Sledování letadel - Díky Flightradar24 nic složitého

Sponzorované odkazy

Sledování letadel - Díky Flightradar24 nic složitého

Vyzvedáváte někoho na letišti a nechce se vám tam dlouho čekat? Nebo vaši příbuzní odletěli na dovolenou a vy se chcete ujistit, že jejich let bez problémů přistál? Ať už je vás důvod ke sledování letu jakýkoliv, dnes si povíme, jak na to.

O čem je vlastně řeč?

Flightradar24 je internetová stránka, kde můžete v reálném čase vidět lety z celého světa. Nedavno byla pod stejným názvem vyvinuta také aplikace, kterou můžete získat jak pro Android a iOS, tak pro Windows Phone. Web vznikl roku 2006 díky dvoum letadlovým nadšencům ze Švédska. Dnes už má stránka více než 25 milionů návštěv měsíčně.

Kromě sledování aktuálních letů si můžeté také například prohlédnout záznamy letů z určitého dne. Všechna data můžete třídit podle mnoha kriterií, například podle letiště, území, letecké společnosti, nebo třeba typu letadla. Systém je velmi přesný, takže se neobávejte na něj spoléhat.

Web z pohledu uživateleWeb z pohledu uživatele

Jak to všechno funguje?

Téměř každé letadlo dnes vysílá tzv. ADS – B signál. Tento signál je velmi snadné odposlechnout, neboť není zabezpečený. Speciální přijímače po celém světě tak přijímají tyto signály a následně posílají informace na server Flightradar24.

Sledování se samozřejmě z pochopitelných bezpečnostních důvodů vyhnou vojenská letadla a letadla, která přenášejí důležité osoby.

Zajímavé záznamy

Na YouTube můžete najít mnoho zajímavých záznamů. Jako příklad bych tu rád uvedl lety v Evropě za 24 hodin zkrácené do jedné minuty nebo třeba zmizení Malajského letadla, díky kterému mimochodem web velmi získal na popularitě.

Verze zdarma vs. Placená

Ve verzi zdarma budete mít přístup ke všem základním funkcím, které potřebujete. Jmenovat mohu například trasu, fotku letadla, informace o aktuálním stavu (výška, rychlost, …), odhadovaný čas přistání a tak dále. Kromě toho se z webu můžete snadno dostat na stránky jednotlivých letišť, zobrazit si videa z případných webkamer, nebo třeba vidět hodnocení daného letiště od jiných cestujících.

Za poplatek 1,99 Eur měsíčně nezískáte navíc prakticky vůbec nic. Jediné, co stojí za zmínku, je možnost zobrazení na celou obrazovku a absence reklam. K tomu samozřejmě budete mít také dobrý pocit z toho, že podporujete vývoj systému.

O jednotlivých letech se dozvíte vše, co potřebujeteO jednotlivých letech se dozvíte vše, co potřebujete

Letiště

Pokud vás zajímá pouze nějaké info o jednotlivých letech, můžete využít oficiální stránky, které má každé větší letiště. Na těch najdete všechny základní informace o letu a také aktuální stav, předpokládaný čas přistání a tak podobně. Zajímat vás může například Praha , Mnichov , Britský Heathrow , Paříž nebo třeba Bratislava .

Článek Sledování letadel - Díky Flightradar24 nic složitého byl publikován 12. června 2017 v 05.00 v rubrice Programy, Internet a Technologie. Autorem článku je Tomáš Děd. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...