Zoner Photo Studio X - Fotografie pod palcem

Sponzorované odkazy

Zoner Photo Studio X - Fotografie pod palcem

Editace fotografií – pro jednoho zábava na celý den, pro druhého hororová představa. Můžeme Vás potěšit. Zoner Photo Studio X je jednoduchým pomocník pro každého uživatele.

Jak začít

Do úvodu si tedy ukážeme, kde Zoner najít. Volně dostupná je 30 denní zkušební verze na následujícím odkazu.

Stahování začne většinou automaticky.Stahování začne většinou automaticky.

Ve chvíli kdy máme staženo, můžeme začít s velmi jednoduchou a rychlou instalací souboru.

Stahování je jednoduché a zabere zhruba minutuStahování je jednoduché a zabere zhruba minutu

Seznámení s programem

Ať už si nainstalujeme nový program nebo hru, vždycky nás čeká ta nepříjemná část – naučit se ovládání a studování, kde co najít. Naštěstí tento program není nikterak složitý a vše je logicky poskládané, takže Vás to nebude zdržovat.

Výběr obrázků z galerií.Výběr obrázků z galerií.

V levé liště máme složky, ze kterých obrázky k úpravě vybíráme. Tyto složky jsou automaticky integrované do programu, takže při jeho spuštění můžete vidět jejich jednoduchý přehled. V horní liště pak máte na výběr konkrétní upravované obrázky. Otevřených jich může být i několik najednou.

Samotné tlačítko „Menu“ nám pak otevírá hlavní nabídku programu. Zde máme velice jasně popsanou každou rozšiřující záložku.

Hlavní nabídka je jasná, stručná a přehledná.Hlavní nabídka je jasná, stručná a přehledná.

Soubor

Editace samotného souboru, který aktuálně máme otevřený. Otevírání, ukládání, mazání, přejmenovávání, at­d.

Upravit

V této záložce poprvé nakoukneme na samotné upravování, nicméně stále jen to základní jako vložení textu, úprava okrajů a velikosti či vložení dalšího obrázku do již upravovaného (vrstvení).

Dokument

Měnění velikosti pásma, bitové hloubky nebo převrácení obrázku.

Vylepšit

Tady už pro laika může jít do tuhého. Slůvka jako křivky, vinětace nebo soudkovitost vyvolávají dost velké otázky, ale není se čeho bát. Ve své podstatě jsou to funkce na úpravu barev a kontrastu obrázku. Hlavně nezapomínejte na záchranné tlačítko, které se nachází na pravé straně a jmenuje se „zrušit“ – je to takový všeobecný pomocník, který zachránil mnoho.

Efekty

Tato záložka už nabízí už rozšířenou úpravu. Po kliknutí na požadovanou úpravu se po krátkém intervalu zadaná úprava zobrazí. Tu si pak můžeme vpravo uložit a navázat na ní další vrstvu nebo celou úpravu úplně vyrušit. Pokud neprovedete jeden z těchto úkonů, nelze pokračovat v dalším upravování.

Povolená je jedna funkce pro jedno uložení.Povolená je jedna funkce pro jedno uložení.
Úprava obrázku do negativu.Úprava obrázku do negativu.

Vrstva

Sázení dalších vrstev na právě editovaný obrázek.

Zobrazit

V této poslední záložce si postupně, dle libosti, přidáváme a odebíráme funkce, které chceme aktivně používat. Někteří uživatelé upřednostňují mít vše po ruce naopak jiní „čistý stůl“ – i na toto vývojáři Zoneru mysleli.

My máme raději vše na očích.My máme raději vše na očích.

Pravý sloupec, k čemu slouží?

Správce

Histogram je grafické znázornění distribuce dat pomocí sloupcového grafu se sloupci stejné šířky, vyjadřující šířku intervalů (tříd), přičemž výška sloupců vyjadřuje četnost sledované veličiny v daném intervalu. Takto by Vám to vysvětlil učitel technického kreslení na vysoké škole, který ve svém volném čase pro zábavu štěpí atomy doma v mikrovlnce. My se tento pojem pokusíme popsat slovy na úrovni průměrného lidského chápání. V našem případě se tedy jedná o klasický graf zobrazující tok barev konkrétního obrázku. Níže se pak nacházejí tlačítka jako export nebo sdílet a k těmto asi není nutné nic dodávat.

Správce.Správce.

Vyvolat

Nastavení, vyrovnání bílé a expozice. Funkce pro editaci barev. Zde nalezneme například oblíbenou „sépii“.

Sépie v sekci vyvolat.Sépie v sekci vyvolat.

Editor

V této záložce ovládáme veškeré funkce popisované výše. Tedy celkovou editaci všech možných funkcí.

Editor.Editor.

Vytvořit

Finální a poslední záložka z pravého sloupce je vytváření projektů z obrázků. Zde si například můžete vytvořit takto nádhernou pohlednici a pak nám jí poslat do redakce.

Věříme, že nám věříte.Věříme, že nám věříte.

Hodnocení redakce:  80 %

Výhody:

  • jednoduchý
  • přehledný
  • zkušební licence na 30 dní

Nevýhody:

  • některé nadbytečně složité funkce

Článek Zoner Photo Studio X - Fotografie pod palcem byl publikován 20. března 2017 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Klára Janstová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...