Aplikace do mobilu – V čem se liší od těch počítačových?

Aplikace do mobilu – V čem se liší od těch počítačových?

Svět mobilních aplikací se od svého začátku markantně liší od světa software pro běžné osobní počítače. Odlišné požadavky, odlišný přístup k distribuci a sní spojené zabezpečení a v neposlední řadě také větší segmentace trhu s mobilními platformami. Jaká jsou tedy specifika mobilních aplikací?

Distribuce: Vše je pod dohledem?

Stáří trhu s mobilními aplikacemi nesahá tak daleko, jako je tomu u trhu s programy pro osobní počítače. Na základě předešlých zkušeností tak mobilní vývojáři mají podstatně svázanější ruce. Majoritní podíl na tom má zásadní omezení možnosti instalovat software z neověřených zdrojů, tedy mimo oficiální obchody s aplikacemi. Například Mobilní Android aplikace pro svou úspěšnou instalaci vyžadují schválení, které souvisí ruku v ruce s jejich distribucí na obchodu Google Play. To samé platí pro App Store na iOS, respektive pro Windows Store na Windows Phone a Windows 10 Mobile.

Jak dostat aplikaci k uživatelům? Nestačí ji pouze naprogramovat., ale je nutné ji dostat i na Google Play.Jak dostat aplikaci k uživatelům? Nestačí ji pouze naprogramovat., ale je nutné ji dostat i na Google Play.

Vše má ovšem i své stinné stránky. Pro udržení dostatečného množství aplikací v distribučních kanálech je potřeba jisté benevolence, neboť i jejich vývoj potřebuje čas a ladění. Navíc obrovské množství aplikací, které přibudou denně, je nutné posoudit a zkontrolovat, což přináší velkou zátěž na správce obchodů s aplikacemi. Výsledkem je celá řada absolutně nepoužitelných aplikací, které mnohdy představují i bezpečnostní riziko.

Požadavky: Zdarma, efektivní…

Dalším důležitým milníkem v rozdílech aplikací pro mobily a počítače jsou také odlišné nároky a požadavky uživatelů. Na poli osobních počítačů stále dominuje dvojice klávesnice a myš, zatímco na mobilech je to jednoznačně dotykové ovládání. A právě jemu je nutné přizpůsobit celé rozhraní aplikací tak, aby jej mohl každý pohodlně ovládat.

V mobilním světe je navíc kladen ještě větší důraz na úsporu energie, a proto jsou aplikace vyvíjeny s důrazem na maximální efektivitu využívání dostupných systémových prostředků. Navíc zařízení zpravidla operuje s více senzory a akčními členy než je tomu u osobního počítače. Vývoj moderních mobilních aplikací a jejich následné testování je díky tomu velmi specifické.

Jediné platformy, které aktuálně mají širokou podporu od vývojářů. Windows ovšem stále více strádá.Jediné platformy, které aktuálně mají širokou podporu od vývojářů. Windows ovšem stále více strádá.

Na osobních počítačích je k dispozici nepřeberná škála zdarma dostupných programů a stejně tak tomu je i na mobilních telefonech. Vývoj operačních systému na osobních počítačích se nehonosí takovou rychlostí a životnost vyvinutých aplikací je podstatně delší a v rámci několika generací operačních systémů. To samé ale nelze říci u mobilních telefonů. Zatímco Windows 7 svůj životní cyklus započaly v roce 2009 a stále drží primát, po Androidu 2.2 z roku 2010 dnes neštěkne ani pes, neboť již dávno přišel o podporu vývojářů aplikací. Stejný problém má také Windows Phone, potažmo Windows 10 Mobile, kde Microsoft pravidelně s každou novou verzí operačního systému zařízl kompatibilitu se staršími aplikacemi. Kvalitních zdarma dostupných aplikací tak je dostatek, ale jejich krátká životnost napříč operačními systémy vývojářům způsobuje mnoho vrásek.

A běží to na všem!

Trh mobilních telefonů je aktuálně rozdělen v podstatě jen mezi iOS a Android. Mobilní Windows o svůj malý podíl dávno přišly a další systémy jsou již úplnou minoritou. Pro iOS je optimalizace podstatně snazší, neboť hardwarové konfigurace chytrých mobilů Apple je jednotná. To samé ale nelze říci o Androidu, který funguje na obrovské škále mobilních telefonů. Testování aplikací je tak velmi významnou složkou. A čím více zařízení je do testování zahrnuto, tím méně problému ve výsledku zažijí uživatelé. Dobře fungující aplikace vyzkoušená pro čínské telefony Xiaomi, tak nemusí zcela korektně a bez chyb fungovat na jiných zařízeních. Samozřejmě vzhledem k využívání vývojových nástrojů Java EE je kompatibilita do jisté míry dobře dosažitelná.

Článek Aplikace do mobilu – V čem se liší od těch počítačových? byl publikován 21. srpna 2017 v 23.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...