Facebook a další sociální sítě – Hrozící nebezpečí?

Sponzorované odkazy

Facebook a další sociální sítě – Hrozící nebezpečí?

Současný svět je doslova otřesen boomem sociálních sítí. Mezi ty nejznámější řadíme v prvé řadě Facebook, Instagram, Twitter, Google+, YouTube, Linkedin, Pinterest nebo třeba Lidé a jiné. Tímto ale výčet nekončí. Sociální sítě vznikají stále nové. Internetové prostředí nabízí takřka neomezené možnosti. Na sociální sítě se přesouvá stále větší počet lidí. S rostoucí poptávkou úzce souvisí potenciální hrozba, kterou s sebou sociální sítě mohou nést. Umíme se v kyberprostoru chovat bezpečně a rozlišit, co už na sociální síť nepatří?

V době, ve které žijeme, nelze sociální sítě zcela ignorovat.V době, ve které žijeme, nelze sociální sítě zcela ignorovat.

V dnešním světě moderních technologií hrozí hrozba zejména mladým uživatelům. Děti mají často nižší smysl pro zodpovědnost a ne vždy si plně uvědomují veškeré důsledky svého chování. Nebezpečí však nehrozí pouze jim. Leckdy může být nemile překvapen i dospělý – na první pohled zkušený – uživatel.

Sociálních sítí máme hned několik, a to různého charakteru. Jejich hlavním účelem je umožnit komunikaci mezi jednotlivými uživateli. Komunikace může být veřejná nebo soukromá, je zpravidla založená na sdílených textů, fotografií, videí. Je důležité si uvědomit, že hranice mezi realitou a kyberprostorem je často stírána. Naše počínání na sociální síti se dokáže zvrhnout v nemalé potíže a naše jednání může být zneužito proti nám. Přitom stačí opravdu málo k tomu, abychom sebe i své blízké chránili. Tím nejmenším, co můžete udělat, je dodržování základních pravidel bezpečného chování v prostředí sociálních sítí.

Pouze pár lidí ještě sociálním sítí odolává z obavy ze ztráty soukromí nebo snad nechutí následovat dav.Pouze pár lidí ještě sociálním sítí odolává z obavy ze ztráty soukromí nebo snad nechutí následovat dav.

Měli byste mít neustále na paměti, že internet je ideálním lovištěm pro různé zloděje, sexuální predátory a další, kteří záměrně škodí druhým. Anonymní prostor nekonečného internetu a neopatrnost ze strany lidí těmto delikventům nahrává do karet. Kdokoliv tak poměrně za malou chvíli může o druhém zjistit poměrně dost informací (názory, vzhled, profese, adresa až po oblíbené jídlo). Zveřejněné fotografie z dovolené přátelé vesele lajkují, ale pro zloděje to znamená zprávu, že byt je volný. Známé jsou mnohé případy, kdy se chování na facebooku opravdu nevyplatilo. Jmenujme případ právě zaměstnané učitelky, která se nedávno na sociální síti pochlubila, že nesnáší děti. Druhý den dostala výpověď.

Facebook

Je nepopiratelné, že Facebook je jedničkou mezi sociálními sítěmi. Facebook, založený studentem Harvardu Markem Zuckeberem v roce 2004, čítá téměř 2 miliardy aktivních uživatelů. Jeho široký záběr a vliv na běžného uživatele je tedy bez debat.

Ač různé sociální sítě mají různý účel – Facebook je určen pro komunikaci, na druhé straně takový Instagram je určen zejména pro sdílení fotografií a videí – základ je však společný. Sociální sítě jsou místem setkávání, sdílení našich zážitků. Základní pravidla ochrany vašeho účtu vůči třetí osobě proto využijete stejně jak u Facebooku, tak u každé jiné sociální sítě. Ukázku základního zabezpečení sociálního účtu je vhodné demonstrovat u Facebooku. Přeci jenom je to nejpoužívanější sociální síť.

Při používání sociálních sítí platí okřídlené rčení: Opatrnosti není nikdy nazbyt.Při používání sociálních sítí platí okřídlené rčení: Opatrnosti není nikdy nazbyt.

Jak zabezpečit facebookový účet?

První kroky zodpovědného uživatele by měly vést do nastavení soukromí. Facebook nabízí centrum nápovědy, které krok za krokem provedou správným nastavení účtu.

Zaměřte se na následující otázky: Kdo uvidí můj obsah? Kdo mě může kontaktovat? Jak někomu zabráním, aby mě obtěžoval?

Po rozkliknutí „podívejte se na další nastavení“ máte možnost podrobnějšího nastavení. Určitě se zastavte u volby, kdo uvidí vaše budoucí příspěvky. Zrádná je možnost volby „sdílet s přáteli vašich přátel“. Při tomto výběru pak mohou vaše příspěvky vidět tisíce lidí.

Zpozorněte i u her a aplikací, které rovněž často vyžadují přístup k vašim osobním údajům. Dále je možné nastavit si, kdo vás může na Facebooku kontaktovat, kdo vás může vyhledat a kdo vám může zaslat žádost o přátelství.

Záložku „soukromí“ určitě zajděte a překontrolujte vaše nastavení.Záložku „soukromí“ určitě zajděte a překontrolujte vaše nastavení.

Právě u nových žádostí o přátelství mějte na paměti, že není dobré potvrzovat přátelství všem lidem. Bohužel mezi uživateli je zajetá jakási soutěživost v tom, kdo má více „přátel“. Do přátel by opravu měli přijít pouze lidé, u kterých je jejich totožnost známa. Ne u všech se totiž jejich virtuální identita shoduje s tou reálnou. Na internetu se pohybujete v jiném prostředí a platí zde jiná pravidla. Na internetu často uživatelé ztrácí zábrany a mají tendence se chovat způsobem odlišným od reality.

Kontrolu nad budoucími příspěvky můžete pozměnit v kartě Timeline a označování. Zde také můžete určit, kdo může přidávat obsah na váš profil Timeline. Kdo tento obsah uvidí, ale také spravovat označení, která o vás ostatní přidávají, sdílejí. Doporučením je zapnout možnost kontroly příspěvků, na kterých vás lidé označí předtím, než se objeví na vašem profilu Timeline. Dotyčné osobě to nezabrání v publikování příspěvku či komentování, ale příspěvek se vám alespoň nezobrazí na vašem profilu.

V sekci správa blokování můžete zablokovat konkrétní osoby. Jakmile někoho zablokujete, nebude moci dotyčný uživatel vidět obsah, který zveřejníte na vašem Timeline, nebude vám moci poslat zprávu a přidat si vás do přátel. Toto se nevztahuje na skupiny, aplikace, ve které jste oba účastníky. V této kartě může zablokovat jednotlivé stránky, skupiny nebo třeba pozvánky, které si nepřejete dostávat.

Naše tipy

Výše zmíněný postup vychází ze základního nastavení, které Facebook umožňuje. Je to to nejmenší, jak ochránit svůj účet a vaše soukromí před cizími lidmi. Vaše nastavení účtu si můžete zkontrolovat pomocí funkce „jak se váš profil zobrazuje konkrétním lidem a veřejnosti.

Pomocí této šablony se můžete podívat, jak vás vidí jiný uživatel.Pomocí této šablony se můžete podívat, jak vás vidí jiný uživatel.

Mnoho lidí netuší, že sociální sítě dokáží být velmi zrádné i jiným způsobem. Pokud například přistupujete k sociálním sítím z mobilních telefonů a tabletů, mohou vás nepříjemně zaskočit geolokační funkce. Pomoci nich a následné aktivitě na Facebooku totiž může být zmapováno, kde se často uživatel vyskytuje, kde tráví volný čas a hlavně je schopen oznámit současnou polohou.

Neméně pozornosti si zasloužení nastavení síly hesla. Posílení hesla docílíte nastavením telefonního čísla, které slouží jako další vrstva zabezpečení. Obdobně jdou nastavit hesla k aplikacím. Lze také uvést důvěryhodné kontakty, na které se lze v případě potřeby obrátit.

U ochrany se ještě zastavme, konkrétně u virů, protože Facebook spolupracuje se sedmi společnostmi zabývající se antivirovou ochranou. Na stránce Facebook Antivirus Marketplace najdete produkty od avast!, AVG, Avira, Kaspersky, Panda, Total Defense a Webroot. Tyto produkty jsou pro uživatele ke stáhnutí zdarma. Pro mobilní zařízení zde najdete antivirový program Norton Mobile Security Lite a McAfee Mobil Security. Obě aplikace jsou kompatibilní pouze pro Android.

Naše jednání na sociálních sítí zanechává takzvanou digitální stopu. To znamená, že cokoliv na internet vložíme, tam navždy zůstane.Naše jednání na sociálních sítí zanechává takzvanou digitální stopu. To znamená, že cokoliv na internet vložíme, tam navždy zůstane.

Rizika sociálních sítí

Velkým strašákem sociálních sítí jsou pojmy jako kybergrooming, kyberšikana, kyberstalking, ale také nový pojem sexting a jiné další podvody, se kterými se můžeme na sociálních sítích setkat. O těchto metodách však někdy příště v jiném článku.

Sbohem Facebooku?

Pro případ znechucení Facebookem nalezneme v nastavení účtu možnost „deaktivujte svůj účet“. Touto operací však svůj účet nesmažte. Deaktivováním svého účtu účet pouze skryjete. Účet se vypne, vaše jméno a obrázek se odeberou z téměř veškerého obsahu Facebooku. Obnovení deaktivovaného účtu je velmi snadné. Opětovným přihlášením získáte veškerá data zpět.

Velmi rozšířenou fámou mezi uživateli je nemožnost trvalého a nezvratného smazání facebookového účtu. Ale tato možnost tu je. Pokud jste trvale rozhodnutí Facebook definitivně odstranit, můžete tak učinit. Tento krok dobře zvažte, neboť zde vám nebude umožněno zpětné přihlášení a obnovení účtu. Smazání účtu v tomto případě je trvalé a měl by být smazán za 14 dnů. Tato nabídka není zpravidla standardní a je potřeba použít tento formulář.

Sociální sítě jistě mohou být užitečným nástrojem a dávají nám velké možnosti. Na druhé straně je potřeba si uvědomit, že nám přináší i řadu rizik. Dodržovat základní bezpečnostní pravidla je velice důležité a užitečné. Již jen proto, že člověku ušetří nemalé množství času, peněz a stresu. A co vy? Chráníte si své soukromí? Get social.

Foto: Flicker.com, vlastnoručně pořízené fotografie autora článku.

Článek Facebook a další sociální sítě – Hrozící nebezpečí? byl publikován 31. října 2016 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Iveta Holasová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...