LibreOffice se vrací - Verze 5.3 přináší ribbon

Sponzorované odkazy

LibreOffice se vrací - Verze 5.3 přináší ribbon

Seminární práce, motivační dopisy, slohy, recenze… zkrátka psaní textů má společného jmenovatele v podobě textového editoru. I v této skupině je co vybírat a dnes se blíže podíváme, co nabízí LibreOffice, který přichází na začátku února s novou verzí 5.3.

LibreOffice verze 5.3

Bohužel na první pohled je patrné, že ovládací tlačítka zůstala nepřeložena a ani u voleb nových možností tomu není jinak. Avšak vezmeme-li to jako výzvu přiučit se zároveň několik nových anglických slovíček, nic nám nebrání se prokousat i trochu kostrbatou nápovědou.

grafické logografické logo

První změny

V samotném těle dokumentu potěší ty, kteří píší dlouhé texty, možnost nastavení zrychleného přesouvání se po stránkách. Program umožní provádět více úprav najednou, a to při výběru nadpisů, což ušetří čas při vytváření struktury odborného textu. Další oddíl Calc byl středem zájmu vývojářů, jelikož ho zasáhlo nejvíce postřehnutelných změn. Nový život byl vdechnut prostoru zrozenému ze spojení několika buněk již s vloženým obsahem a těch prázdných. Při této operaci se před vámi objeví nové okno s možnostmi, kde máte na výběr mezi smazáním, zachování struktury a další. I zde je nutnost prodírat se několika anglickými slovíčky, abyste zvolili správně variantu, kterou opravdu chcete realizovat.

Inovace matematiky a barev

Dílčí změnou byly dotčené i některé názvy funkcí. Pro uživatele pracující s kontingenčními tabulkami je pozitivním přínosem nová funkce známá v odvětví statistické matematiky jako prostřední hodnota – medián. Tato funkce by se dala i obejít za pomoci nastavení více proměnných do parametru jiné z matematických funkcí, ale při tvorbě podrobné detailní statistické práce se zajisté uvítá jakékoliv ulehčení námahy.

Kdo si raději hraje s barvami, může využít inovovaný systém míchání libovolného druhu barvy. Pro zvýraznění oblastí, lze užít šrafování a každý si může vytvořit svoji paletu v intervalu barev, které si sám zvolí a aplikovat daný odstín kombinace barev na písmo nebo výplň, zkrátka kam je libo.

Sekce Draw a Writer

V podskupině Draw očekávejte zbrusu novou rozbalovací nabídku tvarů. Až si rozkliknete jeho širokou nabídku patrně vám přijde povědomá. Ano, je to tak, jelikož došlo k částečné substituci za dřívější panel s označením kresby a tvary ji tu částečně zastupují. Jednotlivé tvary se dají ještě modifikovat dílčími úpravami jako je šrafování nebo vyplnění barvou příslušnému tvaru, který pro tento účel vyberete. V další části tentokrát v Impressu došlo k navýšení paměťové kapacity, pokud zaškrtnete při vkládání obrázků políčko se vzájemným odkazem obrázků.

úvodní oknoúvodní okno

Pro řízení externí správy nad dokumenty pořizovanými pomocí LibreOffice si můžete vetovat či schvalovat úpravy na práci různých uživatelů. V jednoduchém oknu si přečtete jméno autora a datum provádění korekcí a pak už je na vás, zda k němu přiřadíte červený křížek a udělíte tak stopku pro změny nebo se jim rozhodnete udělit zelenou.

Závěrem

A teď ke shrnutí toho zásadního, co se událo. Klíčové postřehnutelné změny se podepsaly na možnostech postranního panelu. V oddílu Writeru je to nově přidělená rozbalovací sada určující specifika o formátu a stylu stránky. Netřeba asi již připomínat, že i zde je zapotřebí připravit se na zásobu anglických slovíček, které je správně identifikovat. Svůj postranní panel na ovládání již vlastní i každé video, které se rozhodnete vložit a následně přehrát v LibreOffice.

A závěrem přispění se podepsalo i pod datovými formáty dřívějších verzí (*.xls). Dojde-li ke krachu a je tak zapotřebí obnovení dokumentu, nedělejte si obavy, jelikož okno pro obnovovací pochod je sice poloprázdné, ale právě zde více než kde jinde se hodí stručnost a srozumitelnost, kterou doznala tato verze. Takže navzdory cizímu jazyku hurá do nové verze ke stažení zdarma na oficiálním webu: LibreOffice 5.3.

Článek LibreOffice se vrací - Verze 5.3 přináší ribbon byl publikován 24. dubna 2017 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Jiří Hájek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...