Firefox OS – Úplný konec potenciálního soka Androidu a iOS

Sponzorované odkazy

Firefox OS – Úplný konec potenciálního soka Androidu a iOS

Operační systémy pro mobilní platformy mají dvě jasné dominanty v podobě Androidu z produkce Google a OS běžící na mobilech od Applu. Existuje ale celá řada alternativních operačních systémů, které stojí ve stínu zmíněných gigantů. Pokémon Go si na nich sice nezahrajete, ale v daném segmentu doplnily širší výběr operačních systémů. Teď jedna z vlaštovek se slušným potenciálem končí…

Před třemi lety

Firefox OS se poprvé oficiálně představil na trhu 21. února 2013, tedy v době, kdy již byly Android i iOS jednoznačnou dominantou trhu mobilních operačních systémů. Své místo ovšem v té době měly i Windows Phone a BlackBerry. Ještě exotičtějšími systémy byly také Ubuntu Touch (známé také jako Ubuntu Phone) a Sailfish OS, které bylo v únoru 2013 zatím jen v alfa verzi.

Z počátku byl cíl Mozilly zcela jednoznačný – vydobýt si spolehlivou pozici mezi operačními systémy pro chytré mobilní telefony a tablety fungující na architektuře ARM a x86. Dalším cílem byly také chytré televize.

Domovská stránka Firefox OS 2.1. – Zdroj: Airon90 Wikipedia.orgDomovská stránka Firefox OS 2.1. – Zdroj: Airon90 Wikipedia.org

Původně se projekt jmenoval Boot to Gecko, zkráceně B2G, a vůbec první zmínka se na světlo světa dostala 25. července 2011. K přejme­nování projektu došlo v červenci 2012, kdy se již ustálil název Firefox OS. Prvními oznámenými výrobci, kteří měli nabídnout ve svých zařízeních Firefox OS byly LG, ZTE, Huawei a TCL. V průběhu dalších let byla rozšiřována podpora mobilních telefonů a vznikly také plány pro vytvoření cenově velice přístupného telefonu s Firefox OS.

Tři G pod kapotou

Struktura Firefox OS spočívala ve třech vrstvách – Gonk, Gecko a Gaia. Úplným základem je linuxový kernel, což je monolitické jádro. Typickým znakem těchto jader je umístění kompletního jádra operačního systému do stejného paměťového prostoru. Klasickým zástupcem je Linux a na tomto základě běží většina aktuálních mobilních operačních systémů včetně Androidu. Samotný Gonk potom sestával právě ze zmíněného linuxového kernelu a HALu, tedy hardwarové abstraktní vrstvy, které umožňuje jedním softwarem ovládat různé typy hardwaru. Snazší je tedy přenositelnost systémů napříč obrovským portfoliem (nejen) mobilních zařízení.

Panasonic DX900 a Firefox OSPanasonic DX900 a Firefox OS

Další částí je Gecko, které je velmi dobře známé z webového prohlížeče Mozilla Firefox, kde hraje svoji roli ve formě vykreslovacího jádra. V rámci Firefox OS se navíc tato softwarová komponenta stará o chod systémových a uživatelských služeb a aplikací. Jde o jakýsi nezbytný mezikrok, kterým uživatel přes grafické rozhraní Gaia ovládá služby a funkce mobilního telefonu.

Nejvyšší vrstvou je Gaia, což je čistě aplikační vrstva s integrovanou podporou HTML5. Ve výsledku jde o vrstvu, s níž se uživatel setkává nejčastěji při standardním využití mobilu. To co je na displeji, to je Gaia. Mezi typické používané aplikace patří například aplikace sdružující nastavení systému, vysokoúrovňový uživatelský bateriový management, či třeba budíky a další notifikace. Celé rozhraní je napsáno za pomoci JavaScriptu, CSS a HTML.

Funkce a princip Firefox OS v podobě diagramu. Zdroj – Wikipedia.orgFunkce a princip Firefox OS v podobě diagramu. Zdroj – Wikipedia.org

Když periferie hladoví

Přestože Firefox OS plně využíval standardy svého segmentu a nabídl zajímavou alternativu k zažitým systémům, příliš obliby si nezískal. Důvodem však nebylo nekvalitní prostředí, či bezstarostný přístup vývojářů. Za neúspěchem stojí nezájem výrobců a především uživatelů. Zajeté koleje se opouštějí snadno a to je ve výsledku největší aktuální problém nových platforem v oblasti mobilních operačních systémů. Stačí se podívat na jinak zajímavé Windows 10 Mobile, nicméně ty ovšem trpí nejenom aktuálním nezájmem uživatelů.

Jediný aktuálně dostupný mobil s Firefox OS na českém trhu nabízí T-Mobile.Jediný aktuálně dostupný mobil s Firefox OS na českém trhu nabízí T-Mobile.

Smutný konec?

A jaký je výsledek celého vývoje systému i událostí okolo něj? Koncem roku 2015 Mozilla ukončila vývoj Firefox OS pro mobilní telefony a zaměřila se na multimediální techniku v čele s chytrými televizemi. V současnosti ovšem opouští i tento segment a životní cyklus Firefox OS se definitivně zastavuje na verzi 2.6. Komunita se o vývoj může starat dále, Mozilla od něj ale dává ruce pryč.

Článek Firefox OS – Úplný konec potenciálního soka Androidu a iOS byl publikován 30. září 2016 v 05.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...