Internet Explorer je out - A co konkurence v rychlostním testu?

Sponzorované odkazy

Internet Explorer je out - A co konkurence v rychlostním testu?

Dnes se podíváme na rychlostní test 4 internetových vyhledávačů. Proč zrovna rychlostní test? Vždy jsem slýchal že je určitý prohlížeč rychlejší a nikdy to nebylo podložené. Dnes si tedy ukážeme který je nejrychlejší. Do testu jsme si pro vás připravili nejznámější internetové prohlížeče (Google Chrome, Mozila, Opera), pro srovnání si změříme i základní internet Explorer. Testovací soustava je stejná jako u článku „Je možné si zdarma zrychlit počítač?“ Takže:

RAM-4GB Procesor- Intel Celeron – 1.83GHz Grafická karta – GeForce 920M rozlišení – 1366×768 Windows – 8.1

Spuštění

Prvně si vyzkoušíme spuštění na základní stránku. Internet Explorer to stihl za 3.5 sekundy, což je poměrně rychlé (vzhledem k tomu jak si všichni neustále utahuje v jeho rychlosti). Mozila Firefox je docela zklamáním… dostali jsme se na čas 5s , Opera to zvládla v celku svižně a dostala se na 3.8s. Google chrome velice příjemně překvapil 1.9s

Chorme se spouští opravdu rychle.Chorme se spouští opravdu rychle.

Načtení webu swmag.cz

Jako další test tu mám kompletní načtení webu swmag.cz. Časomíra poběží dokud se kompletně nenačte stránka. Zde jsem velice překvapen… Explorer zvládl stránku načíst nejrychleji (1,6s), na to jak se na něj nadává a jak se zesměšňuje má zatím dobré výsledky. Poté se načetla opera (2s), Mozila 2.7 a nakonec chrome 2.9. Zde se všechny prohlížeče od sebe nějak moc neodlišili a dostal jsem v celku dobré výsledky.

Explorer nečekaně načetl náš web nejrychleji.Explorer nečekaně načetl náš web nejrychleji.

Youtube

Vyzkoušíme si i rychlost načtení videa na serveru Youtube. Mám přesně určený odkaz který zadám do vyhledávače a měření zastavím ihned jakmile se video začne přehrávat. Zde začala opera vyčnívat, má krásný čas 3.9. Chrome se dostal na 4.8 a Mozila je v závěsu a má to za 5s Explorer se začíná zadýchávat… dosáhl téměř dvojnásobku opery, tudíž 7.6

Opera pracuje s daty opravdu rychle.Opera pracuje s daty opravdu rychle.

Hra

Dále zkusím načíst web agar.io. Pokud nevíte – Jedná se o hru kde se snažíte sníst ostatní hráče a být co největší. Opera se opět dostala na pomyslný stupeň vítězů 6.9. Zde jsme se dostali na téměř stejné skóre. Mozila 7.5, Chrome 8.1 a Explorer 8.4

Celková rychlost

V závěrečném testu se podíváme na celkový test renderu stránek, na webové stránce peacekeeper.fu­turemark.com zjistíte jak rychlý je daný prohlížeč, testuje to renderováním 2D her, 3D grafiky a změnu textu. Zde internet Explorer pokazil veškeré dobré skóre… získal ostudných 701 bodů ( jen pro srovnání – můj telefon Sony Xperia M4 Aqua jich získal 600) po Exploreru se umístila opera s celkem slušnými body, přesněji 1097, Chrome dostal 1139 a nejlépe vyšla Mozila s 1207 body.

Mozila Firefox zde dostala největší počet bodů.Mozila Firefox zde dostala největší počet bodů.
Ukázka z testu 3D animace.Ukázka z testu 3D animace.

Závěr

Co tedy říct závěrem? Jaký prohlížeč je nejlepší ? Když to vezmu na vítězné body, tak vyhrává Opera, v kombinaci s příjemným uživatelským prostředím si to zaslouží. Druhé místo by teoreticky mělo patřit všem 3 prohlížečům, ale když se podíváme na výsledky tak ihned vyřadíme Explorer. Ten má otřesné výsledky (tedy až na spuštění kde vyhrál), Chrome byl s Mozilou vždy tak natěsno, ale druhé místo dám Mozile, která vyhrála v posledním testu (má největší váhu). Na třetí místo tedy spadá Chrome, ale nejedná se vůbec o špatný prohlížeč. Dokáže velice dobře posloužit a v rychlosti jsou téměř na stejno. Bohužel obsadil 3 místo díky absenci Unity 3d. No a na konec tu máme totální propadák se jménem Internet Explorer. Ten se sice rychle zapíná. Ale to je asi jediná jeho výhoda.

Článek Internet Explorer je out - A co konkurence v rychlostním testu? byl publikován 24. června 2017 v 05.00 v rubrice Internet a Programy. Autorem článku je Vojtěch Živna. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...