Daemon Tools aneb Potřebujeme ještě virtuální mechaniky?

Sponzorované odkazy

Daemon Tools aneb Potřebujeme ještě virtuální mechaniky?

Možná u vás již nastala situace, že jste narazili na soubor ISO. Co s tímto souborem? Dnes se podíváme na nejznámější program určený na tyto soubory. Co je to vlastně .ISO? Jedná se o digitální verzi dat z optického disku. Nejčastěji se s ním setkáte při instalaci programů a her z internetu, kde se vám většinou stáhne právě soubor s touto příponou.

DAEMON Tools

DAEMON Tools je velice rozsáhlý program, ve verzi zdarma vám nabídne ten základ co umí. To znamená že máte přístup k připojení virtuální mechaniky. Po kliknutí na „Rychle připojit“ a zvolení daného souboru se vám ihned zobrazí oznámení o připojeném disku. Nyní lze normálně otevřít „Tento počítač“ a pracovat s virtuální jednotkou. Také je možnost připojit disk dvojklikem na ISO soubor a během 3 sekund je Virtuální jednotka připojená.

Nachází se zde i takzvané „Grabování disku“, které vám umožní vytvořit virtuální kopii z fyzického optického disku. Jedná se také o poslední funkci která je přístupná ve verzi zdarma. Po vybrání mechaniky se nám zobrazí nabídka jak chceme soubor uložit, ať už to je zvolení formátu (ISO, MDX, MDS, APE) až po možnost ignorování špatných bloků. Rychlost čtení byla 4200 KB/s (bude se lišit podle rychlosti mechaniky)

Grabování diskuGrabování disku

Plná verze stojí €4.90 (≈131.84 CZK) Zajímavé je že verze pro MAC stojí €14.90 (≈400.91 CZK). Nastává otázka – zda se to vyplatí. Odpověď je individuální. Pro verzi si můžete stáhnout a vyzkoušet na 14 dní zdarma. DAEMO Tools Pro je úplně jinak graficky zpracovaný, osobně se mi více líbí verze Lite.

Při instalaci verze pro si dejte pozor na odesílání anonymních statistik, je to věc každého, ale myslím že odesílat nějaké data na určitý server je zbytečné. Takže doporučuji si vyzkoušet verzi pro, aby jste zjistili jestli ji potřebujete. Je tu také možnost si dokoupit různé funkce v Lite verzi. Například možnost vytvoření Bootovacího Flash disku, to vám umožní vytvořit disk s kopií Windows, se kterou můžete nainstalovat/o­pravit Windows pokud je nefunkční. Dále chránění Flash disku heslem, nebo virtuální HDD, případně Virtuální RAM Disk. Bohužel možnost vypalování Disku je taky placené, což je zrovna funkce kterou bych ocenil ve verzi zdarma

Anonymní statistikyAnonymní statistiky

Hodnocení redakce –  89 %

Alternativa – Virtual CloneDrive

Jako alternativu lze použít program s názvem Virtual CloneDrive. Ta funguje na trošku jiném principu, po instalaci a spuštění programu vám vyskočí okno možností. Zde nastavíte kolik chcete připojit jednotek a případně že chcete aby měli ikonu programu (hlava ovce). Poté se přesunete do přehledu Disků v „Tento počítač“, pravým kliknete na připojený Disk a dáte připojit. Zde najdete soubor který chcete připojit a můžete používat. Program je Zdarma a bez reklam, je velice jednoduchý, a pro běžné používání krásně postačí.

Připojené jednotky přes program Virtual CloneDrivePřipojené jednotky přes program Virtual CloneDrive
Virtual CloneDriverVirtual CloneDriver

Hodnocení redakce –  90 %

Závěr

V dnešní moderní době se vše zmenšuje a snaží se to přenést do virtuální formy, pokud tedy chcete ušetřit místo v šuplíku, jsou tyto 2 programy nejlepší volba.

Článek Daemon Tools aneb Potřebujeme ještě virtuální mechaniky? byl publikován 21. června 2017 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Vojtěch Živna. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...