Vytuňte si Firefox - Představujeme ty nejlepší doplňky (2. část)

Sponzorované odkazy

Články v sérii

  1. Vytuňte si Firefox - Představujeme ty nejlepší doplňky (1. část)
  2. Vytuňte si Firefox - Představujeme ty nejlepší doplňky (2. část)
Vytuňte si Firefox - Představujeme ty nejlepší doplňky (2. část)

první části našeho povídání o těch nejlepších dostupných rozšiřujících prvcích pro prohlížeč Firefox jsme si představili několik doplňků, jejichž instalací si práci s ním značně usnadníte. Dnes to vezmeme z trochu jiného konce a zaměříme se výhradně na ty doplňky, které mají za úkol zpříjemnit vám práci s různými e-mailovými klienty. Důvodem, proč tomu tak je, je především fakt, že s nimi denně přichází do styku snad každý z nás.

X-notifier

Název tohoto doplňku je odvozen od anglického slova notification – upozornění. Většině z vás již nyní určitě došlo, co je tedy jeho primárním cílem.

X- notifier vezmou za vděk především ti z nás, kdo používají více e-mailových adres, zaregistrovaných na různých doménách. Rozšíření umí shromažďovat potřebné informace a v momentě, kdy v některé z vašich schránek přistane nová zpráva, dá vám vědět. Odpadne tedy neustálé překlikávání mezi okny, případně otravné opětovné přihlašování.

Tímto způsobem budete upozorněni na přijetí nové zprávy.Tímto způsobem budete upozorněni na přijetí nové zprávy.

Vzhledem k tomu, že za vývojem doplňku nestojí čeští tvůrci, tak jistě nikoho nepřekvapí, že stále velice populární tuzemské stránky jako Seznam.cz či Centrum.cz, respektive jejich e-mailoví klienti, nejsou podporováni a X-notifier vás na změny, které se odehrají ve zde registrovaných schránkách, nijak neupozorní. Mezi podporované klienty naopak patří pochopitelně jednak Gmail, ale také Ymail od Yahoo, Hotmail, AOL, Daum, Naver a Nate.

Gmail Manager

Webovou schránku má na Googlu zaregistrovanou většina z nás, někteří o tom dost možná ani nevědí, protože se automaticky vytvoří v momentě, kdy se zaregistrujete například na YouTube. Určitě na tom není nic špatného, protože googlovský Gmail platí za jeden z nejkvalitnějších e-mailových klientů, které můžete na internetu nalézt.

Pokud máte na Googlu zaregistrováno více účtům máte automaticky ke každému z nich aktivní jednu e-mailovou schránku. Pokud používáte více než jednu z nich, tak nám jistě dáte za pravdu, že opakované odhlašování a přihlašování v momentě, kdy si chcete prohlédnout jejich obsah, je neskutečně otravné a zbytečně to krade čas, který, jak všichni víme, znamená peníze. Doplněk Gmail Manager vám umožní přidat si do přehledné lištičky všechny e-mailové účty, s nimiž pracujete a následně se mezi nimi volně přepínat. Samozřejmostí je přítomnost notifikací, které vás budou pravidelně upozorňovat na právě proběhlé změny.

dragdropupload

Pokud často potřebujete odesílat e-maily s větším množstvím příloh, jistě nám dáte za pravdu, že hledat ty správné na disku pomocí klasického rozhraní Windows, které neprošlo inovací snad už od systému Windows 98, je neskutečně otravné a neefektivní. Toto rozšíření vám umožní přikládat další přílohy do vámi vytvořené zprávy v rozhraní Gmailu pomocí pouhého přetažení. Již žádné potupné procházení složek. Stačí si potřebné soubory připravit například na plochu a následně je pomocí jediného tažení myši přesunout na označené místo v e-mailu.

Favicon

Jak již praxe několikrát ukázala, té nejvyšší popularitě mezi uživateli se netěší ty největší doplňky, které by od základů překopaly fungování platformy, pro něž jsou určeny, ale spíše menší vychytávky, které ji obohatí o drobné, na první pohled mnohdy nepostřehnutelné funkce.

Pokud máte na Gmailu více než jeden účet, přičemž jeden používáte pro soukromé účely a druhý pro pracovní, jistě vás už několikrát napadlo, co by se mohlo stát, kdybyste omylem vašemu šéfovi poslali něco nevhodného. Dost možná se vám to již přihodilo. Doplněk Favicon vám umožní označit si okno, v němž máte e-mailovou schránku otevřenou, ikonkou dle vlastního výběru a na první pohled tak budete mít možnost ověřit si, zda jste přihlášeni pod pracovním, nebo osobním profilem.

Better Gmail 2

Druhá generace rozšiřujícího prvku, nesoucího smělý název Better Gmail, přináší celou řadu změn, které vaši e-mailovou schránku změní takřka k nepoznání. Zároveň přidává několik kosmetických úprav, u nichž se několikrát podivíte, že nejsou základní součástí Gmailu. V nabídce nechybí možnost zobrazení nepřečtených mailů na prvních místech v seznamu přijatých zpráv, skrytí počtu spamů (koho by tento údaj také zajímal, že), či přidání ikonek, díky nimž budete vždy bezpečně vědět, jakého formátu je příloha právě došlého e-mailu.

Email This!

Tvůrce tohoto doplňku se nechal inspirovat populárním rozšířením Send from Gmail, určeným pro Chrome a dotáhl jej takřka k dokonalosti. V současné době se již jejímu vývoji nevěnuje, avšak poslední verze je pro běžného uživatele zcela dostačující.

Barevná kolečka v levém horním rohu označují jednotlivé e-mailové schránky.Barevná kolečka v levém horním rohu označují jednotlivé e-mailové schránky.

Rozšíření Email This! umožňuje rychlé odesílání webových odkazů prostřednictvím několika e-mailových klientů. Stačí, když na stránce, o níž se chcete podělit se svými přáteli, zmáčknete jednu z ikonek – každý z podporovaných klientů má svoji vlastní barvičku – a ihned se vám zobrazí předvyplněná šablona textu zprávy, do níž stačí pouze doplnit příjemce. Žádné kopírování, žádné pracné formátování, to je to, oč tu běží.

Pokračování příště

Tímto se dostáváme k závěru druhé epizody našeho seriálu, v němž se vám snažíme představovat ty nejpovedenější doplňky pro prohlížeč Mozilla Firefox. Zatímco dnes jsme se pohybovali striktně v oblasti práce s e-maily a mailovými schránkami, příště zvolníme a také se trochu pobavíme. Podíváme se totiž na ta nejzajímavější rozšíření, zaměřujících se na usnadnění sledování videí na YouTube.

Článek Vytuňte si Firefox - Představujeme ty nejlepší doplňky (2. část) byl publikován 20. listopadu 2017 v 05.00 v rubrice Programy, Internet, Technologie a Návody. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...