MiniTool Power Data Recovery 7 - Nejlepší program na obnovu dat?

Sponzorované odkazy

MiniTool Power Data Recovery 7 - Nejlepší program na obnovu dat?

Ztráta či poškození uložených dat představovala ještě před několika málo lety problém, který mnohým z nás jistě způsobil nejednu depresi. Nejsmutnějším na něm bylo to, že k němu mohlo dojít mnohdy bez přímého přičinění uživatele. Stačí si vzpomenout na všechna ta nechtěně polámaná DVD či na pevné disky klasické „plotýnkové“ konstrukce, kterým nikdy nic neprospělo tak, jako jejich ponechání v blízkosti silného magnetu.

Hlavní stránka programu je přehledná a vše máte hned po ruce.Hlavní stránka programu je přehledná a vše máte hned po ruce.

V posledních letech se urodila celá řada prográmků, které se snaží uživatelům pomoci alespoň částečně zachránit data, která byla smazána nebo nějakým způsobem znehodnocena. Jeden z nich nese název MiniTool Power Data Recovery a my jej, světe div se, právě nyní recenzujeme.

Žádné záludnosti

Úvodem budiž řečeno, že recenze, kterou právě čtete, vychází z našich zkušeností s plnou verzí programu. Na rozdíl od většiny softwaru podobného ražení vás však MiniTool při používání neregistrované verze, která je dostupná zdarma, nebude žádným způsobem obtěžovat, ať už formou vyskakujících oken, která by vám opakovaně nabízela možnost zakoupení plné verze, ani znepřístupněním některých základních funkcí. Ne, vývojáři tohoto programu se vydali o poznání rozumnější cestou, než jakou předvedli lidé stojící za nedávno recenzovaným Daemon Tools, kterému pomyslné rozevření nůžek mezi placenou a free verzí téměř zlomilo vaz. Jistě, neregistrovaná verze MiniTool je oproti plné lehce upravena tak, aby některé uživatele přeci jen přiměla k zakoupení kompletní licence, ale o tom až později.

Vše po ruce

Už při prvním zapnutí MiniTool pochopíte, že máte k dispozici jeden z uživatelsky nejpřívětivějších programů, s nimiž jste se v posledních letech setkali.

Stejně jako celá řada jiných vývojářů se i tvůrci MiniTool rozhodli vydat cestou minimalizace a velkých barevných ikonek, kterýžto trend před pár lety nastavil Microsoft, když se rozhodl začít pomalu umazávat rozdíly mezi svými „velkými“ operačními systémy a systémy určenými pro mobilní platformy. Na rozdíl od již zmiňované poslední verze Daemon Tools a celé řady jiných programů však v případě MiniTool toto designerské rozhodnutí nepovažujeme za chybné. Autoři se jej totiž rozhodli použít relativně rozumně a tak má v praxi za následek především to, že všechny hlavní funkce programu máte hned po jeho spuštění k dispozici ihned a nemusíte je pracně dohledávat, protože by byly nesmyslně poschovávány pod nic neříkajícími odkazy.

Toto je první fáze obnovy smazaných dat v podání MiniTool 7.Toto je první fáze obnovy smazaných dat v podání MiniTool 7.

MiniTool v první řadě umožňuje samozřejmě obnovu smazaných dat. Některé programy podobného ražení mají poměrně velké problémy s detekcí dostupných pevných disků, které nejsou typu SATA, což však není případ MiniTool. Vyzkoušeli jsme jej pro jistotu i na starším notebooku, v jehož útrobách se nachází již notně zastaralý disk, který byl v minulosti několikrát formátován, a jeho dohledání bylo otázkou jen několika vteřin, což navíc dokazuje, že MiniTool je programem více než slušně optimalizovaným a že jej tudíž je možné využívat i na počítačích, které v žádném případě nepatří mezi výkvěty moderních technologií. Je navíc poměrně sympatické, že při vývoji programu byl brán zřetel i na uživatele, kteří nemají s používáním podobného typu softwaru mnoho zkušeností. Hned během instalace i během samotného procesu obnovy dat vám tak bude několikrát formou dialogového okna připomenuto, že obnovené soubory byste měli ukládat do jiného umístění, než v jakém se původně nacházely, abyste tak předešly například nechtěnému poškození alokační tabulky. Je to sice maličkost, ale rozhodně potěší a je díky ní vidět, že autoři programu mají již jisté zkušenosti.

A co dál?

Ačkoli obnova ztracených dat je bezesporu tím hlavním tahákem, jímž MiniTool vyráží do boje s cílem získat co možná nejpočetnější základnu spokojených uživatelů, nejedná se v žádném případě o jedinou funkci, kterou disponuje.

Dovedeme si představit, že plno lidí po tomto programu sáhne (nebo eventuálně již sáhla) z důvodu, že umožňuje vytažení ztracených dat z poškozených či zformátovaných DVD a CD. To samé platí i pro USB.

Poslední funkce, kterou program disponuje a jež nás příjemně překvapila, je oprava poškozených sektorů na pevném disku. Někdo může namítnout, že MiniTool v tomto směru začíná tak trochu fušovat do řemesla programům, které jsou pro tento druh činnosti primárně určeny. V podání MiniTool však funguje naprosto bezproblémově, takže neexistuje mnoho důvodů, proč remcat.

Shrnutí

MiniTool je opravdu kvalitní program pro obnovu smazaných a poškozených dat. Nabízí mnohem komplexnější práci, než jiné alternativy, které jsou dostupné zdarma. Asi největší překážku pro většinu lidí, kteří by uvažovali o jeho pořízení, tak bude představovat cena plné verze, jež se pohybuje okolo 1800 korun. Na oficiálních stránkách však existuje možnost stažení free verze, která, jak už jsme ostatně před chvílí napsali, není žádným způsobem omezující a vy tak budete mít možnost díky ní zjistit, zda vám program vyhovuje a zda se vám případná investice do něj vyplatí. Jedinou nevýhodou free verze je, že s její pomocí máte možnost obnovit maximálně 1 GB dat.

Hodnocení redakce:  95 %

Výhody:

  • Přehledné uživatelské rozhraní
  • Rychlost
  • S neregistrovanou verzí se dá bez potíží pracovat
  • Funkce pro opravu poškozených sektorů HDD
  • Dokáže získat data z poškozených CD/DVD

Nevýhody:

  • Cena plné verze

Výborný program

Článek MiniTool Power Data Recovery 7 - Nejlepší program na obnovu dat? byl publikován 26. listopadu 2016 v 05.00 v rubrice Programy, Technologie a Návody. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...