Den matek se blíží – máme tipy na dárky a elektronická přání!

Sponzorované odkazy

Den matek se blíží – máme tipy na dárky a elektronická přání!

Všechny maminky oslaví druhou květnovou neděli svůj svátek. Udělejte jim proto radost například online přáníčkem s vlastnoručním vzkazem nebo za sebe nechte mluvit květiny, které dojmou každou ženu. Nezapomeňte – Den matek se blíží!

Druhá květnová neděle patří všem maminkám.Druhá květnová neděle patří všem maminkám.

Historie den matek

Den Matek je dnem svátečním, který se slaví na různých místech po celém světě (byť v jiné datum) a v České republice nevyjímaje. V tento den dávají děti svým matkám drobné dárky jako například květiny, přání či bonboniéru. Kde se však tento svátek vzal?

Kořeny tohoto svátku sahají až do 16. století. Tehdy se v Anglii oslavoval obdobný svátek pojmenovaný jako Mateřské neděle (Neděle matek). Svátek vznikl zejména pro chudé, kteří sloužili v domácnostech bohatších a nemohli být se svými matkami. Z tohoto důvodu dostávali v tento den volno, aby se mohli vrátit domů nebo jít do kostela v místě, kde žila jejich rodina.

Historicky první Den matek připadal na postní dobu před Velikonocemi.Historicky první Den matek připadal na postní dobu před Velikonocemi.

Obdobné svátky po celém světě však existovaly například i ve starověkém Řecku, kdy se slavil jako svátek plodnosti a matek spojený s uctíváním pohanské bohyně Rhey (Kybelé) tedy matky Bohů. Formálně Den matek ukotvil počátkem 20. století americký prezident Woodrow Wilson, který vyhlásil první oficiální oslavu Dne matek, která se konala druhou květnovou neděli. Učinil tak na památku Anny Reeves Jarvisové, která byla bojovnicí za práva všech matek. U nás se myšlenka oslavy tohoto svátku zrodila v hlavě Alice Masarykové roku 1923. S příchodem komunismu byl svátek vytlačen MDŽ, což trvalo až do roku 1989. V současnosti Den Matek, vedle oslav Mezinárodního dne žen (8. března) patří k nejvíce slaveným svátkům vůbec. Tuto dvojici doplňuje mladý svátek – Den otců. Slaví se vždy třetí neděli v červnu.

Jak maminku obdarovat?

Chcete i vy své mamince poděkovat za její lásku a nepřijít přitom na mizinu? Při tak krásném svátku určitě nejde o peníze jako spíš o to, že jste si vzpomenuli. A proto možná drobnost potěší více, než jste si mysleli. A jde to i zcela zdarma!

Tematická přání na poslední chvíli

V dnešní době je v módě zasílání elektronických přání. Vybírejte i vy z nepřeberné nabídky vzorů, designů společně s textem, který můžete vymyslet i vy sami. Fantazii se meze nekladou. Z těch nejoriginálnějších služeb pro tyto účely výborně poslouží známá LoonaPix či stále více oblíbenější PicMonkey.

LoonaPix

LoonaPix je výborná free služba pro účely tvoření všelijakých elektronických přáníček od přání k svatbě, výročí, narození miminka, Vánoc, ale i mnoho dalších. Skvěle se hodí i pro účely Dne matek, protože i na toto téma můžete vybírat z velkého množství různých šablon. Navíc si můžete pohrát i s vlastní fotografií a vtipně ji včlenit do samotného přání. V jednoduchosti bývá leckdy krása, proto leckdy postačí i originální fotorámeček. Hotové přání mamince odešlete e-mailem nebo ji sdílejte na sociální síti právě s označením vaší maminky. Přání tak nikdo nepřehlédne. Vytvořené přání si navíc můžete uložit do počítače a mít tak krásnou vzpomínky i vy sami. Službu můžete využít na webových stránkách LoonaPix.

Na LoonaPix si vybere každý!Na LoonaPix si vybere každý!
Online přání, které nic nestojí, je ideálním dárkem také i pro jiné maminky jako například tchýně, které si často spíše zaslouží kopanec. Ale vy si tak možná šplhnete.Online přání, které nic nestojí, je ideálním dárkem také i pro jiné maminky jako například tchýně, které si často spíše zaslouží kopanec. Ale vy si tak možná šplhnete.

PicMonkey

PicMonkey je online editorem, který umožňuje upravovat fotky odkudkoliv, kdykoliv. Pro zpřístupnění všech funkcí je nutná registrace a uhrazení poplatku. Tato služba však umožňuje zkušební verzi, a proto pro účely vytvoření online přání, zcela postačuje. Pokud tuto službu chcete využívat v plné verzi je nutné si připlatit, zda a nakolik se to vyplatí, můžete zjistit již brzo v chystaném článku.

PicMonkey hravě a vesele.PicMonkey hravě a vesele.

Alternativní přání – na mobil i vytisknuté

Pro maminky, které se nekamarádí s moderními technologiemi, bude vhodnější volbou přání poslané mobilem. Vyházíme tak z předpokladu, že v dnešní době téměř každý má mobil. Na internetu najdete desítky stránek, které toto umožňují i zcela zdarma. A pokud nechcete jít ani touto cestou? Vytvořené přání jednoduše vytiskněte a darujte přímo do rukou.

Tip! Hotové online přání stáhněte do počítače a barevně vytisknete. Ideálním doplňkem bude tabulka dobré čokolády.Tip! Hotové online přání stáhněte do počítače a barevně vytisknete. Ideálním doplňkem bude tabulka dobré čokolády.

Květinová klasika online

Klasické přání můžete obnovit v to voňavé a poslat mamince květinu. To vše online. Některá online květinářství nabízejí i možnost zaslání kytice ze/do zahraničí, takže skutečnost, že vás s rodinou dělí stovka kilometrů, nehraje žádnou roli. Tuto službu nabízí například premiuflora.cz. při využití služeb online českých květinářství doporučujeme objednání alespoň dva dny předem, neboť samotné doručení trvá přibližně 24 hodin. Některé obchody nabízejí za příplatek i expresní dodání. Cenově taková kytice vyjde přibližně na 500 Kč (ve větších městech i za menší cenu). K vaší nabídce můžete samozřejmě nadělit již zmíněné přání. Fantazie se meze nekladou.

Maminka dnes svátek slaví, přejeme jí štěstí, zdraví. Taky trochu té lásky, ať nemá žádné vrásky. Krásný den matek Ti milá maminko srdečně přejí tvé děti.Maminka dnes svátek slaví, přejeme jí štěstí, zdraví. Taky trochu té lásky, ať nemá žádné vrásky. Krásný den matek Ti milá maminko srdečně přejí tvé děti.

Tak popřejte maminkám ke Dni matek. I my všichni, kteří se spolupodílíme na tvorbu tohoto webu, přejeme to nejlepší!

Zdroj: Wikipedie, Flickr.com Zdroj foto: Jednotlivé služby, swmag.cz

Článek Den matek se blíží – máme tipy na dárky a elektronická přání! byl publikován 4. května 2017 v 05.00 v rubrice Programy, Internet, Návody a Mobilní aplikace. Autorem článku je Iveta Holasová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...