FineReader 14 - Program, který rozpozná každý rukou psaný text

Sponzorované odkazy

FineReader 14 - Program, který rozpozná každý rukou psaný text

Jistě už jste někdy zahlédli text, který máte k dispozici pouze na papíře. Pokud vás při této příležitosti napadlo, že snažší by bylo mít jej k dispozici v těle textového editoru, ale nevěděli jste, jak toho docílit, pak by vaší pozornosti neměl uniknout program Fine Reader, který právě převod psaného textu do počítače umožňuje.

zobrazení logazobrazení loga

Při užívání tohoto programu potěší jako první věc čeština. Červenočerné logo, jehož nepřehlédnutelnou součástí je logo, do něhož proudí prameny textu, má dle mého názoru v potenciálních zájemcích vyvolat myšlenku o programu, který je schopný zpracovávat informace, které jsou postřehnutelné právě smyslovým orgánem oka a lze je interpretovat v elektronické formě.

Jak to funguje

Zrak FineReaderu je zaměřen na manipulaci s tištěnou formou dokumentu a soubory ve formátu PDF. Plně využívá technologie OCR (optické rozpoznávání znaků). Její hlavní funkce spočívá ve schopnosti rozpoznání psaného textu a jeho převádění do elektronické podoby, kde je s ním následné možné pracovat pomocí běžných textových editorů. Pochopitelně jsou zde faktory ovlivňující kvalitu tohoto rozpoznání. V první řadě vás jistě napadne kvalita skenovaného dokumentu, tudíž i původní kvalita tisku, se kterým bude scanner pracovat. Pozitivní je využití širokého spektra tiskáren bez ohledu na typ (laserové, inkoustové apod.). Sofistikace OCR metody se vyvíjí a zlepšuje. Dnes je zdokonalena natolik, že je téměř neomylná.

Hot folder

Pro ještě vyšší zefektivnění optického rozpoznávání znaků je k dispozici funkce Hot folder, která dokáže ušetřit značné množství času, jelikož pracuje automaticky, hned když zadáte patřičné údaje. Nastavovat si můžete reálný čas, kdy se zahájí převod souborů. S ohledem na časový faktor lze ještě specifikovat opakování s frekvencí dne či týdne. Možnosti jsou opravdu široké, a FineReader lze tudíž použít například i pro pravidelné zpracovávání příloh z doručených e-mailů. Kromě textu samotného program umožňuje i práci s tabulkami. Ty se rovněž dají z „papírové“ podoby převést do elektronické, načež s nimi můžete již pohodlně pracovat pomocí dostupných editorů.

ukázka rozpoznatelnostiukázka rozpoznatelnosti

Zmínili jsme, že program je vybaven podporou češtiny. Do programu je postupně přidávána podpora méně rozšířených jazyků, mezi něž se řadí i čeština. FineReader v současné podobě dokáže pracovat s více než 200 různými jazyky a to i těmi, které nevyužívají latinku – například s čínštinou či arabštinou.

Něco jako bonus

V rámci zachování stylu původního papírového dokumentu se kladou nároky na zachování formátování a proto i FineReader tento aspekt nepomíjí. Program nabízí návrh fontu písma, které se nejvíce blíží papírové verzi. Příznivce matematiky jistě potěší také fakt, že program dokáže rozpoznat také vzorce, rovnice a matematické zápisy obecně.

Největším tahákem aktuální verze FineReaderu je možnost porovnávání dokumentů. Tuto funkci lze použít například k detekování chyb či nepovolených úprav ve smluvních dokumentech. Právě tato vlastnost může k programu přivést další uživatele, kteří rozšíří již tak dosti početnou základnu jeho příznivců.

Hodnocení redakce:  94 %

Výhody:

  • Míra rozpoznatelnosti tíštěného textu
  • Množství podporovaných jazyků
  • Funkce Hot Folder

Nevýhody:

  • Cena plné verze

Výborný program

Článek FineReader 14 - Program, který rozpozná každý rukou psaný text byl publikován 14. srpna 2017 v 05.00 v rubrice Programy a Technologie. Autorem článku je Jiří Hájek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...