Dokumenty nejen na papíře - Jak je získat v elektronické podobě?

Dokumenty nejen na papíře - Jak je získat v elektronické podobě?

Digitalizace je jednou z technologií převodu dokumentů na jiné médium. Při digitalizaci dochází k převodu analogových dokumentů (obrázky, text, audio, video) do digitální podoby. O přednostech digitalizace dokumentů se ostatně můžete přesvědčit sami, není ani potřeba příliš pátrat. Digitalizace se netýká jen klasických papírových dokumentů, ale digitalizuje se i audio a video, a nově se digitalizují i 3D objekty.

Skenováním všechno začíná.

Od dobrého a přesného naskenování, se odvíjí doba digitalizace dokumentu, a tím i finanční náročnost, takové digitalizace.

Jedním z hlavních důvodů digitalizace, je uchování velkého množství starých, vzácných, převážně papírových, tedy analogových dokumentů. Tyto dokumenty jsou přirozeně fyzicky ohroženy, a hrozí tak riziko ztráty informací i samotného dokumentu.

Proč stále po staru?Proč stále po staru?

Elektronická archivace dokumentů – archivace bez kompromisu

Digitalizací se snižuje četnost manipulací s originálním dokumentem, a zároveň se zajišťuje uchování obsahu dokumentu pro další generace. Archivace dokumentů je velice důležitý prvek, který má v digitalizaci, velice silného partnera. Prostřednictvím elektronického archivu, se uchová vše potřebné. Dalším důvodem digitalizace je zpřístupnění analogových dokumentů široké veřejnosti. Možná i díky tomu je digitalizace na takovém vzestupu.

Digitalizace dokumentů nabízí možnost elektronické archivace dokladů v podobě souborů. V takovém on-line archívu si můžete uchovávat všechny elektronicky vytvořené dokumenty – faktury, hlášení, dohody anebo dokumenty obsahující i jiné informace.

Výhody digitalizace jsou jednoznačné

Patří mezi ně především, zpřístupnění někdy i těžko dostupných či vzácných dokumentů. Dokumenty jsou kdykoliv, odkudkoliv, a to i pro více čtenářů najednou. Vše jen s počítačem a internetovým připojením. Digitální dokumenty lze jednoduše upravit, a tím například zlepšit jejich čitelnost.

Jako každá věc, má i digitalizace, své nevýhody

Digitalizace je stále poměrně drahá a časově náročná. To sice nekoresponduje s názory počátků digitalizace, kdy byla považována za levnější než správa analogového fondu. Digitální dokumenty se také stávají předmětem protipirátské ochrany, která je komplikovanější. Velkou nevýhodou digitalizace je také, paradoxně, možnost úpravy digitálních dokumentů, která může vést k pochybnostem o pravosti samotných dokumentů.

Digitalizace ve veřejném sektoru

Takovým, přímo ukázkovým produktem, digitalizace dokumentů, je registr partnerů veřejného sektoru. Tento registr, přímo ve své podstatě, využívá elektronickou archivaci dokumentů.

Už jen digitálně.Už jen digitálně.

Klady převyšují

V každém případě je digitalizace nezpochybnitelná ve svých výhodách, které z ní činí důležitý nástroj digitální ho věku. A co se týče negativ, se správnou archivační společností, mnohému předejdete.

Článek Dokumenty nejen na papíře - Jak je získat v elektronické podobě? byl publikován 28. července 2017 v 16.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Daniel Voňka. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...