Zrušení facebookového účtu aneb Útěk z virtuálního světa

Sponzorované odkazy

Zrušení facebookového účtu aneb Útěk z virtuálního světa

Virtuální realita je v dnešním čase velmi využívána již od útlého dětského věku. Někdo ji využívá ke své realizaci, jiný zase jako kompenzaci za dění ve skutečném světě. Prostě jako únik od běžných problémů někam pryč. Ať tak či tak může zabírat virtuální realita velkou část našeho času, pokud jí to dovolíme. U počítače můžeme díky ní trávit neúměrné množství času a povídat si kamarády a kamarádkami, příbuznými nebo se seznamovat. Také práce a školní náležitosti mají dnes již velkou část svého těžiště v práci s počítačem a internetem. To vše nabízí sociální sítě, když pomineme sdílení zážitků a dalších médií. Jako možnost pro kontakt se vzdálenými osobami to lze vnímat jako výhodu, nicméně sociální sítě, kromě toho, že spojují lidi na velké vzdálenosti, narušují vztahy a kontakty reálný vztahů na krátké vzdálenosti. Nepřeháníme, když řekneme, že každý druhý dnes tráví většinu svého času kontaktem přes mobilní zařízení, než osobně.

Zrušení Facebooku

Pokud člověk chce skoncovat s účtem na sociální síti a spálit za sebou mosty, není to tak jednoduché, jak se může zdát. Nejfrekventovanější sociální síť Facebook je možné opustit dvěma ověřený způsoby. Pokud se chcete definitivně zbavit přátel na Facebooku, je řešením zvolení položky nastavení, kde se dále prokliknete do nastavení vašeho účtu. Zde se v sekci zabezpečení rozsvítí kýžený odkaz – deaktivovat. Tato cesta platí pro mobilní zařízení, při použití počítače je velmi obdobná. Ovšem připravte se na tvrdošíjnou reakci ze strany Facebooku, kdy budete informováni o pravděpodobné ztrátě přátel při deaktivaci účtu. Pokud akci dokončíte, zpřetrhají se vazby a nebude možno kontaktovat vás a sdílet s vámi materiály, avšak účet se pouze deaktivoval a později ho lze znovu aktivací obnovit.

Toto je to všemocné tlačítko, které nás zajímá.Toto je to všemocné tlačítko, které nás zajímá.

V některý případech může ke smazání facebookového profilu dojít přímo ze strany společnosti. Děje se to především v případech, kdy se prokáže, že daný účet spravuje osoba mladší třinácti let, nebo v případě úmrtí. Facebook je nicméně připraven i na varianty, kdy profil zemřelého uživatele převezme pod svá křídla například jeho známý, který byl k tomuto zpravomocněn.

Další kapitolou jsou osoby zdravotně nezpůsobilé. Při doložení lékařského potvrzení a přidělení opatrovníka je pak dotčené osobě zakázáno používání profilů na stránkách Facebook.

Komentář autora

Osobně sociální síť Facebook nevyužívám a nemám na ní založený účet, jelikož se mi líbí jít proti proudu. Ale rozhodně nemám nic proti jeho používání v širším ohledu, jelikož může prospěšně sloužit pro sdílení důležitých informací například do školy. Avšak jako riziko vidím čas trávený používání sociálních sítí obecně. Těžko určovat obecně dobu, která už je počátkem závislosti, ale každý jednotlivě by měl s odstupem zhodnotit, zda ten čas, který obětuje pro sociální síť je v souladu s jeho životními cíli a plány, kterých chce dosahovat. Jestli ho tento čas nezdržuje a nebrzdí v jeho osobním rozletu, pak je vše v pořádku.

Osobně jsem se přistihl, že se chovám k cizím neznámým lidem snad i lépe a více hezky než k těm, které znám již dlouho a považuji je za dobré přátele, nebo jsou mými rodinnými příslušníky, že se snažím získat další nové přátelé a do toho vkládám více úsilí, než na prohlubování důležitých mnoholetých vztahů, což se může velmi snadno vymstít. Tudíž jako radu místo okamžitého mazání profilu bych zvolil snahu najít životaschopnou rovnováhu mezi skutečnými přáteli, přáteli žijícími daleko (s virtuálním kontaktem) a těmi úplně virtuálními. Přičemž největší důraz bych kladl na ty první. Přeji hodně zdaru ve vašich sociálních interakcích.

Článek Zrušení facebookového účtu aneb Útěk z virtuálního světa byl publikován 2. října 2017 v 05.00 v rubrice Návody. Autorem článku je Jiří Hájek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...