VirtualBox 5.1 – Co přináší nového ověřený software pro virtualizaci?

Sponzorované odkazy

VirtualBox 5.1 – Co přináší nového ověřený software pro virtualizaci?

Oracle VirtualBox je v současnosti jedním ze synonym virtualizace desktopů především v domácím prostředí. K dispozici je zcela zdarma a umožňuje důkladně a pěkně do hloubky otestovat řadu alternativních i široce používaných operačních systémů. Chcete vyzkoušet, zda-li si vystačíte ve většině činností s linuxovou distribucí Ubuntu? Tak pěkně nanečisto na virtuálním počítači. Ale co nového nabízí Oracle VM VirtualBox ve verzi 5.1?

Stále zdarma, stále otevřený

Začněme spíše tím, co zůstalo při starém. Když se totiž řekne VirtualBox, většina uživatelů si představí open sourceový nástroj pro snadnou virtualizace širokého portfolia operačních systémů. A to se ani v současné verzi, když již dávno VirtualBox spadá nikoli pod Sun, ale pod Oracle, který již v roce 2009 koupil Sun Microsystem.

Správce virtuálních mašin. Jednoduchost jako u VirtualPC je určitě na místě.Správce virtuálních mašin. Jednoduchost jako u VirtualPC je určitě na místě.

Široká podpora všech operačních systémů od stařičkých Windows 3.1 po nejnovější 32 nebo 64 bitové verze Windows 10, náramný kolorit linuxových distribucí od Arch Linuxu, přes Ubuntu, Mintu a Fedory, k profesionálním verzím linuxových „dister“, jimž vévodí Red Hat, Oracle a podobně. Nechybí ani podpora Solarisu, systémů z rodiny BSD, IBM OS/2 a v nakonec také jablečných systémů Mac OS X. Velice potěšujícím jmenovatelem je kvalitní česká lokalizace kompletně celé aplikace, která z virtualizace serveru a desktopů dělá velice příjemnou činnost.

Novinky pět jedničky

Aktuální novinky se netýkají uživatelského rozhraní, které drží stejný směr již pěknou řádku let. To ale není vůbec na škodu, neboť účelnost a jednoduchost je na místě a zcela dostačující. Zajímavé období zdarma dostupného přechodu z Windows 7 či 8.1 na Windows 10 již dávno uplynulo, a tak případné ozkoušení ve VirtualBoxu aktuálně přichází v úvahu. Navíc podpora je již aktuálně bez větších potíží.

Windows 10 nejsou problém a 64 bitové systémy mají aktuálně také lepší podporu.Windows 10 nejsou problém a 64 bitové systémy mají aktuálně také lepší podporu.

Výhodnou pozici může VirtualBox aktuální verze zastat i v suplování starších verzí Windows v čele se stařičkými Windows XP. Řada softwaru již není k dispozici pro novější systémy a uživatelé tak snadný přístup ke zpětné kompatibilitě mohou bezesporu ocenit.

Ale zpět k novinkám verze pět jedna. Vývojáři zapracovali především na zlepšení použitelnosti virtuálních jader současných procesorů ve VirtualBoxu. Vylepšení se dočkala také podpora 64-bitových verzí operačních systémů. Nechybí ani podpora hardwarových virtuálních technologií v čele Hyper-V. Ostatní novinky nejsou běžně úplně zřejmé, neboť jde o inovace tak říkajíc pod kapotou.

Odstavec věnovaný Windows ovšem můžeme vztáhnout i na Linux. Praktické ozkoušení linuxových distribucí na virtuálním počítači je totiž zajímavá cesta, jak se dostat do sféry Linuxu. Pro mnoho uživatelů jde totiž i v základu o bezesporu dostačující systém. Proniknout pod kapotu ale může každý a na virtuálním počítači je k dispozici dostatečné mocné pískoviště, v používanějším tvaru – sandbox. Navíc i z hlediska bezpečnosti je v určitých oblastech žádané využít téměř nezávislého sandboxu, který si snadno můžete vytvořit právě ve VirtualBoxu.

Možnosti tvorby virtuálních disků jsou stále široké.Možnosti tvorby virtuálních disků jsou stále široké.

VMware nebo VirtualBox?

VMware Workstation je právoplatně označován za krále řešení pro virtualizaci desktopů a serverů. VirtualBox je ale bezesporu zajímavou alternativou, na kterém vývojáři neustále pracují. Pravidelný přísun oprav bugů a dostačující funkčnost pro většinu běžných uživatelů podporuje také velice příznivá cena. VirtualBox je totiž stále zdarma a navíc v češtině. Tak proč jej nezkusit?

Hodnocení redakce:  80 %

Výhody:

  • Zdarma
  • V češtině
  • Zajímavý sandbox
  • Široká podpora systémů

Nevýhody:

  • Občasné problémy 64-bit verzí

Článek VirtualBox 5.1 – Co přináší nového ověřený software pro virtualizaci? byl publikován 21. listopadu 2016 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...