Windows XP je za zenitem - Proč jej již není dobré používat?

Sponzorované odkazy

Windows XP je za zenitem - Proč jej již není dobré používat?

Ačkoli počet lidí, kteří stále využívají starší operační systém Windows XP v posledních měsících výrazně poklesl, stále existuje dost těch, kteří se odmítají smířit s faktem, že jeho dny jsou již delší čas definitivně u konce. Zadělávají si přitom na pěknou řádku problémů a často bez toho, aby si to vůbec uvědomovali.

Windows XP byl po mnoho let nejvyužívanějším operačním systémem a i dnes jej můžeme v klidu označit za jeden z největších úspěchů, jakého se v kdy Microsoftu podařilo dosáhnout. Časy se však mění a vše staré se musí pomalu ubírat do pozadí, aby to uvolnilo místo pro nové, ne vždy lepší. Windows XP si však i navzdory tomu stále udržoval poměrně solidní procentuální podíl spokojených uživatelů, kteří odmítali přechod na některou z jeho modernějších alternativ. Tato skutečnost v jisté formě přežila dodnes. Windows XP je stále více využívaný, než Windows Vista. Poslední dva operační systémy Microsoftu, Windows 7 a Windows 10, však již mají nesrovnatelně vyšší množství spokojených uživatelů. V případě druhého jmenovaného samozřejmě můžeme sáhodlouze spekulovat nad tím, kolik lidí si jej pořídilo jen díky tomu, že před pár měsíci byla ukončena možnost bezplatného upgradování na něj ze starších verzí Windows. Musíme objektivně uznat, že firemní politika, které se pracovně ve většině případů říká „dáme hejlům něco zadarmo“, stále funguje.

Windows XP je po smrti…již dva roky

V úvodu jsme se zmínili o tom, že dle snadno dohledatelných statistik se většina uživatelů již rozhodla přejít z Windows XP na některý z novějších systémů. Pochopitelně to nemusel být rovnou Windows, ale klidně také Linux, či Mac. Tyto dva alternativní operační systémy si v průběhu posledních let drží prakticky neměnné procento podílu na uživatelích, které občas povyroste, nebo klesne, aby se následně opět vrátilo zpět na původní hodnotu.

Tato obrazovka nás provázela několik dlouhých let.Tato obrazovka nás provázela několik dlouhých let.

Microsoft o své operační systémy pečuje i několik let po jejich vydání a to ve dvou fázích. V té první jsou pro daný systém pravidelně vydávány aktualizace a jednou za čas i větší balíčky oprav (nazývané jako service packy). Ve druhé fázi podpory pak již pro daný systém vycházejí pouze ty nejnutnější aktualizace, povětšinou bezpečnostního charakteru a vývoj systému samotného již žádným způsobem nepokračuje. Obě tyto fáze trvají pět let a po jejich skončení mají uživatelé dvě možnosti: buďto přejít na novější operační systém, nebo setrvat u svého současného a riskovat vážné problémy se zavirováním počítače, protože již proti němu nebudou ze strany Microsoftu nikterak chráněni.

Samozřejmě, existuje ještě něco, čemu se říká dodatečná podpora. Díky ní je možné daný operační systém bezpečně využívat ještě pár let po vydání, ale je za to potřeba odvádět pravidelný měsíční poplatek do kasičky Microsoftu. Tématu podpory se zde dnes již více věnovat nebudeme, protože jsme se jí před časem zabývali v samostatném článku.

Takhle vypadala prvotní instalace v podání Windows XP.Takhle vypadala prvotní instalace v podání Windows XP.

Windows XP se momentálně nachází ve stavu, kdy je mu dopřávána pouze výše zmíněná dodatečná podpora, v jejímž rámci je obohacován jen o ty nejnezbytnější bezpečnostní aktualizace. Tento druh podpory je ze své podstaty věc, kterou aktivně využívají povětšinou firmy, jimž se nevyplatí investovat do hromadného upgradu. V minulém roce navíc Microsoft její cenu zdvojnásobil, čímž dal jasně najevo, že o uživatelích, kteří stále využívají systém Windows XP, si nemyslí nic příliš lichotivého a bude jim tudíž házet klacky pod nohy, jak jen to bude možné.

Ztráta bezpečnosti

Windows XP byl bezpochyby povedeným operačním systémem, který jsme využívali snad úplně všichni. Za těch deset let jsme se s ním naučili pracovat a zvykli jsme si na jeho grafické rozhraní. Jakmile jsme poté přešli na některého z jeho mladších sourozenců, byli jsme zmatení, protože jsme zkrátka nevěděli, kam kliknout a co hledat. Jeho dny jsou však již sečteny. Hlavní fáze podpory byla v jeho případě ukončena v roce 2009, od roku 2014 pak pro něj nevycházejí již ani bezpečnostní aktualizace. A právě to by měl být pro většinu rozumných lidí pádný důvod pro to, aby dali šanci jiným operačním systémům. Jistě, přechod na ně bude po tolika letech pohodlného soužití s Windows XP ve většině případů značně bolestivý, ale problémy, které by člověka neochotného je podstoupit mohli potkat v případě, že bude i v následujících letech pracovat na „xpéčkách“, opravdu nemá cenu riskovat.

Článek Windows XP je za zenitem - Proč jej již není dobré používat? byl publikován 24. října 2016 v 05.00 v rubrice Programy a Technologie. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...