Tablet s Windows RT - investice, která se nevyplatila

Sponzorované odkazy

Tablet s Windows RT - investice, která se nevyplatila

Windows RT je již několikrát káraný operační systém, s kterým vývojáři Microsoftu udělali velikou chybu, ke které se navíc staví zády. V tomto článku se podrobně budeme věnovat vlastní zkušenosti s operačním systémem před a po skončení jeho platnosti.

A co to vlastně je?

Do úvodu Vás seznámíme s konkrétním operačním systémem. Jeho oficiální název je Windows RT, avšak občas byl označován jako Windows on ARM. Je to verze operačního systému Windows 8, určená především pro tablety a speciálně vyvinutý pro spouštění aplikací ve Windows Store.

S těmito informacemi nemůžeme více než souhlasit. Opravdu byl pro tyto účely vyvinut. Ve fungování OS nebyl vlastně žádný problém až do konce roku 2016.

To možná vyvolává otázky, proč vlastně došlo k jeho nepodporování. Přestal se OS koordinovat s novými procesory? Stálo to Microsoft moc peněz a žádné to nepřinášelo? Nebo byl vývoj příliš náročný? To se nejspíš oficiálně nedozvíme, protože ani Microsoft, ani vývojář tabletu se k tomu nikterak nevyjádřil.

15 tisíc za tablet, který po třech letech přestal fungovat

V roce 2012 vyšel na trh tablet Samsung GT-P8510, jeho pořizovací cena dosahovala 15 tisíc korun. Za tablet to opravdu není málo. Integrovaným OS samozřejmě Windows RT – přelom na trhu. I díky jeho ceně se mu přezdívalo „tablet pro milionáře“.

S průběhem času se tablet projevoval jako velmi dobrý, nejevil známky zpomalování. Zřejmě se investice vyplatila. Ovšem první problémy se začali objevovat v průběhu prosince roku 2016, kdy na tabletu Samsung přestala fungovat aplikace Skype.

Aplikace Vám sama od sebe nepřestane fungovat jen tak. Začali jsme pátrat. Projeli několik diskuzí a dočetli se velice zarážející zprávu a sice, že Windows RT pomalu ukončuje svojí podporu, která by oficiálně měla skončit v průběhu ledna roku 2017, jenž začíná právě aplikací Skype. Tablet v průběhu těchto dní pomalu přestával fungovat úplně a na konci ledna 2017 se dokonce ani nezapnul.

Na stole nám tedy leží tablet za pořizovací cenu 15 tisíc, po záruce pochopitelně, a naprosto nepoužitelný. Možná by našel své uplatnění jako prkénko v kuchyni.

Samozřejmě nás jako první napadlo, nahrát tam nový, jiný, operační systém. Ejhle! Zde taky narazíte a tvrdě! Tablet Samsung GT-P8510 nepodporuje jiný OS, než je ten, co mu skončila podpora. Nelegální cesta také není možná, takže jste vlastně ve slepé uličce.

Výrobce mi prostě musí pomoct!

Omyl. Kontaktovali jsme jak Microsoft, tak Samsung – neúspěšně. Obě společnosti, jenž mají na věci vzájemnou zodpovědnost, se k tomu staví zády. Níže přinášíme oficiální vyjádření Samsungu, Microsoft nás totiž rovnou odkázal na Samsung, protože s tím údajně nemá nic společného.

Samsung

Dobrý den, paní M.,

Vaše žádost byla naší společností kompletně individuálně posouzena a tímto Vás kontaktuji s bližším vyjádřením.

Velmi nás mrzí nespokojenost s Vaším zařízením Samsung. Věřte, že na spokojenosti našich zákazníků nám velmi záleží, proto jsme Váš podnět prověřili ve spolupráci s autorizovaným servisním střediskem.

Na základě interního šetření naší společností bylo zjištěno, že se nejedná o chybu našeho výrobku, ale že ze strany společnosti Microsoft bylo ukončena podpora Skype na Vašem tabletu s operačním systémem Windows RT. Aplikace pro Windows Phone bude nadále podporována pouze v OS Windows Phone 10. Bližší oficiální vyjádření společnosti Microsoft najdete v odkaze níže.

https://support.skype.com/…-using-skype?…

Z naší strany není možné jakkoliv dále pomoci.

Děkuji Vám za pochopení.

S pozdravem a přáním hezkého dne.

Samozřejmě o této skutečnosti paní M. sama informovala společnost, takže po několika týdnech šetření pouze okopírovali její slova.

Dobrý den, paní M.,

v tomto případě je námi zmíněné stanovisko nadále stejné a neměnné.

Omlouvám se, ale z naší strany výrobce není možné jakkoliv více pomoci.

Děkuji Vám za pochopení.

S pozdravem a přáním hezkého dne.

Zákaznická linka společnosti Samsung

Obě společnosti si zákazníka přehazují jako horký brambor. Nikdo za tuto skutečnost nechce nést žádnou zodpovědnost.

I mistr tesař se někdy utne a chybami se člověk učí

Tak to většinou bývá. Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Né nadarmo vznikly tato pořekadla, ale zřejmě se jimi v Microsoftu neřídí.

V Barceloně totiž byly představeny hned dva nové tablety s OS Windows 10, od kterého si v Microsoftu nejspíš slibují nápravu.

Bohužel nebo naštěstí se u náš již tento tablet prodávat nebude, protože je příliš drahý, přibližně € 990 a to je pro český trh vysoká částka.

My jsme na jednu stranu rádi, že si další Čech nekoupí zajíce v pytli, ovšem rádi bychom docílil nějaké kompenzace za chybu na jejich straně a zároveň si tím velmi ponížili svojí reputaci na českém trhu.

Článek Tablet s Windows RT - investice, která se nevyplatila byl publikován 18. dubna 2017 v 05.00 v rubrice Programy a Technologie. Autorem článku je Klára Janstová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...