šlo o řešení, po němž pravidelně s plnou spokojeností sahala celá řada uživatelů. Picasa je ta tam a přichází Fotky Google. Co všechno se změnilo?

Opouštíme desktop, ale…

Velikou devízou služby Google Picasa byla bezesporu dlouho vyvíjená stejnojmenná desktopová aplikace, která ovšem po boku aktuální služby své místo již nenašla. Náhradou budiž jednoduchý nástroj pro zálohu fotografií z vybraných složek. Instalace zabere pouze malou chvíli a základní nastavení poskytuje až v úplném závěru.

Tím základním nastavením jsou samozřejmě myšleny složky, které mají spadat do zálohy a také nastavení kvality zálohovaných fotografií. Vybrat si můžete z možností Ve vysoké kvalitě a Původní. Druhá možnost zachovává původní kvalitu fotografie z fotoaparátu a ukusuje dostupný prostor na online úložišti. Zdarma dostupný prostor čítá 15 GB a je sdílen napříč celým Google účtem. Rozšířit jej je možné za měsíční poplatky lišící se dle kapacity (například 100 GB za necelých 60 Kč měsíčně). Položka Ve vysoké kvalitě fotografie také nijak neupravuje, ale přináší podmínku maximálního rozlišení 16 Mpx. Pokud je fotografie větší, dojde na rapidní komprimaci. Zálohovat fotografie z mobilního telefonu se tedy vyplatí i při zdarma dostupném a kapacitně omezeném prostoru.

Prvotní nastavení programu Zálohování Fotek GooglePrvotní nastavení programu Zálohování Fotek Google

Program Zálohování Fotek Google vyžaduje samozřejmě přihlášení ke Google účtu a běží na pozadí operačního systému. Prostřednictvím systémové lišty tak můžete kdykoli přistupovat k nastavení a volit dodatečně, které složky a formát fotografií chcete společně s výchozím formátem JPEG zálohovat. K dispozici je možnost zálohy formátů RAW a PNG.

Kdykoli lze nastavení změnit, nebo rozšířit úložiště.Kdykoli lze nastavení změnit, nebo rozšířit úložiště.

Koláže a další omalovánky

Schopnosti aplikace Google Picasa se lehce v omezené formě přesunuly i na web. K dispozici je tak tvorba jednoduchých koláží bez pokročilejších konfiguračních prvků. Tvorba koláže je možná prostřednictvím položky Asistent, kterou naleznete v levém menu. Dále stačí už jen spustit průvodce, vybrat fotografie a koláž je hotová. Pravdou je, že by si tento nástroj alespoň základní možnost nastavení bezesporu zasloužil.

Koláž snadno a rychle, ale bez nastavování.Koláž snadno a rychle, ale bez nastavování.

Fotky Google dále disponují základní paletou různorodých barevných filtrů. Nechybí ani jednoduché otáčení, ořez fotografie a možnost upravit vlastnosti jako je jas, sytost barva a nebo třeba vinětace či zřetelnost (Pop). To je z úprav vše. Chcete-li fotografie upravovat více, musíte sáhnout po vybavenějších online editorech fotografií, nebo po klasických desktopových editorech.

Nechybí jednoduché úpravy.Nechybí jednoduché úpravy.

Správa fotografií v okně prohlížeče

Velkým nešvarem starého programu Google Picasa byla bezesporu nemožnost řadit fotografie jinak, než podle data pořízení. I proto mnozí uživatelé utíkali ke konkurenci, která je jednak také zdarma, jednak stále ve vývoji. Z hlediska správy fotografií jsou Fotky Google opět vybavené zobrazováním fotografií podle data. Pokud ale přidáváte fotografie pravidelně do alb, i podle nich je možné celou webovou galerii třídit. Dále je možné fotografie třídit dle kategorií, jako například kde byly fotografie pořízené, co zachycují, nebo zda-li je sdílíte. Rozlišovat lze také vytvořené koláže od normálních fotografií a videa.

Hlavně jednoduše a přehledně. To je rozhraní služby Fotky Google. A to tolikrát omýlané řazení dle data?Hlavně jednoduše a přehledně. To je rozhraní služby Fotky Google. A to tolikrát omýlané řazení dle data?

K jednotlivým fotkám je možné přidávat krátké popisky a upravovat datum a čas pořízení. Nahrané fotografie je navíc možné spustit v prezentaci s jednoduchými přechody. Nelze ovšem hlouběji upravovat EXIF informace.

Fotografie lze nahrávat pouhým přetažením ze správce souborů.Fotografie lze nahrávat pouhým přetažením ze správce souborů.

Krok zpět, nebo dál?

Česky lokalizovaná služba Fotky Google posouvá původní Picasu jednoznačně směrem k sociálním sítím a aktuálnímu trendu sdílení všeho. Přichází o řadu funkcí, efektů a filtrů pro úprav fotografií. To základní ale neschází. Hodně ovšem služba utrpěla v oblasti správy fotografií. Pro mnoho pokročilých filtračních funkcí a nástrojů pro členění galerie musíte bohužel ke konkurenci. Desktopová aplikace je již zcela pryč, neboť automatické zálohování za náhradu nelze považovat. V sumě tedy nejde ani o krok zpět, ani o krok přímo vpřed. Google se vydal cestou současných trendů, tedy v před, ale nikoli po zajetých kolejích.

Hodnocení redakce:  75 %

Výhody:

  • Jednoduché a přehledné
  • Zdarma 15 GB
  • Do 16 Mpx neomezeně fotek
  • Kompletně v češtině
  • Automatická záloha z desktopu
  • Zdarma záloha videí do 1080p

Nevýhody:

  • Konec programu Google Picasa
  • Úbytek nástrojů pro správu fotografií
  • Úbytek funkcí editoru
  • Sociální sítě určují směr
  • Málo možností editovat EXIF

Článek Fotky Google – Čím byla nahrazena zažitá Picasa? byl publikován 2. září 2016 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...