Vektorová grafika nemůže být lehčí aneb Editor Inkscape v akci!

Vektorová grafika nemůže být lehčí aneb Editor Inkscape v akci!

Vektorová grafika je základem responzivních rozhraní webových služeb i samotných webů, stejně jako různých ikonek a obecně grafiky nejenom na mobilních zařízeních. Chcete-li měnit velikost a zachovat i nadále stejnou kvalitu obrázku, jiná cesta ani není možná. Bitmapa společně se změnou rozměrů svoji kvalitu rychle ztrácí. A ještě výrazněji v případě používáním úsporného, ale ztrátového formátu JPEG. Jak ale dostat vektory pořádně do ruky? Máme řešení…

Fotografie mají jiný účel

Přestože je obecně grafika ve většině případů neustále spojována s dnes již legendárním bitmapovým editorem Photoshop z produkce Adobe, vektorová grafika je neméně důležitou součástí počítačového grafického světa. Změna rozměrů nevadí, neboť každá křivka je dopočítávána vstříc aktuálnímu přiblížení a rozměrům obrázků. Systém si tedy pamatuje jen barvu a tvar samotného objektu. Na ikonku použitou v rámci profilu na Facebooku a nebo na billboard díky tomu stačí jeden jediný obrázek.

Jednoduché úpravy ve vektorech ušetří hromadu nervů v bitmapové grafice.Jednoduché úpravy ve vektorech ušetří hromadu nervů v bitmapové grafice.

Mohlo by se říct, že aktuálně velmi očekávaná a technologicky vyspělá Nokia 9 přinese revoluci v počítačové grafice a především odklon od vektorů díky svému vysokému rozlišení snímače. Jenže konkrétně 22 MPx není v určitých rozměrech žádné terno, navíc v případě JPEGu ztrácí fotografie výrazně svoji kvalitu i při zmenšování. Zmíněná revoluce rozlišení v bitmapě díky vysokému rozlišení tak dostává stejnou důležitost, jako měla Nokia N9 s operačním systémem MeeGo v roce 2011. Tedy téměř nulovou.

Vektor je základem designu a reklamy

Samotné zobrazení vektorových formátů dnes zvládne většina webových prohlížečů, pokud tedy nepoužíváte velmi staré verze, nebo některé méně známé odnože známých prohlížečů. Ke spolehlivě fungujícímu zobrazení nicméně stáčí některý ze zdarma dostupných prohlížečů, jako je Zoner Callisto, nebo Inkscape. Oba zmíněné programy umí vektorové obrázky nejenom zobrazit, ale také velmi snadno upravit.

Umocněmé tvorbu web designu na jinou úroveň – stačí správný vektorový editorUmocněmé tvorbu web designu na jinou úroveň – stačí správný vektorový editor

Zůstaňme ale u programu Inkscape, který v lecčem předčí i své komerční kolegy. Je k dispozici jak pro Windows, tak pro Mac OS X, nebo minoritní Linux. Navíc je opravdu zdarma a zcela otevřený, neboť jej vyvíjí komunita pod licencí GNU GPL. První verze se na světle světa ukázala v roce 2003, přičemž napříč celou svojí životností program používá nativně formát .SVG. Kvalitní návod na Inkscape také není problém najít, neboť je základna uživatelů velmi široká.

Ani grafika se neobejde bez dokumentace

Mocný nástroj na tvorbu vektorové grafiky máme a návody také. Nyní přichází na řadu důsledná dokumentace vytvořené práce. Stejně jako je u programování důležité komentovat, ani u grafiky nesmí chybět dostatečná výstupní dokumentace. Možností je celá řada a je možné využít širokou paletu nástrojů od jednoduchých textových a tabulkových editorů až po složitější databázová řešení.

Stačí například zapisovat jednoduché poznámky do Excelu a s odstupem času snadno zjistíte, proč jste použili právě konkrétní postup pro tvorbu daného obrázku. Kvalitní Excel návod zdarma může navíc značně usnadnit práci, neboť napoví jak zapsaná data a jednotlivé evoluční kroky při tvorbě obrázků snadno oddělit, nebo například vygenerovat fakturu na základě času stráveného na tvorbě daného grafického objektu. Dokumentace může být otravná, ale jde především o mocného pomocníka při pozdějších administračních činnostech a návratech k tvorbě již rozpracovaného projektu.

Článek Vektorová grafika nemůže být lehčí aneb Editor Inkscape v akci! byl publikován 26. července 2017 v 22.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...