Adobe Reader není jediný - Jaké jsou alternativy pro čtení PDF?

Sponzorované odkazy

Adobe Reader není jediný - Jaké jsou alternativy pro čtení PDF?

Při vyslovení koncovky souboru PDF se nám asociací vybaví možná text, každodenní rutina, nebo poslední pracovní smlouva přijatá v tomto formátu, ale význam této zkratky již není až tak rozšířen mezi širokou veřejností a není divu, protože nač znát význam zkratky, užitečnější je umět nakládat s takovýmto souborem, než ho jen umět pojmenovat. Avšak pro úplnost se pod těmito třemi písmeny skrývá formulka: přenosný formát dokumentu. Za vznikem stojí firma Adobe.

Jako první Adobe Reader

Adobe Reader je jedním z ústředních programů, které pracují se soubory se systémovou koncovkou dokumentů *.pdf. K jeho přednostem patří kompatibilita s některými programy ve smyslu možnosti interpretace textu právě do tohoto dokumentu se zmíněnou koncovkou. Tuto schopnost jsem několikrát již sám využil a týkalo se to odborného softwaru na zpracování termogravimetric­kých dat, kde se zjišťují údaje o materiálech při zvyšování teploty. Kdy stačí v programu kliknout na možnost: exportovat do PDF. I při studiu na akademické půdě se běžně setkávám s těmito soubory, protože právě v PDF souborech jsou k nám studentům často distribuovány přednášky. Kdo již někdy pracoval s „adobe readerem“ jistě zná další podstatné možnosti v oblasti zabezpečení proti úpravám v dokumentu. Panel zabezpečení pod svoji volbou skýtá sadu specifických úkonů, které je možno povolit či naopak zakázat jejich manipulaci s nimi. Tyto příkazy se týkají na úrovni tisku nebo i kopírování obsahu z těla dokumentu. Rovněž se lze rozhodnout, zda dovolit vytváření stránek předloh nebo vyjímat stránky.

Zajímavou a pro mě do pozdní doby skrytou funkcí bylo vyplňování polí formulářů. Přišel jsem do styku s vyplňováním při uvádění osobních dat o mé osobě do pracovní smlouvy, kdy se v jednotlivých okénkách zobrazí nápověda o požadavku ze strany zadavatele, jaké informace od vás potřebuje. Každopádně potěší i české prostředí nabídek, které již běžný uživatel ovšem bere spíše jako samozřejmost.

Nehynoucí klasika? Možná i přežitek.Nehynoucí klasika? Možná i přežitek.

Ale co pro Linux?

Skvrnou na tomto programu je pro stále rostoucí komunitu uživatelů operačního systému Linux, kteří nemohou tento program nadále využívat ve svém operačním zázemí a musí si tudíž zvolit jednu z nabízených alternativ, tvořící konkurenci programu Adobe Reader. Před čtyřmi lety se dala uplatnit verze pro Linux, ale momentálně již toto možné není.

Foxit Reader nabízí kromě pozice konkurenta i něco navíc. Tím je čtení elektronických knih. Další plus sbírá za svůj nižší objem v zabírání operační paměti než Adobe. Místní disk taktéž nezatíží, jelikož se svou velikostí 6,5 MB by se zařadil do „muší váhy“. Ovšem je třeba přiznat, že není tak všestranný jako Adobe a nedokáže si vždy stoprocentně poradit úplně se všemi soubory, což může někoho velmi snadno odradit při první takové zkušenosti.

Okular zaostřil na PDF

V souvislosti se zrušením verze Adobe Readeru pro Linux se začal hledat vhodný kandidát na uvolněné místo. O to se v roce 2005 začal ucházet prohlížeč Okular, který dokáže pracovat i s dalšími soubory s lišící se koncovkou., čímž dává základ pro svoji multifunkčnost. Z praktického použití, je slabým místem použití diakritiky při tvorbě poznámek. Tyto poznámky nemusejí vracet správnou odezvu. V témže roce vznikl ještě program Evince, který je směřován rovněž na operační systém Linux.

Okular PDF je ideálem pro LinuxOkular PDF je ideálem pro Linux

Něco cizího pro PDF

Jedním ze zástupců z jiné skupiny „PDF readerů“ je Nitro PDF Reader, který je zahraničním produktem, tudíž není zbytí se před jeho používání rozloučit s pohodlným zázemím českého menu. Na druhou misku vah přispěchávají velmi zajímavé nabídky ve formě funkce s vytažením určitého úseku souboru jako je text nebo v grafické stránce například obrázky. Program sám umí pořídit záznam z pozadí právě toho, co provádíte v souboru, takže není zapotřebí využití dalších programů jako Výstřižky a podobně. Při výrobě vlastního PDF souboru je radostí vybírat si z poměrně bohaté škály funkcí, která se vám nabízí. Na výběr jsou připraveny stovky šablon, které čekají na okamžité využití.

Nitro PDF Reader nabídne mnoho, ale bez češtiny.Nitro PDF Reader nabídne mnoho, ale bez češtiny.

Článek Adobe Reader není jediný - Jaké jsou alternativy pro čtení PDF? byl publikován 1. července 2017 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Jiří Hájek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...