WinMerge – Fungující srovnání obsahu souborů v mžiku

Sponzorované odkazy

WinMerge – Fungující srovnání obsahu souborů v mžiku

Můj soubor koliduje s aktuální verzí dokumentu v úložišti? Prekérní situace, která ztěžuje spolupráci více lidí a jednotlivcům dělá akorát vrásky. Navíc efektivita takové spolupráce je ta tam. Přitom se tomu dá předejít velmi snadno – programy pro srovnání souborů. WinMerge je jedním z nich a je zcela zdarma. Co všecko umí?

Česky a zdarma – silné argumenty?

Možnost snadno a rychle porovnat soubory, které čítají tisíce stránek, nebo sta tisíce řádek je opravdu usnadňujícím argumentem. Schopnostem programu se bude věnovat dále, jaký je ale WinMerge při prvním seznámení?

Aktuální verze je bohužel již 4 roky stará. Na Windows 10 ale funguje bez chyby.Aktuální verze je bohužel již 4 roky stará. Na Windows 10 ale funguje bez chyby.

Jednoznačnou výhodou je licenční politika. Celý program je totiž vyvíjen pod hlavičkou licence GNU General Public License, tedy zjednodušeně řečeno jako open source. Je možné jej tedy zdarma používat i v komerční sféře. Nevýhodou může být absence přímé podpory tvůrců, při výskytu problémů ovšem funguje komunitní fórum.

Dalším zajímavým, ale nikterak výrazným argumentem je přítomnost české lokalizace, která je plnohodnotná a bez zásadních chyb. Ne vždy je v open source projektech tato skutečnost samozřejmá. Vždy ale dobře funguje angličtina.

Než se uživateli něco povede přepsat je vždy dotázán. Navíc vše jde vrátit.Než se uživateli něco povede přepsat je vždy dotázán. Navíc vše jde vrátit.

Mezi podporované operační systémy patří pouze Windows počínaje obstarožní verzí 2000, případně XP až po novější Windows 7 a 8. Poslední stabilní verze 2.14.0 vyšla již před čtyřmi lety, nicméně funkčnost je bezproblémová i na Windows 10.

Spása programátorů

WinMerge disponuje širokou podporou obsahově jednodušších souborů – především souborů vytvářených programátory, tedy neformátovaných dokumentů. Tisíce řádku je možné srovnat během chvíle a díky dobrým schopnostem programu v oblasti navigace v celých souborech na základě jejich rozdílností. Navíc WinMerge rozdílné zobrazení jednotlivých prvků syntaxe.

Srovnání souborů ocení nejenom programátoři. Barevné odlišení prvků syntaxe se hodí.Srovnání souborů ocení nejenom programátoři. Barevné odlišení prvků syntaxe se hodí.

Je tak velmi snadné se nechat přímo z ovládací lišty navigovat na rozdílnosti. Konkrétní změny na jednotlivých řádcích či celé bloky změn lze jediným kliknutím převést zleva doprava a obráceně. To samé je možné udělat s celým dokumentem. Pokud nám někdo soubor změní, jak se říká pod rukama, je možné oba soubory obnovit.

Další silnou stránku WinMerge je možnost využití instalovaných filtrů, díky kterým můžeme snadno přeskakovat podobnosti nemající většího významu. Takto lze filtrovat nejenom celé soubory, ale i samotné řádky. Navíc je filtry možné provázat na jednotlivé formáty, či chcete-li přípony souborů. Nechybí ani možnost instalace vlastních plug-inů. Bohužel přehledný seznam dostupných plug-inů neexistuje, tak jak jsme tomu zvyklí například z oblasti webových prohlížečů.

Doinstalováním plug-inu lze zpřístupnit širší podporu formátů včetně MS Office a LibreOfficeDoinstalováním plug-inu lze zpřístupnit širší podporu formátů včetně MS Office a LibreOffice

Pokud máme soubor porovnaný můžeme levou, či pravou verzi nechat přepsat v případě, že jsme tak nečinili v průběhu porovnávání. Stínově se také zálohují starší soubory, což lze pohodlně vypnout v nastavení. Je možné také exportovat protokol provedeného porovnávání ve formátu html.

Zvládne to i dokumenty z Wordu?

Programátoři sílu WinMerge využijí naplno. Jak je to ale při porovnání klasických dokumentů s příponou .docx, nebo .odt? Zde uživatelé narazí na absenci podpory těchto souborů ve výchozí verzi. Komunita se ovšem činila a existuje plug-in xdocdiff, na který odkazují přímo i vývojáři WinMerge.

Plug-in podporu opravdu zásadně rozšíří. Zdroje: xdocdiff WinMerge Plugin officialPlug-in podporu opravdu zásadně rozšíří. Zdroje: xdocdiff WinMerge Plugin official

Pro zprovoznění plug-inu je nutné stažený archiv rozbalit do adresáře, v němž je WinMerge nainstalován. Dále v rolovací nabídce Pluginy (v česky lokalizované verzi) je nutné zaškrtnout položku „*Převádět automaticky*“.

Při každém porovnání je nutné nastavit správný převaděč. Tedy v případě porovnání formátovaných dokumentů.Při každém porovnání je nutné nastavit správný převaděč. Tedy v případě porovnání formátovaných dokumentů.

V závěru je nutné v téže rolovací nabídce zvolit Seznam a zaškrtnout položku „*Povolit pluginy*“. Při otevírání souborů je pak nezbytné vždy nastavit správný převaděč.

Verdikt

WinMerge je jednoduchým porovnávacím nástrojem, který při doinstalování potřebných plug-inů umožňuje srovnávat nejenom jednoduché textové soubory (.txt, .c, .cs atd.), ale také plnohodnotné formátované dokumenty, tabulky a prezentace jak z produkce Microsoft Office, tak i OpenOffice, potažmo LibreOffice.

Porovnáváme formátované dokumenty.Porovnáváme formátované dokumenty.

Plnohodnotná čeština potěší, stejně jako licenční politika. Rozhraní je zastaralé, nicméně plně funkční a praktické. Bohužel vývoj stagnuje, což ovšem není překážkou a program je možné doporučit.

Hodnocení redakce:  80 %

Dobrý freeware

Výhody:

  • Zdarma a v češtině
  • Jednoduché a funkční rozhraní
  • Filtry
  • Podpora pluginů
  • Protokol porovnání

Nevýhody:

  • Pro .docx, .xlsx, .pptx nutný plug-in
  • Vývoj stagnuje
  • Rozhraní graficky zastaralé
  • Windows 10 nejsou podporované (ale fungují)

Článek WinMerge – Fungující srovnání obsahu souborů v mžiku byl publikován 1. listopadu 2017 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...