foobar2000 - Hudební přehrávač pro náročné

Sponzorované odkazy

foobar2000 - Hudební přehrávač pro náročné

Programů, s jejichž pomocí můžeme přehrávat na našich počítačích hudební a zvukové soubory, existuje celá řada. Vybrat jeden konkrétní, který by plně splňoval veškeré naše požadavky, tak může být poněkud ošemetné. Již součástí základní instalace operačního systému Windows je pochopitelně Media Player, který představuje na poli přehrávačů po všech těch letech, co existuje, tak trochu pojem. Ve Windows 8 se k němu připojil ještě Groove, mezi jehož nesporné výhody patří to, že je mutiplatformní, což znamená, že jej kromě klasických počítačů můžeme využívat také na chytrých telefonech (dokonce i těch, na nichž není nainstalován Windows, ale Android) či Xboxu. Pro občasný poslech hudby jsou tyto dva programy plně dostačující. Pokud se však s jejich pomocí rozhodnete přehrát hudební soubory, využívající bezztrátové komprese, pravděpodobně se začnete rychle poohlížet po alternativě. V posledních letech se sice seznam souborů, s nimiž tyto programy umí pracovat, podstatně rozrostl, takže již není problém si v nich přehrát například hudební nahrávky ve formátu FLAC, vzhledem k mizivému množství možností nastavení, jež tyto programy nabízejí, však nebudete mít možnost s nimi dostatečně pracovat a budete si připadat, že posloucháte jen o něco lepší „empétrojku“.

S hledání alternativních hudebních přehrávačů je to těžké. Většina těch, co se dá běžně najít na internetu, je poměrně kvalitních, bohužel ve spoustě případů dostanete možnost stáhnout si jen notně osekanou či časově omezenou zkušební verzi. Výjimku, která potvrzuje pravidlo, představuje foobar2000, jemuž jsme se rozhodli věnovat následující řádky a odstavce. Tento program v našich končinách zná stále velice málo lidí a my se tomu dost divíme. Jedná se totiž o mocný nástroj a garantujeme vám, že pokud se jej naučíte správně používat, tak jej již nikdy nedáte z ruky a na ostatní hudební přehrávače velmi rychle zapomenete.

První dojem

Po spuštění nic nenasvědčuje tomu, že by byl foobar nějakým zázračným programem. Velké šedivé okno, obohacené o klasické prvky pro ovládání přehrávání dává vzpomenout na již polozapomenutý Winamp, v němž jsme se něco naposlouchali za dob Windows 98. Pravda je taková, že v základním stavu foobar na první pohled nenabízí nic, čím by se odlišoval od jiných hudebních přehrávačů. Jeho pravá síla tkví především v tom, že pro něj existuje celá řada volně stažitelných rozšíření, s jejichž pomocí si jej můžete upravit přesně dle vašich potřeb a představ. Jedním z těch nejpopulárnějších je grafický ekvalizér, který umožňuje neskutečně precizní práci s vlastnostmi právě přehrávané nahrávky – mimo obligátní práce se zesílením či basy dostanete dokonce také možnost přepínat plynule mezi mono a stereo zvukem. Mimochodem toto rozšíření je pozitivně hodnoceno i ze strany profesionálních zvukařů a hudebníků.

Základní okno programu foobar.Základní okno programu foobar.

Ačkoli to tak nemusí vypadat, foobar je v jádru velmi iniciativní a obsahuje funkce, na jejichž implementaci tvůrci obdobných programů často pozapomínají, nebo se s jejich vývojem vůbec netrápí. Pokud si například otevřete najednou celé album, můžete v něm volně přepínat mezi jednotlivými nahrávkami pomocí pouhého kliknutí na ně. Nemusíte otrocky využívat přednastavené tlačítko pro spuštění následující, případně předchozí skladby. Další nespornou výhodou je možnost nadefinování neomezeného množství klávesových zkratek. Pokud si do programu stáhnete větší množství rozšiřujících prvků, velmi rychle se vám může stát, že se v menu s jejich výběrem přestanete orientovat. Autor foobaru však na tuto variantu myslel, a tak není problém nastavit si například vyvolání výše zmíněného ekvalizéru třeba na pravé tlačítko myši.

Chce to čas

Ačkoli přehrávání hudby patří v případ foobaru z principu k hlavním důvodům, proč si jej lidi opatřují, nejedná se o jedinou vlastnost, kterou disponuje. Umožňuje mimo jiného také práci s hudebními CD a především pak možnost uložit jejich obsah pohodlně přímo na disk ve vašem počítači. Před časem jsme se v jednom z našich článků zamysleli nad tím, proč CD a DVD dnes již nejsou tolik v kurzu a že jejich životnost je ve výsledku velice omezená. Díky foobaru můžete vaši sbírku oblíbených interpretů snadno ochránit před tím, než dojde k nejhoršímu a především se vyhnete používání příšerných oken ve Windows.

Grafický ekvalizér – jedno z nejpoužívanějších rozšíření pro foobar.Grafický ekvalizér – jedno z nejpoužívanějších rozšíření pro foobar.

Na foobaru skutečně není mnoho věcí ke kritizování a pokud bychom měli skutečně zmínit jednu jedinou, tak nás narychlo napadá pouze to, že vzhledem k tomu, kolik prvků obsahuje, tak není příliš vhodný pro méně zkušené uživatele. Nejsilnější zbraň programu se tak paradoxně stává také jeho největší slabinou. Pokud si jej zapne člověk, který dlouhá léta znal pouze Media Player, tak bude ztracen a foobar bude vnímat pouze jako takovou jeho nehezkou sestru a všechny jeho vlastnosti bude využívat alespoň zpočátku maximálně neefektivně. Jedná se o software, s nímž se musíte naučit pracovat sami a který si musíte sami také řádně nastavit. Jedině tak budete mít možnost plně docenit jeho opravdové kvality. Stažením hlavního programu dostanete do rukou velice slušný základ, ale teprve po doinstalování prvků dle vlastní potřeby se z něj stane něco, co nebudete chtít už nikdy vyměnit.

Hodnocení redakce:  95 %

Výhody:

  • Obrovské množství rozšiřujících komponent
  • Zcela zdarma
  • Možnost nastavení klávesových zkratek
  • Iniciativní ovládání přehrávání

Nevýhody:

  • Není vhodné pro nezkušené uživatele
  • Neobsahuje pořádnou dokumentaci

Dobrý freeware

Článek foobar2000 - Hudební přehrávač pro náročné byl publikován 21. srpna 2017 v 05.00 v rubrice Programy a Technologie. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...