Ladislav Kafka - Inspirace pro budoucí mladé programátory

Sponzorované odkazy

Ladislav Kafka - Inspirace pro budoucí mladé programátory

Vybrat si obor, jehož studiu by člověk měl věnovat několik dlouhých let svého života, není vůbec snadné. Jelikož se nám pomalu blíží mezní termín, do něhož je možné podávat přihlášky jak na střední, tak vysoké školy, rozhodli jsme se pro vás připravit rozhovor s Ladislavem Kafkou, zkušeným programátorem internetových aplikací.

profilprofil

Láďo, nejprve bych se rád zeptal, kdy tě vůbec poprvé napadlo, že bys mohl programovat a jak se tato myšlenka dále rozvíjela?

S programováním jsem se setkal ještě na Gymnáziu v Domažlicích, někdy zhruba v 15ti letech, v podstatě v rámci výuky, tehdy se ten předmět jmenoval IVT (Informační a výpočetní technika). Ale dá se říci, že poprvé mě napadlo, že bych si mohl programováním přivydělat (a později se jím i živit) až po maturitě, kdy jsem v rámci dalšího studia hledal brigádu. Tehdy jsem se rozhodl, že o víkendech se do toho ponořím a naučím se něco úplně nového, s čím se mohu na trhu práce uplatnit. V té době to bylo programování v Macromedia (Adobe) Flash .

Cítil jsi při svém rozhodnutí jít touto cestou podporu okolí (rodiče, kamarádi,..) ?

Kamarádi se občas divili, že místo hraní her nebo chozením do hospody sedím u počítače a metodou pokus omyl se už asi podesáté snažím vytvořit nějakou animaci. Dříve se webové stránky hodně animovaly, bylo to velice cool a všichni, včetně firem, to chtěli. Ta doba už je naštěstí pryč. Pokud jde o rodinu, dovolím si říci, že pokud se člověk pro něco nadchne a vidí v tom svoji budoucnost, rodina by ho měla jen podpořit.

Můžeš pro nás popsat, jak dnes vypadá takový tvůj běžný pracovní den?

Dá se říci, že v současnosti jsem již pánem svého času a práci a pořadí svých úkolů si plánuji naprosto svobodně. Musím podotknout, že pracuji z domova ve své pracovně.

Co tě tedy na tvém povolání vlastně baví a je něco, co ti naopak vadí?

Na mé práci mě snad baví úplně vše: rád řeším nové výzvy a problémy. Vytvářím nové metody a postupy řešení. Výhoda mé práce je v tom, že jeden problém lze často vyřešit (naprogramovat) mnoha způsoby. A to se mi opravdu líbí, není to monotónní práce.

Občas mi vadí, že běžný uživatel, který nevidí celou problematiku, nějaké změny v systému nebo na webu snadno odsoudí s konstatováním: “Dříve to přeci fungovalo, tak proč to měnit”. Bohužel s tímto přístupem bychom technologicky stále byli někde v roce 2000 a například Facebook by dnes ani neexistoval.

Jak dlouho si myslíš, že je člověk schopen živit se jako programátor?

Nad touto otázkou občas přemýšlím, jelikož je mi nyní 36, nejsem už nejmladší, i když se stále cítím na 20 :)

Osobně to vidím tak, že kolem 45–50 přijde věk, kdy se budu muset rozhodnout jak dále. Myšlení se mění, mám dojem, že při téhle práci člověk pomaličku “kostnatí”, ale v myšlení a ne třeba v koleni.

Ale to je ještě dost daleko. Zatím mi práce ještě jde celkem dobře, jen už nepracuji jako za mlada 16 hodin denně. Ale zase to mohu vyvážit zkušenostmi a nadhledem.

Kdo myslíš, že má šanci uspět v tomto oboru, jaké by měl mít vlastnosti?

Obor IT (a například programování) je hrozně široký a zahrnuje tolik činností, že se v tom sám ztrácím. Dobrých technologií pro vývoj jsou nyní desítky a každý rok se objevují nové programovací jazyky nebo nadstavby nad nimi. Takže opravdu si myslím, že pokud umí člověk s počítačem a trochu anglicky, uspět může. Důležitá je trpělivost a chuť neustále se učit novým věcem. Nečekat, že během několika měsíců budete expert se závratným platem. Houslista také musí trénovat dlouhé roky než zahraje skladbu tak, aby se dala poslouchat. A podobně to vidím i u programování.

Zajímalo by mě, jak se daří s touto činností dát dohromady zájmy, rodina apod.?

Jak jsem již zmínil pracuji doma, mám nyní již vlastní pracovnu, což je velké plus. Ale zpočátku jsem pracoval klasicky “někde v koutě” :) Práce z domova mi dává svobodu, když je hezké počasí nebo dobrá příležitost, jdeme s dětmi na procházku nebo na výlet a práci přesunu na další den.

Jak osobně vidíš perspektivu a vývoj programování v budoucnu?

V podstatě výborně, IT a vývoj patří mezi 5 nejlépe hodnocených činností. Když se nad tím zamyslím, vývoj jde tak rychle dopředu, že během 5–10 let se bude programovat i vysavač doma. Takže jednoduše řečeno: Ano, opravdu v tomto oboru vidím budoucnost velice perspektivně.

Co bys dělal, kdyby za tebou přišel potomek s tím, že chce být taky programátorem/pro­gramátorkou?

Zeptal bych se ho: “Co ode mně potřebuješ, s čím ti můžu poradit?”

Děkuji ti za vyčerpávající rozhovor a přeji ti mnoho zdaru ve tvém pracovním úsilí.

Článek Ladislav Kafka - Inspirace pro budoucí mladé programátory byl publikován 11. prosince 2017 v 05.00 v rubrice Rozhovory a Technologie. Autorem článku je Jiří Hájek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...