Pixlr.com – webový Photoshop v hledáčku

Sponzorované odkazy

Pixlr.com – webový Photoshop v hledáčku

Pokud hledáte výkonný editor fotek, ale netroufáte si na Photoshop, nebo se vám zkrátka nechce investovat do desktopového grafického editoru, mám pro vás dobrou zprávu. Tento flashový editor je zdarma, nemusíte nic stahovat a jistě vyhoví jak náročnějším grafikům, tak i začátečníkům.

Řeč je o Pixlr.com, editoru běžíčím přímo na všech webových prohlížečích. K jeho spuštění budete potřebovat jen Adobe flash player, pokud používáte google chrome, flash by měl být již nainstalován. Žádné investice a instalace, je ihned připraven k použití a dokonce i v češtině. O tom si ale povíme později. Hned po úvodní stránce nás čeká možnost výběru mezi ‚Pixlr editor‘ a ‚Pixlr express‘. Postupně si ukážeme obě možnosti. ,Pixlr editor‘ je onen náročnější editor s funkcemi podobnými těm photoshopovým a ,Pixlr express‘ obsahuje klasické efekty, filtry, rámečky apod.

Pixlr je zajímavým webovým editoremPixlr je zajímavým webovým editorem

Začneme Pixlr editorem.

Schopnosti Pixlr jsou široké a zajímavéSchopnosti Pixlr jsou široké a zajímavé

‚Vytvořit nový obrázek‘ – touto funkcí získáme možnost úplně čistého plátna s výběrem velikosti, barvy, průhlednosti. ,Otevřít obrázek z počítače‘ – klasická úprava již existujícího obrázku v úložišti ,Otevřít obrázek z URL‘ – úprava obrázku z URL odkazu (nemusí být uložen v počítači) ,Otevřít obrázek z knihovny‘ – úprava obrázku z propojené knihovny např. na facebooku aj. My si vše ukážeme již na existujícím obrázku.

Nástroje

Levý sloupeček ,Nástroje‘ skutečně pokrývá většinu funkcí, které najdeme i ve Photoshopu. ,Snímací tužka‘ – něco jako magické laso, nástroj nahrazení barev,laso – nástroje k ořezávání, dále kreslící nástroje: štětec, tužka, guma, plechovka barvy, obdélník, klonovací nástroj…, nástroje na retuš – rozmazání, zaostření, odstranění červených očí, smršťování, roztažení a samozřejmě i přidání textu, kapátko, lupa. Dnes si však nebudeme vysvětlovat, kdy jakou funkci použít. Okénko Navigátor nám pomáhá s pohybováním se po plátně, hodí se to třeba když je upravovaný obrázek velmi velký a musíme si jej přibližovat.

Pixlr také funguje na principu vrstev, tudíž se dá dobře orientovat při přidávání dalších souborů. Můžete je mezi sebou i slučovat a posunovat. Poslední ,Historie‘ ukazuje všechny kroky provedené při úpravě.

Horní lišta také nabízí další možnosti úprav, např. filtry – čekejte spíš umělecké a texturové než klasické barevné efekty, nebo seřízení – úprava jasu, kontrastu, sytosti, expozice, křivek… To je vše z Pixlr editoru. Za sebe jej hodnotím jako skvělou alternaci zmíněného Photoshopu a určitě se k němu budu vracet.

Úprava obrázků v plném prouduÚprava obrázků v plném proudu

Pixlr express

Pixlr express nabízí mimo otevření obrázku z počítače a z URL odkazu také vyfocení fotky přímo z webkamery, nebo tvorbu koláže. Pro ukázku zvolím nejdřív opět úpravu obrázku přímo z PC.

Express má omezené funkce, ale stále může dobře posloužit.Express má omezené funkce, ale stále může dobře posloužit.

V dolní liště se pod každým okýnkem skrývá spoustu možností – klasické otočení fotky, kontrast, barvy, jas, expozice, ale i kreslení, přidání dalšího obrázku, přidání textury, široký výběr efektů, rámečků, samolepek a textu. Dále není třeba nic vysvětlovat, funguje na stejném principu jako každý jiný webový editor tohoto typu(např. ipiccy) – o těch si můžete přečíst v již vydaném článku.

Podpora RAW chybí.Podpora RAW chybí.

Pixlr je výborným místem k úpravě fotek, obrázků, nebo k vytváření nových grafických souborů. Vřele doporučuji oba dva nabízené typy editorů. Dva malé nedostatky jsem však přece jen našla – nepodporuje RAW soubory, to už je ale problém spíš pro ty pokročilejší, a také narozdíl od desktopových editorů k upravování potřebujete internet.

Hodnocení redakce:  75 %

Výhody:

  • Přehlednost
  • Čeština
  • Profesionální funkce
  • Flashová aplikace
  • Zdarma
  • Nekonečné možnosti
  • Vyhovující pokročilým i začátečníkům

Nevýhody:

  • Nepodporuje RAW soubory
  • Nutné připojení k internetu

Oficiální web: Pixlr.com

Článek Pixlr.com – webový Photoshop v hledáčku byl publikován 7. června 2017 v 05.00 v rubrice Internet a Návody. Autorem článku je Barbora Konvičková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...