XnView 2 - Úprava fotek zdarma

Sponzorované odkazy

XnView 2 - Úprava fotek zdarma

XnView je program určený pro úpravu fotek a je k dispozici zdarma. Dnes se na něj podíváme z blízka a zjistíme, zda stojí za to ho vyzkoušet.

Adresář

Na úvodní obrazovce se nachází velice jednoduchý a přehledný prohlížeč souborů. Nalevo je kořenový adresář a vedle už daný obsah složky. Při označení libovolného obrázku se dole objeví zvětšený náhled a vy máte možnost s ním omezeně pracovat (například jej můžete otáčet). Po dvojitém kliknutí na obrázek se dostanete již na jeho úpravu.

Prohlížeč je integrovaný v programuProhlížeč je integrovaný v programu

Úprava Fotek

Nyní se už dostáváme na úpravu fotek, Program zvládá otevřít opravdu mnoho formátů, pokud bych tu měl všechny vyjmenovat, byl bych tu opravdu dlouho (program dokáže** přečíst 193** formátů, a zápis dokáže provést u 53), veliké plus je i možnost otevření souborů „konkurence“, například si poradí s příponou PSD se kterou pracuje Adobe Photoshop. Po otevření obrázku (v mém případě je to fotografie ve formátu JPG) program v horní liště nabízí základní funkce pro její úpravu, od běžného otočení přes odstranění červených očí až po tisk.

Filtrů je hodně, kdykoli si navíc můžete pořídit nové.Filtrů je hodně, kdykoli si navíc můžete pořídit nové.

V rozšířených funkcích se poté nachází o trochu více možností. Zde si třeba můžete zjistit, kolik barev daný obrázek obsahuje, nebo mu můžete přidat nějaký ten filtr. Těch program nabízí celkem dost, ale nenachází se zde žádný pro úpravu barev. Kdykoli si nicméně můžete stáhnout další z internetu. XnView rovněž disponuje automatem, který vám nastaví automaticky světlost a upraví fotku tak, jak to podle něj je nejlepší. Dále jsou zde funkce, které využije menší procento uživatelů, jako je třeba prohození RGB barev, nastavení DPI, nebo třeba Hex zobrazení. Za velkou výhodu považuji možnost označení kousku obrázku a jeho úpravu.

Závěr

Vzhledem k tomu že je program kompletně zdarma, nachází se zde hodně funkcí, podporuje různé pluginy z internetu, dokáže zobrazit a upravit obrovské množství souborů v různém formátu, takže bohatě stačí na domácí úpravu fotek, jedná se velice dobrý program. Bohužel se není tolik populární a pokud bych si měl vybrat který program obdobného typu si vybrat, sáhnu například po Gimp. Tento je také zdarma, a nabízí více funkcí které využiji. Samozřejmě se jedná čistě o můj názor.

Výhody:

  • Cena
  • Průzkumník je integrovaný v programu
  • možnost přidání filtrů z internetu
  • Možnost mít otevřených více obrázků
  • Počet podporovaných formátů

Nevýhody:

  • Pomalejší aplikace filtrů

Hodnocení redakce:  90 %

Článek XnView 2 - Úprava fotek zdarma byl publikován 11. července 2017 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Vojtěch Živna. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...