Vytuňte si Firefox - Představujeme ty nejlepší doplňky (1. část)

Sponzorované odkazy

Články v sérii

  1. Vytuňte si Firefox - Představujeme ty nejlepší doplňky (1. část)
  2. Vytuňte si Firefox - Představujeme ty nejlepší doplňky (2. část)
Vytuňte si Firefox - Představujeme ty nejlepší doplňky (1. část)

Letos v dubnu uplynulo přesně pět let od doby, kdy byl Firefox sesazen z trůnu nejpopulárnějšího webového prohlížeče. Na tomto čestném místě jej nahradil Google Chrome, který si jej drží dodnes a nic nenasvědčuje tomu, že by se to v blízké době mělo změnit, protože se mu procenta spokojených uživatelů daří stále navyšovat, na rozdíl od Firefoxu, jehož podíl letos klesl na historické minimum. Stále je však „tím druhým“ a případného pádu na nižší příčky se rozhodně bát nemusí, jelikož jeho náskok před třetím Edge je znatelný, jak ostatně můžete posoudit díky tabulce níže.

Takto si Firefox stojí, co se popularity týče, v porovnání s jinými prohlížeči.Takto si Firefox stojí, co se popularity týče, v porovnání s jinými prohlížeči.

Firefox rozhodně není špatným prohlížečem, což si i laický uživatel rychle uvědomí již po jeho prvotním zapnutí. Jeho uživatelské rozhraní je hezky přehledné a navržené tak, aby nikoho nemátlo. Pokud by se vám navíc jeho výchozí vzhled z nějakého důvodu nezamlouval, na internetu je volně k dispozici ke stažení pestrá škála tematických šablon, které jej mohou kompletně „překopat“. Za zmínku určitě stojí, že některé z nich mohou Firefoxu vdechnout vzhled jiného konkurenčního prohlížeče – ať už zmíněného Google Chrome či Safari.

Šablony vzhledu však nejsou tím jediným, čím si váš prohlížeč Firefox můžete vylepšit. Stejně jako pro většinu jiných browserů i pro něj existuje nespočet prvků, jejichž instalací jej můžete proměnit v něco, co již nikdy nebudete chtít vyměnit. Vybrat z nemalé změti tu menších tu větších srandiček hrstku těch nejzajímavějších a nejpraktičtějších není vůbec snadné, ale protože vás máme rádi, rozhodli jsme se tuto mravenčí práci odvést za vás. Nuže, dovolte, abychom vám představili řadu doplňků, které z vašeho prohlížeče Firefox udělají opravdu mocnou zbraň.

iMacros

Tento doplněk je určený zejména pro lidi, kteří nemají času nazbyt, nebo je od prohlížení oblíbených stránek v práci neustále vyrušuje šéf. Jak již název napovídá, jedná se o prvek, který do Firefoxu přidává možnost programování vlastních funkcí, jejichž vyvolání si následně s trochou snahy můžete nastavit na specifické „akční“ klávesy.

Může to znít složitě, ale opak je pravdou. Poté, co si iMacros nainstalujete, bude do vašeho prohlížeče přidána nová boční lišta s tlačítky jako record či play. Pokud existuje stránka, na níž se opakovaně vracíte, ale nebaví vás neustále zadávat její adresu, stačí, když před tím, než se jí rozhodnete opětovně navštívit, spustíte v rozhraní iMacros nahrávání. Poté, co se na požadovanou stránku dostanete, jej opět vypnete. Váš postup si následně uložíte do vybrané složky v počítači a pojmenujete si jej dle vlastní chuti a uvážení. Pod tímto názvem jej poté již budete mít v hlavním menu iMacros k dispozici navždy a kdykoli budete potřebovat se na danou webovou stránku vrátit, postačí, když jej spustíte a Firefox již zbytek udělá za vás. Jedná se o velmi výhodnou pomůcku i v případě, pokud musíte na internetu například opakovaně vyplňovat složité formuláře.

Xmarks Sync

Pokud to hrajete na obě strany a používáte více prohlížečů, určitě se vám již někdy stalo, že jste pracně hledali v záložce vašich oblíbených stránek jednu konkrétní, kterou jste ale ani za zlaté prase najít nedokázali, abyste si následně uvědomili, že jí vlastně máte uloženou v jiném prohlížeči.

Jak už jste podle názvu asi odtušili, tento doplněk vám** umožní shromáždit veškerá uložená data napříč všemi prohlížeči, které používáte tak, abyste s nimi mohli pracovat v kterémkoli z nich.** Je to rozhodně užitečné a také snadné na používání. Za menší vadu na kráse můžeme považovat skutečnost, že pro to, abyste rozšíření mohli používat, si musíte založit speciální účet. To znamená, že veškerá data, s nimiž Xmarks bude pracovat, budou k dispozici třetím stranám, což však v dnešní době není žádná novinka – data o uživatelích ve velkém odesílá i Windows 10 a takový Google Chrome se touto vymožeností chlubí i ve svých smluvních podmínkách. Na druhou stranu pokud se rozhodnete toto rozšíření používat jen na svém stolním počítači, nebude vás to stát ani halíř. Bohužel, verze pro mobilní platformy je již zpoplatněná a její užívání vás přijde na dolar měsíčně.

Awesome Screenshot Plus

Snímání dění ve vašem prohlížeči je věc ošemetná. Jistě, máme tu kouzelné tlačítko PrintScreen, ale po jeho použití nám nezbyde nic jiného, než se otrocky překlikávat do nového okna v Malování či jiné obdobné aplikaci. Celá řada programů, nejslavnější Fraps nevyjímaje, pak má s pořizováním screenshotů v prostředí většiny nejrozšířenějších internetových prohlížečů poměrně velké problémy. Jak co nejjednodušeji a nejrychleji zachytit dění na obrazovce, to je oč tu běží!

Doplněk Awesome Screenshot Plus v akci.Doplněk Awesome Screenshot Plus v akci.

Nepříliš originální název tohoto rozšiřujícího prvku dává vzpomenout na seance, jež prožila většina nás starších ve společnosti Horsta Fuchse při čekání na začátek ranního vysílání, jehož nedílnou součástí bylo také pásmo animovaných pohádek. Na rozdíl od většiny tovarů, které tento všemi mastmi mazaný Němec ve svých pořadech udával, však Awesome Screenshot Plus plně splňuje to, co od něj uživatelé mohou očekávat. Po dokončení krátké instalace se vám v liště hned vedle tlačítka pro návrat na domovskou stránku objeví nová, na první pohled ničím zajímavá ikonka. Poté, co na ní kliknete, dostanete na výběr, zda chcete zachytit dění na celé obrazovce, nebo pouze v určité části. Hned poté máte možnost si se screenshotem vyhrát dle vlastních potřeb – kromě obligátních možností jako je přidání různých grafických a textových prvků rozšíření umožňuje také „zamazání“ míst na obrazovce, které obsahují citlivé údaje.

Ghostery

Jak jsme se zmínili v popisu doplňku Xmarks, tak v dnešní době rozhodně není ničím neobvyklým, že vše, co děláte nejen na internetu, ale také na počítači obecně, je monitorováno a mnohdy dáváno k dispozici třetím stranám. Jistě, nic není pouze černé, nebo bílé a i tato na první pohled neradostná skutečnost má svá pozitiva, zejména co se boje proti pedofilům, prodejcům drog a podobným výtečníkům týče.

Jakmile Ghostery zjistí, že je vaše práce na internetu sledována, upozorní vás.Jakmile Ghostery zjistí, že je vaše práce na internetu sledována, upozorní vás.

Aplikace, které sledují vaše počínání, běží na pozadí prohlížeče a nejsou běžným způsobem viditelné například ve správci úloh vašeho operačního systému. I tak ovšem mohou napáchat pěkné škody, zejména co se omezení rychlosti načítání určitých webových stránek týče, což nepotěší hlavně v momentě, kdy pracujete na počítači, který nepatří k výkonnostní špičce. Doplněk Ghostery, který je trochu překvapivě k dispozici zcela zdarma, vám umožní tyto nechtěné sledovací aplikace zablokovat a můžeme potvrdit, že rychlost načítání se po aktivaci této funkce opravdu výrazně zvýší. Nejedná se však o jedinou vlastnost Ghostery, i když právě díky ní si jej většina lidí pořizuje. Doplněk disponuje také možností, díky níž budete vždy upozorněni v momentě, kdy vstoupíte na webovou stránku, obsahující aplikaci, který sleduje vaše počínání.

Pokračování příště

Vzhledem k tomu, kolik zajímavých a všeobecně velmi užitečných doplňků nejen pro Firefox, ale i jiné prohlížeče se nám trochu neplánovaně na našem seznamu sešlo, rozhodli jsme se trochu netradičně povídání o nich rozdělit do dvou částí. Příště se můžete těšit mimo jiných také na doplňky, které vám usnadní používání nejrozšířenějšího e-mailového klienta současnosti, Gmailu a řeč dojde i na jeden, jehož tvůrci se chvástají tím, že vám umožní zvýšit několikanásobně rychlost stahování.

Článek Vytuňte si Firefox - Představujeme ty nejlepší doplňky (1. část) byl publikován 9. října 2017 v 05.00 v rubrice Programy, Internet a Technologie. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...