Live Streaming – Jeden z největších trendů dneška pod drobnohledem

Sponzorované odkazy

Live Streaming – Jeden z největších trendů dneška pod drobnohledem

S pojmem streaming se snad setkal už každý. Není divu, tento způsob vysílání se poslední dobou těší obrovské popularitě, která stále narůstá. Dnes už je možné ‚livestreamovat‘ – neboli živě vysílat – téměř cokoliv a kdekoliv. Pojďme si o tomto tématu povědět víc.

Co to vlastně je?

Samotný pojem ‚streaming‘ vychází z anglického slova ‚stream‘ – což znamená proud. Jedná se o technologii přímého přenosu zvuku či videa od zdroje k příjemci bez toho, aniž by si příjemce musel stahovat jakýkoliv soubor. V praxi to je třeba dnes tolik oblíbené živé vysílání videa na Facebooku či Instagramu, kde ‚zdroj‘ je osoba, která živě vysílá, a my jsme příjemci. To vše probíhá jen při připojení k internetu. Tomuto způsobu streamingu se říká Webcasting a může jej představovat také sledování internetové televize, poslouchání rádia apod.

V posledních letech se live streaming rozšířil do dříve nemyslitelních oblastí – můžeme se s ním setkat například při volebních debatách-V posledních letech se live streaming rozšířil do dříve nemyslitelních oblastí – můžeme se s ním setkat například při volebních debatách-

Druhým stylem streamování je On demand – na vyžádání, tedy přenos, který neprobíhá v reálném čase a můžeme si vybrat, na co se chceme dívat. Najdeme jej např. na Youtube, Netflix, Stream.cz. Každý z nás se s ním už určitě setkal, když si pustil film on-line bez stahování. Stejným způsobem lze streamovat i hudba (Spotify).

To celé by ale nemohlo fungovat nebýt streamovacích serverů, které onu komunikaci a přenos dat mezi dvěma stranami zajišťují a starají se o plynulost přenosu.

Historie streamingu

Teď když víme, o co jde. Podíváme se, jak to všechno začalo.

K dnešní podobě streamingu vedla dlouhá cesta, kterou ve dvacátých letech započal George Owen Squier s vynálezem systému přenosu zvukového signálu prostřednictvím elektrických kabelů. Vyhnul se tím použití rádií, která v té době představovala náročná a drahá zařízení. Jeho technologii „kabelového rádia“, později nazvanou Muzak, ještě donedávna používala řada hotelů a restaurací.

Tato fotografie v podstatě zachycuje zrod streamování.Tato fotografie v podstatě zachycuje zrod streamování.

Dalším důležitým bodem je první živě vysílaný koncert a to v roce 1993. A tím se to všechno rozjelo. Firma RealNetworks v dubnu 1995 vydala zvukový streamovací formát RealAudio. Ještě v tom samém roce přišel Microsoft s přehrávačem ActiveMovie, a ani Apple se nenechal zahanbit a o čtyři roky později představil svůj streamovací formát QuickTime.

Začala se streamovat hudba. Přišlo YouTube, Spotify a Soundcloud. To už jsme jen krůček od současnosti.

Současnost

Dnes bereme streaming jako samozřejmou součást dne většiny z nás. Ráno si pustíme písničky ze Spotify, odpoledne koukáme na YouTube a večer zalehneme k Netflixu. Živá vysílání na Facebooku jsou hitem stejně jako na Instagramu, nebo jiných streamovacích serverech, např. Twitch, kde můžeme často sledovat lidi hrající počítačové hry, nebo třeba pojídající pizzu. A co nás na tom tolik baví?

Proč tak rádi sledujeme živé vysílání?

K odpovědi na tuto otázku jsem došla vlastními myšlenkovými pochody, zkušenostmi vlastními i cizími. Poptala jsem se pár přátel, co vlastně vidí na livestreamech některých současných youtuberů. Někteří se cítí méně sami, či stream používají jen jako zvukovou kulisu při další činnosti. Další to berou jako zdroj zábavy. Pokud se jedná o stream z nějaké hry, tak je to možnost se něčemu přiučit – sledovat, jak si vede jiný člověk a srovnat svůj výkon s jeho. A nebo si tím trochu zvýšit ego.

Podle mě jde hlavně o to necítit se sám. Být v reálném čase jaksi spojen s někým, kdo může být třeba z druhého konce světa. Být součástí něčeho (Streamy většinou sleduje více lidí najednou).

Jak se streamuje

Kdyby jste si streamování chtěli vyzkoušet i vy, směle do toho! Potřebujete webkameru a specializovaný program – je jich spoustu, ale většinou za ně budete muset zaplatit. Existuje však i alternativa. A je zdarma.

Tento program se jmenuje OBS, neboli Open Broadcast Software. Bohužel je použitelný pouze, pokud používáte operační systém Windows Vista, nebo novější. Důvodem je, že slavná „xpéčka“ nepodporují DirectX 10.

Uživatelské rozhraní OBS je překvapivě iniciativní a zacházet s ním se po chvíli naučí opravdu každý.Uživatelské rozhraní OBS je překvapivě iniciativní a zacházet s ním se po chvíli naučí opravdu každý.

Software si jednoduše stáhnete, dokonce pro něj existuje i česká lokalizace. Pak už si dle svého uvážení a potřeb vše nastavíte – od kódování přes rozlišení až k šumové bráně. OBS je skvělým pomocníkem pro začátečníky i náročnější uživatele. Také s ním můžete nahrávat obrazovku – třeba při hraní her.

Shrnutí

Live Streaming dnes hýbe světem. Spousta lidí se díky němu živí – třeba YouTubeři či někteří muzikanti. Pomáhá nám myslet na to, že nejsme nikdy sami. A bez něj bychom si nemohli pustit cokoliv a kdykoliv, ať už jde o film či jakýkoliv jiný záznam. Je otázkou, zda přijde ještě nějaký posun dopředu…

Zkusíte to také? Nebo zůstanete raději na druhém konci obrazovky?

Článek Live Streaming – Jeden z největších trendů dneška pod drobnohledem byl publikován 6. listopadu 2017 v 05.00 v rubrice Programy, Internet, Technologie a Návody. Autorem článku je Barbora Konvičková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...