Kupujeme nový notebook – Je mezigenerační obměna nezbytná?

Kupujeme nový notebook – Je mezigenerační obměna nezbytná?

Notebook, nebo stolní počítač. Výpočetní technika stárne velmi rychle, ale doby obrovského nárůstu výkonu za krátký čas jsou již dávno ta tam. Výrobci přistupují k optimalizaci efektivity jednotlivých komponent počítačů a výsledkem je, že při poruše počítače není vždy nutné kupovat počítač nový. Jak je to ale se servisem?

Stále stejný výkon

Není správné tvrdit, že výkon počítačových komponent se v posledních letech neposouvá dál, neboť s každou novou generací procesorů a grafických karet dochází k pozvolnému zvýšení výpočetního výkonu. Naopak se snižuje spotřeba, která dovoluje delší výdrž při podobných konstrukcích baterií v případě notebooků. V případě stolních počítačů a all-in-one řešení je možné častěji vypínat aktivní chlazení a ve výsledku počítače výrazně ztišit při zachování rozumných teplot.

Předešlý odstavec napovídá, že výměna několik let starého počítače vždy nemusí být zcela nezbytná. Výkonově totiž zvládá vše potřebné a nové generace se neposouvají vpřed, jako v dobách Pentium 4 a silné honby za vysokými takty procesoru. Vzpomeňte si na doby Windows XP, které šly ruku v ruce s právě s Pentiama 4. Psali jsme o nich například zde.

Klasickým zástupcem dobrých prémiovek z druhé roky je Thinkpad řady T.Klasickým zástupcem dobrých prémiovek z druhé roky je Thinkpad řady T.

Starší prémiové notebooky

Dříve velice drahé prémiové notebooky kupované do firemních počítačových flotil se velice často dají sehnat za příznivou cenu v podobě repasovaných notebooků. Dostatečný výkon, vynikající a odolná konstrukce šasi a je na pár další let vystaráno. Nezradí rozlomené panty, nebo popraskaná konstrukce. A když je počítač zadýchaný, stačí najít dobrý servis výpočetní techniky a notebook nechat vyčistit, případně vyměnit teplovodivá média mezi komponentami a chladiči, respektive heatpipe trubicemi.

Ať už koupíte starší prémii z druhé ruky, nebo jste spokojeni se současným notebookem, který spolehlivě slouží již několik let a má alespoň první generaci rodiny procesorů Core i (i3, i5, i7 v různých verzích – více informací o architektuře Nehalem na české Wikipedii) – netřeba kupovat nové železo. Je lepší se zamyslet spíše nad vylepšením operační paměti a dovybavením počítače dostatečně dimenzovaným SSD diskem, s čímž vám spolehlivě může pomoci servis notebooků . Specifická situace samozřejmě platí pro hráče, kteří se honí za každým procentem výkonu z důvodu rostoucí náročnosti her. Ale to už je na preferenci uživatelů. Sledování filmů, psaní e-mailů, serfování na internetu, nebo úprava fotek se na zmíněných procesor nezmění o 150% výměnou za nový procesor, či lepší grafickou kartu. Pocitově nejvíce pomůže právě zmíněný SSD disk.

Současná loga procesorů rodiny Core i.Současná loga procesorů rodiny Core i.

Vyplatí se opravovat?

Pokud se počítač ať už v přenosné, nebo stolní verzi porouchá, platí podobná pravidla jako v předchozím odstavci. Diagnostika prozradí konkrétní problém a na základě toho můžete přemýšlet nad výměnou za nový počítač. Ne vždy je to ale nutné a výměnou některých z komponent lze ušetřit mnoho peněz. Stačí svěřit notebook do správných rukou. Máte-li například Acer, jeho životnost vám snadno může pomoci prodloužit servis notebooků Acer.

Článek Kupujeme nový notebook – Je mezigenerační obměna nezbytná? byl publikován 29. listopadu 2016 v 16.45 v rubrice Technologie. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...